tajne internet podzemlja

Dark internet koriste kriminalci, pedofili, dileri, pljačkaši i ubojice, Hrvati su 'pali' nakon neuspjeha s preuzimanjem droge, a tamo su osvanule i fotografije djece s hrvatskih plaža


Mia Peretić
26.08.2019.21:00
Dark internet koriste kriminalci, pedofili, dileri, pljačkaši i ubojice, Hrvati su 'pali' nakon neuspjeha s preuzimanjem droge, a tamo su osvanule i fotografije djece s hrvatskih plaža
iStock

Mia Peretić
26.08.2019.21:00

Internet je danas za većinu nas poput struje, bez njega ne možemo zamisliti niti jedan segment svog života, nevažno radi li se o poslovnoj ili privatnoj sferi. Iako na to ne obraćamo pažnju, u našoj svakodnevici koristimo takozvani javni, odnosno otvoreni dio interneta. Tu se radi sadržaju koji je indeksiran. Dakle, do njega možemo doći standardnim tražilicama poput Googlea.

U ovom se trenutku nameće logično pitanje: Ako koristimo otvoreni dio interneta, za pretpostaviti je da postoji i nekakav 'zatvoreni' dio. I u pravu ste, postoji i ima svoj kolokvijalni naziv 'Deep web' i 'Dark internet'. Zvuči vrlo mistično, zar ne?

Rekli bismo, s dobrim razlogom, s obzirom na to da upravo taj, kako neki kažu, najveći dio interneta često postaje raj za ilegalne aktivnosti poput trgovine drogom, oružjem, unajmljivanja plaćenih ubojica i razmjene dječje pornografije. Zapravo se ovdje radi o neindeksiranom djelu interneta kojem se pristupa putem TOR-a, preglednika koji je izvorno razvijen kako bi zaštitio američku obavještajnu online komunikaciju.

No, krenimo redom.

'Duboki' i 'mračni' internet

Kada govorimo o takozvanom Deep webu, ili, kako bismo to u doslovnom prijevodu rekli, 'dubokom internetu', zapravo govorimo o djelu interneta koji nije dostupan uobičajenim alatima pretraživanja, pregledavanja i pristupanja. Dakle, to je dio interneta utemeljen na standardnim servisima i protokolima kojem možete pristupiti samo uz dodatnu autentifikaciju. Tako, primjerice, Deep web čine zaštićeni servisi poput internet bankarstva, odnosno, legalni, ali ne i javni servisi.

Kada, pak, govorimo o Dark internetu, zapravo se radi o neindeksiranim web stranicama kojima ne možete pristupiti baš tako jednostavno, te na kojima možete naći razne vrste nelegalnog i poprilično zastrašujućeg sadržaja.

"Dark web se obično povezuje s nelegalnim i kriminalnim aktivnostima, ali to je samo jedan segment", kaže nam Lucijan Carić, poznati stručnjak za internet sigurnost.

iStock

TOR mreža

Zašto kriminalci za svoje aktivnosti biraju Dark net? Upravo zato što im je tako mnogo teže ući u trag. Što ne znači da je nemoguće. Ono što, uvjetno rečeno, korisniku pruža sigurnost je TOR mreža. Kažemo uvjetno rečeno zato što se, da biste i tamo bili sigurni, morate znati sigurno ponašati.

"Praćenje se izbjegava korištenjem raznih sustava VPN (Virtual Private Network), a najpoznatiji VPN za zakrivanje identiteta je Tor", pojašnjava na Carić. Skidanje TOR-a je jednostavno i besplatno, a ne radi se o nikakvom naročito zahtjevnom procesu. On identitet korisnika prikriva tako da internet promet preusmjerava preko velikog broja servera, kriptira ga i identificiranje korisnika čini dosta teškim.

Jedan iskusni informatičar na jednostavnom nam je primjeru pojasnio kako to funkcionira:

"Usporedite to s autom koji se kreće na autocesti, a vi zamislite da ste u helikopteru koji vozi iznad. I najednom automobil uđe u tunel. Vi ga vidite prije no što je ušao i nakon što izađe, no dok je u tunelu, vi ga jednostavno ne vidite. Dakle, ne znate što on točno radi dok je u tunelu".

Carić se s tom usporedbom slaže i dodaje:

"S time da bi to bila mreža tunela. To je mreža kompjutera na internetu čija je međusobna komunikacija enkriptirana".

Praćenje otežano, no nije nemoguće

Ovim tekstom nikako ne ohrabrujemo ljude da nahrle na sadržaj Dark interneta, a posebno one koji smatraju da će njihove online aktivnosti tamo biti potpuno skrivene. Pošto se radi o necentraliziranoj i zakonski nereguliranoj mreži, teže vam je ući u trag što ne znači i da je nemoguće.

"Najgluplje što možete napraviti jest ući na TOR i uključiti se u svoj gmail sa svojim korisničkim imenom i lozinkom. Vaš zahtjev za određenom web stranicom proći će kroz Tor mrežu, no proći će i kroz 'exit node', odnosno izlazni čvor. To je node koji dijeli dark web od clearneta", kaže nam naš sugovornik informatičar.

U nastavku teskta donosimo primjere nekih od najopasnijih sadržaja koje Dark net nudi.

Profimedia

Hrvati naručivali drogu pa 'pali'

U veljači ove godine su policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Policijske postaje Korčula proveli kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama. Ovog se Korčulanina sumnjičilo da je u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, putem ilegalnih internetskih stranica na dark webu od za sada nepoznate osobe s područja Njemačke kupio 50 grama droge amfetamin i dogovorio da mu se dostavi preporučenom pošiljkom putem pošte. Počinitelj je zatečen kada je pokušao preuzeti pošiljku na području Korčule. Na koji je način otkriven kupac s dark weba iz MUP-a nisu pojasnili.

Slično se dogodilo i muškarcu s područja Dubrovnika, koji je 2017. godine 'pao' s 250 grama droge amfetamin, te 22-godišnjem Splićaninu koji je godinu dana ranije uhićen sa 116 grama speeda, a u čijem je stanu prilikom pretresa nađeno još pet paketića s ukupno 36,60 grama marihuane, četiri vrećice s ukupno 13,40 grama hašiša i vrećica s 10 grama amfetamina.

U svim su slučajevima počinitelji drogu nabavili putem "dark weba", i to po znatno nižoj cijeni nego na lokalnom narko tržištu, a 'pali' su prilikom pokušaja preuzimanja pošiljke.

'Dućan iz snova'

Jedna od trgovina putem koje su ranije navedeni počinitelji dolazili do ilegalne droge mogla je biti upravo Dream market - online trgovina na Dark netu, osnovana 2013. godine. Nudila je raznovrstan sadržaj, od droge, ukradenih podataka - osobnih i bankovnih - krivotvorenih novčanica i robe, a na kojoj su se za kupnju koristile kriptovalute.

"Robu" ste mogli pretraživati po kategorijama, kao da kupujete na bilo kojem drugom online dućanu, samo što su opcije bile nešto drugačije. Ovisno o tome što je korisnik trebao, mogao je kliknuti na opciju "Digitalna dobra", "Droga", "Usluge" i "Ostalo", te tako unajmiti hakera, naručiti sve vrste ilegalnih narkotika, saznati kako ukrasti auto, ali i kupiti Instagram pratitelje.

Administrator stranice Gal Vallerius uhićen je 2017. godine nakon što je granična policija pretražila njegov laptop i utvrdila njegov internet online identitet - OxyMonster. Prošle je godine osuđen na 20 godina zatvora nakon što je proglašen krivim zbog distribucije droge i pranja novca kao stariji moderator na stranici Dream Market. U svibnju ove godine internet je obišla vijest da se stranica zatvara, što se zapravo i dogodilo. No, već se početkom srpnja otvorila rebrendirana verzija SamSara Market s gotovo identičnom ponudom.

Put svile

Neslavna stranica Silk Road pravi je primjer stranice s dark weba. Iako nije više aktivna, na toj stranici ste mogli kupiti i prodavati drogu, oružje i sve ono najgore što možete zamisliti. Za pristup njoj bio je potreban samo instant korisničko ime i bilo kakva lozinka. Mogli ste izabrati ono što želite, platiti Bitcoinom i sve vam to zapakirano dostave na kućnu adresu. Moglo se kupiti sve, od raznih sorta trave, hašiša, LSD-a, gljiva, MDMA, bombona, kokaina, speeda. Uglavnom, svega.

No, još je 2013. njezin osnivač Ross Ulbricht, poznatiji kao Dread Pirate Roberts, bio uvjeren da će njegova stranica postati katalizator revolucije. Smatralo se da je četiri tisuće dilera prodavalo robu stotini tisuća ljudi, a moglo se, kao na Hreliću, samo umjesto igle i aviona, kupiti sve od heroina do falsificiranih dokumenata.

Ulbricht je te godine uhićen, a dvije godine i kasnije osuđen na dvije doživotne kazne plus 40 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja zbog pranja novca, hakiranja, preprodaje krivotvorenih dokumenata, te organiziranja raspačavanja droge putem interneta.

Fotografije djece s hrvatskih plaža

Dark Web nerijetko je također raj za brojne nastrane pedofile. Tako je 2017. godine Centar za edukaciju i prevenciju nasilja na svom Facebook profilu objavio kako su na zloglasnom Dark Webu pronađene fotografije golišave djece snimljene na hrvatskim plažama.

"U protekla dva tjedna, uklonili smo dvije internetske stranice s Deep/Dark Weba na kojima se nalazilo nekoliko desetaka tisuća fotografija golišave djece (procjena od četiri do šest godina starosti). U zadnjem slučaju od prije nekoliko dana (27. srpnja) nalazile su se i fotografije golišave djece s Hrvatskih plaža", istaknuli su iz Centra.

Pedofili se služe naprednim metodama, a najbolja je zaštita ne fotografirati i ne objavljivati slike djece na internetu.

"Ovim putem želimo apelirati roditeljima da ne fotografiraju svoju malenu djecu bez odjeće i da nikako ne objavljuju takve fotografije na društvenim mrežama. Objava takve fotografije nije nimalo zabavna igra i može predstavljati ogroman problem. Pedofili se koriste naprednim metodama (softver za precizno pretraživanje sličnih fotografija na osnovu zadane fotografije) u svrhu eksploatacije djece”, apelirali su iz Centra.

Screenshot / Facebook

Plaćeni ubojice

U srpnju ove godine 47-godišnji muškarac iz Singapura Vincent Hui Kim Seng izjasnio se krivim zbog unajmljivanja plaćenog ubojice koji je trebao smaknuti novog dečka njegove bivše ljubavnice. Prema policijskom izvješću, skinuo je Tor pretraživač da pristupi Dark Webu i počeo pretraživati kako da kupi i razmjenjuje kriptovalute. Preko stranice "Camorra Hitmen", unajmio je plaćenika, koji mu je uslugu naplatio osam tisuća dolara u kriptovaluti.

Utočište na Dark webu ne traže samo kriminalci, već i politički aktivisti

Unutar TOR mreže okupljaju se dvije vrste ljudi. Dakle, ne radi se samo o kriminalcima, već i raznim političkim i društvenim aktivistima koji inače ne bi mogli komunicirati bez cenzure, posebno ako dolaze iz zemalja gdje su njihove aktivnosti zabranjene.

No, to je samo dio ljudi. Dark web koriste i razni aktivisti koji se bore za slobodu govora, ljudi koji žive u diktaturama, politički disidenti i mnogi drugi.

Primjerice, poznati američki zviždač i bivši zaposlenik CIA-e, Edward Joseph Snowden, javnosti je predočio tajne dokumente koji su pokazali da su SAD hakirale računala diljem svijeta. Snowden je otkrivanjem dokumenata zapravo pokazao kako postoji tzv. PRISM program. PRISM je bio špijunski program u sklopu kojeg su se prikupljali podaci od velikih tehnoloških kompanija poput Googlea, Facebooka i Microsofta, da bi se unaprijed prepoznale potencijalne prijetnje za SAD.

Reuters

Snowden je više puta u intervjuima objasnio da to znači da su podaci i potpuno nedužnih, "običnih građana" dolazili do računala zaposlenika NSA. Oni možda nisu imali baš nikakve koristi od njih, no ključno je da je tako bila hakirana privatnost, bez znanja građana i bez dozvole. Dokumente je predao novinarima The Guardiana i The Washington Posta u lipnju 2013. godine, a s novinarima je često komunicirao preko Dark weba. 

droga

Internet

pedofilija

oružje

dark web

dark net

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter