NOĆ SA ŽENAMA S RUBA DRUŠTVA

Dijelili smo kondome seksualnim radnicama iz centra Zagreba: Policija ih više ne progoni, a na cestu dolaze zbog neimaštine


Tomislav Kukec
11.11.2018.21:00
Dijelili smo kondome seksualnim radnicama iz centra Zagreba: Policija ih više ne progoni, a na cestu dolaze zbog neimaštine
Screenshot/Youtube

sažeto

Reporteri 100posto bili su na terenu s članovima udruge koja pomaže uličnim seksualnim radnicama u centru Zagreba


Tomislav Kukec
11.11.2018.21:00

Sunce je već odavno zašlo kada smo stigli u zagrebačku Runjaninovu ulicu, na parkiralište između Ministarstva kulture i Botaničkog vrta. Okolnim ulicama i cestama mili promet, Zagreb se zagrijava za još jedan petak, hrli se u kafiće i klubove kako bi se proslavio kraj vikenda, a neki se, lijepo dotjerani Zagrepčani, upravo vraćaju iz Hrvatskog narodnog kazališta s još jedne izvedbe hit predstave Ciganin al' najljepši. 

Objašnjavaju im pravilno korištenje prezervativa

Čini se da su potpuno nesvjesni da u mraku ovih uličica, koje će idućih nekoliko sati biti naše radno mjesto, živi još jedan, često skriven i samozatajan Zagreb, onaj o kojem se nerado govori, a dio je naše svakodnevice. Mračni, često opasan Zagreb, grad svodnika skrivenih u grmlju, seksualnih radnica koje usluge pružaju u mračnim haustorima, nudeći se na uglovima centra metropole.

Darko Tomas / CROPIX

Riječ je, naravno, o djevojkama i ženama koje ovdje prodaju svoje tijelo za nekoliko stotina kuna. Na terenu smo s članovima Udruge LET koja već godinama, dva puta tjedno, obilazi lokacije na kojoj se okupljaju seksualne radnice i educiraju ih u borbi protiv širenja virusa HIV-a i hepatitisa. Dijele im kondome i lubrikante, a nije rijetkost, pogotovo kad su tek krenuli s radom, da su djevojkama objašnjavale kako se pravilno navlači kondom kako ne bi došlo do pucanja. 

U prepoznatljivom bijelom kombiju kružimo oko Državnog arhiva, krastarimo oko Glavnog kolodvora i po drugim lokacijama u centru za koje djelatnici udruge znaju da se "dame noći" okupljaju. Ipak, još je rano i 'ponuda' na cesti slabašna je, tek pokoja djevojka cupka s noge na nogu od hladnoće čekajući prvu ovovečernju mušteriju. 

I do pet tisuća podijeljenih kondoma mjesečno

U ekipi smo s istim timom s kojim smo koji dan ranije dijelili pribor za drogiranje korisnicima droga, izvršnom direktoricom Udrugom LET Ivom Jovović i njenim djelatnikom Denisom Ježdikom, koji je za volanom kombija kojeg dobro znaju svi ovisnici i seksualne radnice u Zagrebu. Mjesečno ovi ljudi podijele i po tri, četiri, pa i gotovo pet tisuća kondoma i paketića lubrikanata za jednokratnu upotrebu. Kažu, dok se nisu pojavili 'na sceni' mnoge su seksualne radnice bile potpuno nesvjesne rizika od spolno prenosivih bolesti, a neke kada se pojave na cesti nemaju ni novca za paketić kondoma, pa su primorane mušteriju odraditi bez zaštite, bez obzira na rizik od bolesti.

Reuters

"Radi se o specifičnoj populaciji koja često na ulicu dolazi bez novčića. Neke su zaradu od prošle noći morale predati makrou, druge su novac potrošile u kockarnici ili kafiću i opet dolaze kako bi nešto zaradile. Neke dolaze svake noći, druge su na cesti samo kada im ponestane novaca, neke čak i rade druge poslove ali su često primorane doći ovdje kako bi preživjele. Mi im ne postavljamo pitanja, ali zna se dogoditi da nam se povjeravaju, pa ostanemo u razgovoru i po pola sata", govori nam izvršna direktorica LET-a dok nedaleko Državnog arhiva primjećujemo vitku i dotjeranu ženu duge crne kose.

U ranim je tridesetima, procjenjujemo, između prstiju drži cigaretu dok se lagano šeta među parkiranim automobilima. Sumnjičavo nas gleda kada parkiramo u blizini. Nova je na ulici, objašnjava nam Denis, pa još ne zna za rad udruge.

Nekada je na cesti i po dvadeset djevojaka

"Jel trebaš kondome?", izravno ju, bez uvijanja, pita Denis dok otvara ptrljažnik kombija. Iako pomalo zbunjena, žena prihvaća. 

"Kako ne. J... te, sad sam potrošila 20 kuna na tri komada. Sve dobro dođe".

Denis joj pruža vreću u kojoj je čak 100 komada prezervativa. Žena prasne u smijeh. 

"Ma daj, pa zar toliko!?"

"Samo uzmi. Neke tvoje kolegice uzimaju i više", kaže joj Denis, a žena zahvaljuje. 

Profimedia

Nekada se na cesti nađe i po dvadeset djevojaka, večeras ih je tek nekoliko, a Denis kaže kako je teško znati koliko će ih biti. 

"Neke nas i nazovu na službeni broj udruge kada im zatreba, pa im donesemo tamo gdje su. Neke rade po stanovima, druge se skrivaju po grmlju, ali u nas uglavnom imaju povjerenje jer ih nikada nismo zeznuli. Znali smo, kada su bile racije, i sami završiti u policijskoj stanici, ali to se riješi kada objasnimo tko smo i što radimo", objašnjava Denis. 

Policija više ne 'trenira strogoću'

Prema policijskim statistikama prostitucija koja se goni prekršajno i kažnjava novčanom kaznom u drastičnom je padu. U prvih deset mjeseci ove godine policija je registrirala samo šest takvih slučajeva, dok je ranijih godina znala seksualne radnice privoditi i u nekoliko stotina slučajeva. To ne znači da je seksualnih radnica na cesti manje, već da se i naša policija, kao i policije drugih europskih zemalja, orijentirala prema neprocesuiranju seksualnih radnika. Činjenica je da je to besmislena rabota, jer one su već nekoliko sati nakon izricanja kazne ponovno na cesti, a sudovi se zatrpavaju stotinama predmeta od nekoliko stotinu kuna kazne. 

Tomislav Kristo / CROPIX

"Iskustva zemalja koje su dekriminalizirale prostituciju pozitivna su. Kod nas se, na žalost, ider u smjeru kriminalizacije klijenata, ali ni to nije dobar smjer, jer će samo seksualni rad odvući još dublje u ilegalu, među kriminal. S druge strane, kada bi se regulirao seksualni rad, žene bi bile zaštićenije, manji bi bio rizik od spolno prenosivih bolesti, ne bi bile u raljama naoružanih i sumnjivih svodnika...", nabraja prednosti dekriminalizacije seksualnog rada Iva Jovović. 

Noć je gotova, zaključujemo kako smo imali svojevrstan 'peh' jer je relativno mirna noć i na cesti gotovo da i nema nikog, a Iva kaže i kako je riječ o korisnicama koje su izuzetno nepovjerljive. 

"Vjerojatno su nas primijetili, a vi ste u autu, nova osoba. To im nikada nije drago i rađe ne žele riskirati. Inače nas, kada je uobičajena noć, znaju i zaustavljati, mahati, moliti da im damo kondome. To je naš posao kojeg radimo bez osuđivanja i bez neugodnih pitanja", zaključuju članovi LET-a. 

Zagreb

prostitucija

reportaza

udruga let

seksualni rad

ulična prostitucija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter