Bizarne metode šverca droge

Danas 'pali' s 400 kila marihuane kod Imotskog, izvukli smo 'najkreativnije' metode krijumčarenja opijata


Mia Peretić
13.06.2018.18:00
Danas 'pali' s 400 kila marihuane kod Imotskog, izvukli smo 'najkreativnije' metode krijumčarenja opijata
Licencirane fotografije/Izvor: MUP

sažeto

Dileri ne prezaju ni pred čime da isporuče drogu na ciljano tržište, a rigorozne kontrole tjeraju ih da stalno izmišljaju nove načine transporta opijata


Mia Peretić
13.06.2018.18:00

Na graničnom prijelazu Vinjani Donji kraj Imotskog, policija i Carina zaplijenile su više od 400 kilograma marihuane koja je bila skrivena u kamionu s lubenicama. Vozilo je putovalo iz Crne Gore prema Austriji, a droga je navodno bila namijenjena tržištu u Italiji. Paketi trave su prilikom detaljnog pregleda kamiona pronađeni ispod paleta s lubenicama, a uhićen je vozač, 54-godišnji državljanin Crne Gore. Splitska policija je na konferenciji za novinare potvrdila da se radilo o 422,2 kilograma raspoređenih u 397 paketa.

Licencirana fotografija/ Izvor: MUP

Hrvatska je dio takozvane balkanske rute, koja ne označava samo smjer kretanja imigranata, već i rutu šverca opijata, koja se proteže od Afganistana, preko Turske, Grčke, Bugarske, Kosova i Srbije, a nakon prelaska Hrvatske i Slovenije vodi u zapadnu Europu.

Trava i mrtvački sanduk

Krijumčari droge postaju sve 'kreativniji' u nastojanjima da opijate isporuče na ciljano tržište, pa je tako najveća zapljena 2013. godine bila ona u kojoj je policija na graničnom prijelazu Vrgorac pod lijesom pronašla 84 kilograma marihuane. Droga se nalazila ispod mrtvačkog sanduka u kombiju pogrebnog poduzeća iz Nikšića, a vozač je čak imao i putni nalog s kojim je u Sloveniju putovao po pokojnika. 

Može i u spremnicima za gorivo

Jedna od najvećih zapljena marihuane u Hrvatskoj dogodila se u travnju 2014. godine kada je organizirana skupina, specijalizirana za dilanje droge pomorskim putem, uhićena nakon što je policija na ribarskom brodu kod Primoštena pronašla 805 kilograma 'trave'. Vrijednost 'ulova' procijenjena je na 10 milijuna kuna, a krijumčari su pakete skrivali u spremnicima za gorivo.

Isporuka dolazi s uputstvima

Ovaj slučaj nije toliko kreativan, koliko je jednostavno glup. 2010. godine, u policijskog je akciji uhićeno pet osoba s područja Pule, a zaplijenjeni su droga, novac, pištolj Škorpion s oko 70 komada streljiva i oprema za preradu droge. No, uz već navedene stvari, policija je pronašla i ružičasti priručnik s uputstvima za preradu droge, koji je uhićenima otežao dokazivanje da s dilanjem nemaju veze. 

Koka u baterijama

2003. godine je državljanin Venezuele, Johan Frank Flores Colmenares, ispred hotela Palace u Zagrebu uhićen s 1068 grama kokaina. Droga je bila skrivena u baterijama u kazetofonu i u tajnim pretincima vreće za odijela, a bila je, prema optužnici, namijenjena kupcu u Zagrebu. 

Kako to rade njihovi kolege u svijetu

No, 'domaći' krijumčari po dozi kreativnosti još uvijek zaostaju za iskusnijim kolegama iz drugih dijelova svijeta. Dileri iz Južne Amerike, posebno zemalja s dugom tradicijom šverca opijata poput Kolumbije ili Meksika, drogu su pakirali u voće i povrće, igračke i smrznutu ribu. 

2009. godine je meksička policija, pregledavajući pošiljku morskih plodova, unutar smrznutih morskih pasa pronašla pakete kokaina. 

Iduće je godine policija na Floridi zaplijenila palete s čokoladnim uskrsnim jajima koja, pogađate, nisu bila punjena čokoladom, već kokainom. 

Reuters

Što se metoda transporta tiče, krijumčari su kopali tunele, a kako bi prebacili drogu iz Meksika u Sjedinjene Američke Države, pokraj granice su doveli katapult, kojim su doslovno bacali pakete s opijatima na teritorij druge države.

Reuters

Najbizarnije i najopasnije metode transporta uključuju 'mule': osobe koje pokušavaju prokrijumčariti drogu u probavnom traktu. Ekstremni primjer je pokušaj žene iz Kolumbije da u silikonima koje je nedavno dala ugraditi u grudi, prešverca paketiće kokaina. 

Hrvatska

droga

Meksiko

Sjedinjene Američke Države

krijumčarenje

zapljena droge

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter