lideri slobodnog svijeta

Detaljni podaci o pogubljenjima, datumima smaknuća i metodama koje će se pri tome koristiti. Previše jezivo da bude stvarno? Ali postoji


Mia Peretić
05.07.2018.16:00
Detaljni podaci o pogubljenjima, datumima smaknuća i metodama koje će se pri tome koristiti. Previše jezivo da bude stvarno? Ali postoji
Profimedia/Ilustracija

sažeto

U nekim je državama u svijetu smrtna kazna i dalje redovita praksa, Kina je još uvijek zemlja koja najviše kažnjava smrću, a Iran, Saudijska Arabija, Irak i Pakistan zajedno bilježe 84 posto pogubljenja u svijetu


Mia Peretić
05.07.2018.16:00

Smrtna kazna je krajnja i najstroža kazna danas predviđena u nekim pravnim sustavima. U Republici Hrvatskoj je ukinuta 1990. godine, a u razvijenim zemljama prevladavaju zatvorske kazne kao najstrože propisane. Najčešće je riječ o kazni doživotnog zatvora. 

No, u nekim je državama u svijetu smrtna kazna i dalje redovita praksa: Kina je još uvijek zemlja koja najviše kažnjava smrću, a Iran, Saudijska Arabija, Irak i Pakistan zajedno bilježe 84 posto pogubljenja u svijetu. Osmo mjesto u svjetskom poretku zauzimaju Sjedinjene Američke Države, poznati lideri slobodnog svijeta. A kad smo već kod Amerikanaca, naišli smo na jednu pomalo jezivu ali vrlo informativnu internet stranicu. Zove se Death Penalty Information Center i na njoj možete naći sve podatke vezane za smaknuća u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jezivo detaljna statistika

Na sablasno detaljan način obrađeni su statistički podaci o broju, rasi, datumu i načinu smaknuća osuđenika. Tako saznajemo da je od 1976. smaknuto ukupno 1477 osoba (podaci su zadnji puta obnovljeni krajem lipnja), više od polovice pogubljenih su bijelci (55,7%), Afroamerikanaca je 34,3 posto, a Lationamerikanaca 8,4 posto. Sve je prikazano u šarenom statističkom strukturnom krugu. 

Screenshot/ DPIC

Od 1973. više od 162 ljudi je spašeno od smrtne kazne jer su uspjeli dokazati svoju nevinost. Do 1999. u prosjeku je takvih slučajeva bilo 3 godišnje, a od tada pa do 2011. godine čak i do pet.

Najveći broj smaknuća događa se u južnim saveznim državama, a najviše ih je bilo u Teksasu gdje su smaknuta 552 osuđenika. Najstroža se kazna u pravilu dosuđuje za ubojstva prvog stupnja.

Smaknuća po datumima, mjesecima i godinama

Na stranici je navedena detaljna lista smaknuća do 2022. godine, možete ih pregledavati po mjesecima, a u tablici su navedeni svi podaci koje možete zamisliti: datum egzekucije, broj pogubljenja od 1976., savezne države u kojoj će do toga doći, ime zatvorenika, njegova dob i rasa, rasa žrtve/žrtava, metoda egzekucije, protokol koji se koristi prilikom smrtne kazne i broj godina koji je okrivljenik proveo u zatvoru od sudske presude to trenutka izvršavanja kazne.

Screenshot/DPIC

Protokol koji se koristi prilikom izvršenja kazne može se sastojati od anestetika ili sedativa, zatim pankuronij-bromida koji djeluje kao paralizator i kalijevog klorida koji zaustavlja rad srca. 

Smrtnu kaznu primjenjuje 31 savezna država, te koriste smrtonosnu injekciju kao primarnu metodu. U prošlosti su korištene električna stolica, plinska komora, vješanje i streljački vod.

Screenshot/ DPIC

Žene u manjini

Od srpnja 2017. godine 53 žene čekaju izvršenje smrtne kazne. To je manje od 2% ukupnog broja osuđenika na smrt. Od 1976. pogubljeno je 16 žena.

Primjeri neuspješnih smaknuća

O, da, ima i toga. Možda najstrašniji podaci ikad govore da je otprilike tri posto smaknuća u razdoblju od 1890. do 2010. godine bilo neuspješno. Najviše problema događa se kod primjene smrtonosne injekcije, gdje je jedna studija polazala da je sastav "koktela" u injekciji u temelju pogrešno sastavljen i ne može osigurati potpunu anesteziju i bezbolnu smrt za osuđenike.

Najveći broj smaknuća u danu

Najveći broj smaknuća u jednom danu u povijesti SAD-a dogodio je još 1862. kada je 38 pripadnika plemena Dakota pogubljeno od strane federalne vlade u masovnom vješanju u Minnesoti. Po završetku rata između plemena i federalne vlade, osuđeni su na smrt zbog ubojstva više od 400 bijelaca koji su počeli naseljavati ta područja.  Izvješća iz tog vremena kažu da su suđenja znala trajati i manje od 5 minuta. Predsjednik Abraham Lincoln odgledao je gotovo sva smaknuća.

U moderno je vrijeme samo jedna savezna država izvršila tri smaknuća u istome danu. Arkansas je to učinio dvaput: 1994. i 1997. godine. 

Smrtna kazna počinitelje ne odvraća od zločina

Iako bi netko pomislio da će spoznaja o opciji smaknuća počinitelje odvratiti od zločina, istraživanja pokazuju da se najviše zločina događa u saveznim državama na američkom jugu, gdje ujedno ima i najviše smrtnih kazni. U istraživanju koje je 2010. godine provelo Nacionalno Istraživačko Vijeće, a u kojem su sudjelovali vodeći kriminalisti, 88% stručnjaka odbilo je tvrdnju da smrtna kazna počinitelje odvraća od ubojstava.

Sjedinjene Američke Države

smrtna kazna

zločini

injekcija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter