IZNENADILI GA ODGOVORIMA

Pričao sa 100 Trumpovih glasača zašto su odabrali njega


Dolores Drvodelić
27.02.2017.09:00
Pričao sa 100 Trumpovih glasača zašto su odabrali njega
Reuters

sažeto

Trumpovi pristalice ne boje se za svoje poslove, već ne žele promjenu američkoga identiteta


Dolores Drvodelić
27.02.2017.09:00

Sam Altman na američkim je izborima glasao za Hillary Clinton. No htio je saznati zbog čega su Trumpovi glasači izabrali novog predsjednika SAD-a. Intervjuirao je sto Trumpovih pristalica želeći otkriti njihove porive, zbog kojih je Trump u konačnici i pobijedio. Iznenadilo ga je to što se pristalice ne boje za svoje poslove, već ne žele promjenu američkoga identiteta, piše Business Insider.

Proputovao je cijeli SAD, kako bi dobio cjelovitiju priču, odnosno kako bi uspio što bolje shvatiti što svaka od intervjuiranih osoba misli i osjeća. Pokušao je obuhvatiti sve teme - od imigracije do prava na pobačaj.

Ne boje se gubitka posla, nego američke kulture

Što se tiče imigracije, Altman je bio uvjeren u to da se građani SAD-a boje za svoje poslove, koje im za manje plaće "otimaju" imigranti. No ispalo je da to baš i nije tako. U razgovorima s njima iznenadilo ga je to što se pristalice ne boje za posao, već za opću američku kulturu. Naime, ne žele da utjecaj, pretežito hispanske kulture, nadjača utjecajem američke tradicije, pa smatraju kako bi zatvaranje granica zaustavilo taj, već pokrenut trend.

"Nisu bili zabrinuti po pitanju gospodarstva. Vođeni su strahom od gubitka kulture, identiteta, sigurnosti, svoje zajednice, a ponajviše su opterećeni mentalitetom koji je obojan tzv. mi-oni stavom.", rekao je Altman.

Reuters

Neki su pristalice kazale kako se Trump ne libi pričati o problemima i pitanjima koja nisu baš popularna. Uz to, većina je pristalica navela i Trumpovo stajalište o zabrani abortusa kao jedan od razloga zbog kojih je novi predsjednik dobio njihov glas.

'On nije Hillary Clinton'

Ipak, kao u većini demokratskih zemalja s učmalim političkim opcijama, mnogi su se izjasnili kako su izabrali Trumpa samo zato što im se činio kao manje od dva zla. Smatraju kako napokon smiju reći baš sve što žele, jer upravo to radi i njihov predsjednik. "On nije Hillary Clinton", kratko je rekao jedan od Trumpovih glasača.

Bez obzira na to što su dali svoj glas za republikanskog kandidata, postoje mnoge stvari koje im se u vezi njega ne sviđaju. Ušutkavanje i loš odnos s medijima nazvali su problematičnim, kao i odnos prema ženama, kojeg su neki glasači nazvali gnjusnim. Već su izrazili i zabrinutost za njegovo mentalno zdravlje, kao i zbog njegovih prvih odluka. "Mislim da nas zabrana ulaska muslimanima u zemlji čini metom", izjavio je jedan glasač, "protekcionizam i izolacionizam u ovoj fazi čista su ludost".

Donald Trump

izbori

republikanci

demokrati

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter