Nakon što je rodila treće dijete ukinuli su joj radno mjesto

'Demografska politika nije folklor nego kupleraj. Hrvatska izumire jer se žene boje ići na rodiljni i roditeljski dopust'


Sanja Rapaić
22.02.2018.21:00
'Demografska politika nije folklor nego kupleraj. Hrvatska izumire jer se žene boje ići na rodiljni i roditeljski dopust'

sažeto

'S fakultetskom diplomom i znanjem 4 strana jezika, za mene nije bilo mjesta u HAKOM-u', otkriva majka troje djece


Sanja Rapaić
22.02.2018.21:00

"Ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika, jer država izumire“, rekao je Marin Strmota, sada već bivši državni tajnik za demografiju. Njegova je ostavka, ovih dana, među glavnim temama u medijima i na društvenim mrežama, a bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, građani se uglavnom slažu u jednom – Strmota je svojim potezom upozorio da i unatoč novoosnovanom Ministarstvu demografije, Hrvatska proživljava tešku demografsku katastrofu za koju sadašnja Vlada, očito, nema rješenja. Potvrđuje to i podatak da se lani u Hrvatskoj rodilo najmanje beba u posljednjih 100 godina.

Da su vladine mjere demografske politike krajnje loše, neučinkovite i prepune propusta, svjedoči i mlada zagrebačka intelektualka, Petra Škof Mikulek, majke troje djece, koja je osjetila kako spomenute mjere uistinu funkcioniraju u praksi te s kakvim se sve problemima može suočiti žena, koja, osim što je majka, želi nastaviti graditi svoju profesionalnu karijeru.

 "S fakultetskom diplomom i znanjem 4 strana jezika, za mene nije bilo mjesta u HAKOM-u" 

"Nakon rođenja trećeg djeteta imala sam pravo na tri godine roditeljskog dopusta, no kada je dijete navršilo dvije godine, odlučila sam preostali dio roditeljskog iskoristiti kroz rad u polovici radnog vremena. Ta je praksa sasvim uobičajena u Europi, jer omogućava ženama da, dok podižu djecu, ne budu predugo isključene iz profesionalnog života. Tu je mogućnost zakonodavac predvidio i u Hrvatskoj za mame troje i više djece, a ja sam to prepoznala kao dobru opciju za sebe", prisjeća se mlada majka.

 No, unatoč tome što je to pitanje regulirano zakonom i ne ovisi o volji poslodavca, sve ostaje tek mrtvo slovo na papiru, jer u praksi, kaže Petra, zakoni ne funkcioniraju.

 "U HAKOM-u su mi uskratili mogućnost da radim na pola radnog vremena. Poslodavac me jednostavno odbio vratiti na moje radno mjesto. Željeli su mi čak isplaćivati plaću za nerad, nisu mi dali da uđem u zgradu firme, tvrdili su da za mene više nema radnog mjesta i na posljetku su me, na krajnje ponižavajući način, sa zaštitarom, istjerali van iz ureda", kaže Petra Škof Mikulek koja je, nakon rođenja trećeg djeteta, samo zato što se željela ranije vratiti na posao, proživjela pravi pakao.

Poslodavac je, kako kaže, najprije tvrdio da je njeno radno mjesto, dok je bila na roditeljskom dopustu, ukinuto te da više ne postoji. Nakon deset godina rada, iako je fakultetski obrazovana i govori 4 strana jezika, poručio joj je da ne može raditi ništa drugo, jer, vjerovali ili ne, nema potrebne kvalifikacije.

"Zbog svojih sam kćeri pokrenula sporove - ne želim biti uplašena ženica koja se povlači pred nepravdom i diskriminacijom!"

Nakon neuspjelih pokušaja razgovara s poslodavcem, mlada je majka troje djece bila primorana obratiti se za pomoć nadležnim institucijama, no svi su imali samo jedan savjet  - pravdu potražite na sudu!

"Poslodavac mi je i sam bahato rekao – 'Tuži me!', računajući na to da su sudski procesi izuzetno spori. Ogorčena onim što mi se događa, pokrenula sam sudske sporove, a kada mi je, u međuvremenu, isteklo pravo na rad na pola radnog vremena, vratila sam se u HAKOM, na nepostojeće radno mjesto. Nakon toga, apsurdna situacija se nastavlja – ne znam kojem odjelu pripadam, ne dobivam radne zadatke, ne znam sto trebam raditi, ne znam tko mi je nadređen,….", prisjeća se Petra.

Nakon sveopćeg košmara, mailovima se obratila Upravi s molbom da konačno riješe njen status, da joj se ponudi ugovor na radno mjesto koje je sistematizirano, s plaćom kakvu je imala prije odlaska na roditeljski dopust, a ne znatno nizom, kakva ju je dočekala nakon povratka na posao.

"Umjesto rješenja problema i novog ugovora, dobila sam otkaz. Eto, tako se poslodavac ponio prema majci troje djece i prema ženi koja se s roditeljskog vratila na posao, a moj slučaj zasigurno nije usamljen. Točno -  Hrvatska izumire, jer za žene u fertilnoj dobi nema sigurnosti na radnom mjestu, za djecu zaposlenih majki nema mjesta u vrtićima, jer su grupe pretrpane i jedna teta brine o 25 pelenaša. I skrb o djeci školskog uzrasta je ispod svakog nivoa, počevši od loše prehrane, pa do toga da, za vrijeme školskih praznika, ne znate kamo s djecom, dok ste vi na poslu", kaže Petra, ističući kako Strmotinu definiciju da su vladine mjere demografske politike "folklor“ smatra suviše blagom.

 "Nešto je trulo u državi Hrvatistanu!"

"Moje iskustvo je pravi primjer diskriminacije i sramotnog odnosa društva prema zaposlenoj ženi koja je rodila i koja je potom pokušala koristiti svoja zakonska prava. Nakon svega što sam proživjela, kao majka troje djece, mogu reći da vladine mjere demografske politike nisu folklor nego kupleraj. Nema demografske obnove dok obitelji s više djece ne postanu društveno prihvaćene. Nema demografske obnove dok žene ne prestanu strahovati gdje će raditi nakon što rode i hoće li ih uopće njihovo radno mjesto dočekati. Žene u Hrvatskoj se boje ići na rodiljni i roditeljski dopust, jer su im radna mjesta ugrožena. Demografiju potiču dobra skrbi u školama i vrtićima, zadovoljni i cijenjeni učitelji, koji ne moraju štrajkati za 30 eura veće plaće, liječnici koji dobro rade svoj posao, jer nisu prekapacitirani, kao i učinkovito pravosuđe", kaže mlada majka triju djevojčica koja je i dalje bez posla. Dok ona po sudovima pokušava riješiti probleme, život, kako kaže, ne stoji - režije i rate kredita dolaze na naplatu, djeca rastu, povećavaju se troškovi života…. Prošle su pune tri godine od kako je tužila poslodavca, no sudski sporovi još uvijek traju, a kraj im se ne nazire.

Odvjetnik: "To je grubo kršenje zakonskih odredbi o zaštiti majčinstva!"

"U slučaju gđe. Petre Škof Mikulek, radi se o grubom kršenju zakonskih odredbi o zaštiti majčinstva i ujedno diskriminaciji po osnovi spola, obiteljskog statusa i članstva u sindikatu, na način da je HAKOM odbio omogućiti našoj stranci povratak na rad s polovicom punog radnog vremena, nakon korištenja roditeljskog i rodiljnog dopusta za treće dijete, unatoč pravomoćnom rješenju HZZO-a koji je konkretno pravo odobrio našoj stranci za razdoblje od 30.03.2015. g. do 07.04.2017. g. Obrazloženje HAKOM-a za takav postupak jest bila činjenica da je tijekom dopusta radno mjesto naše stranke ukinuto, a da u tom trenutku nije postojalo radno mjesto adekvatno njenim kvalifikacijama i stručnoj spremi pa je stranka "oslobođena obveze rada i dolaska na posao" uz isplatu plaće za polovinu radnog vremena "kao da radi". Sva ostala radna prava su stranci ukinuta tijekom tog razdoblja, zbog čega ista nije bila u ravnopravnom položaju u odnosu na ostale zaposlenike HAKOM-a“, kaže odvjetnik, Danijel Antun Banić.

Da apsurd bude još veći, po isteku prava na rad u polovini radnog vremena, u svibnju 2017. godine, majci je ponuđeno sklapanje ugovora o radu za radno mjesto koje je postojalo već u trenutku priznanja prava na rad u polovini vremena 2015. g., dakle u trenutku i tijekom onemogućavanja prava na rad od strane HAKOM-a, uz 30 manju plaću od plaće koju je imala u trenutku početka korištenja rodiljnog dopusta, što zakon, pojašnjava odvjetnik Banić, izrijekom zabranjuje.

Kako je neodgovarajuće radno mjesto naknadno postalo odgovarajuće?

"HAKOM izrijekom potvrđuje da je novo, ponuđeno radno mjesto odgovarajuće iskustvu i kvalifikacijama, pa se postavlja logično pitanje zašto isto nije bilo ponuđeno stranci još 2015. godine, odnosno kako je neodgovarajuće radno mjesto naknadno postalo odgovarajuće, iako se, tijekom trajanja cjelokupnog razdoblja rada u polovini radnog vremena, konkretno radno mjesto uopće nije mijenjalo. Kada je stranka odbila prihvatiti prisilno umanjenje plaće od 30 posto, ravnatelj HAKOM-a Weber je smatrao da je time pitanje riješeno unatoč tome što zakon izrijekom nalaže da bilo koji ugovor o radu mora sadržavati naziv radnog mjesta i kratki opis poslova koje elemente ugovor o radu stranke nije imao jer je radno mjesto ukinuto i sve pored činjenice da je stranci prethodno plaća nezakonito već umanjena za cirka 30 posto, zbog članstva u sindikatu, što je Visoki prekršajni sud pravomoćno potvrdio u svojoj odluci kojom utvrđuje odgovornost predsjednika Vijeća Lučića i ravnatelja Webera te samog HAKOM-a radi utvrđenja zabranjenog nadzora na utemeljenjem i djelovanjem sindikata kod HAKOM-a", kaže odvjetnik Banić.

Vidjevši nespremnost g. Webera da mirno riješi predmetno pitanje Stranka je, nastavlja odvjetnik, sukladno Zakonu o radu, privremeno prekinula rad do trenutka dok joj HAKOM ne ponudi ugovor o radu s uvjetima rada koji nisu nepovoljniji od onih prije korištenja dopusta. Kao zakonsku pretpostavku prethodnog prava, zatražila je sudsku zaštitu, o čemu je obavijestila g. Webera i HAKOM, nakon čega joj je ugovor o radu izvanredno otkazan zbog "neopravdanog nedolaska na posao".

djeca

posao

majka

demografija

petra ŠKOF MIKULEK

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter