ANKETA: KOJA VAM JE MJERA NAJBITNIJA?

Predstavljene mjere za demografski spas Hrvatske. Kakve su one u usporedbi s Mađarskom na koju se stalno pozivamo?


Matej Devčić
10.05.2019.12:00
Predstavljene mjere za demografski spas Hrvatske. Kakve su one u usporedbi s Mađarskom na koju se stalno pozivamo?
Duje Klaric/CROPIX

sažeto

Ministarstvo za demografiju predstavilo je plan demografskih mjera na kojem je od prošle godine radila skupina od 16 stručnjaka


Matej Devčić
10.05.2019.12:00

Pitanje demografskih mjera od kad je Vlada Andreja Plenkovića preuzela kormilo nad državom svako malo ispliva u javnom prostoru, a demografi često upozoravaju na nepovoljne populacijske trendove u Hrvatskoj.

Zbog nepovoljnih demografskih mjera sve više mladih iseljava iz države, mnogi od njih ne žele zasnivati obitelj, a povećanje broja starijih osoba i smanjenje mladih i radno sposobnih u pitanje dovodi održavanje mirovinskog, zdravstvenog i obrazovnog sustava te sustava socijalne skrbi.

Zbog demografskih mjera često se kritiziralo ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić, a zbog njih je i njen najbliži suradnik i tajnik Marin Strmota usred tiskovne konferencije pred novinarima podnio ostavku na svoju poziciju.

Goran Mehkek / CROPIX

Čeka nas niz demografskih mjera

No, skupina od 16 stručnjaka koju je oformilo Ministarstvo za demografiju, ovih je dana predložila stotinjak mjera i sada se samo čeka da nadležno ministarstvo finalni dokument uputi u javnu raspravu.

U demografskoj strategiji, prema neslužbenim informacijama, predlaže se da se naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta delimitiraju na punu plaću, da se vrati ukinuto oslobođenje poreza na kupnju prve nekretnine za mlade, da se omogući i rad od kuće za roditelje male djece, ali i fleksibilno radno vrijeme radnicima radi usklađenja obiteljskog i poslovnog života te minimalni plaćeni dopust za očeve od 10 dana, piše Večernji list.

U strategiji se, između ostalog, navodi da rad dječjih vrtića mora biti usklađen s potrebama zaposlenih roditelja i osiguran boravak djece u vrtiću cijelu godinu pa treba povećati broj odgojitelja, da obitelji s djecom treba porezno rasteretiti i zaštiti od financijskog rizika, a predlaže se da bi besplatno dopunsko osiguranje trebali imati svi članovi obitelji s dvoje ili više djece do 19 godina.

Vlado Kos/Cropix

Kako to radi Mađarska

Naši demografi često su isticali Mađarsku kao najbolji primjer po pitanju demografskih mjera. Naime, Mađarska je odlučila u potpunosti osloboditi poreznih davanja žene s četvero i više djece, a mlađe od 40 godina koje sklope brak imat će pravo na zajam od 36.000 eura, čiji se iznos otplate smanjuje za jednu trećinu rode li dvoje djece, odnosno zajam uopće ne moraju vratiti rode li troje djece.

Obitelji s troje i više djece imaju pravo na subvenciju od osam tisuća eura za kupnju vozila sa sedam sjedala, a bake i djedovi koji čuvaju djecu umjesto roditelja imaju pravo na određenu naknadu.

Osim toga, Orbanova vlada planira otvoriti 21.000 odgajališta za djecu u sljedeće tri godine i uložiti oko 2,2 milijarde eura u zdravstveni sustav Mađarske.

A koja je demografska mjera od predloženih najbitnija za vas? Podijelite vaše mišljene u anketi.

Hrvatska

Mađarska

demografske mjere

Ministarstvo za demografiju

strategija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter