zamagljena stakla i nesnosne vrućine

Danas je 50. godina otkako je prva višečlana ljudska posada lansirana u svemir. Astronauti su se žalili na obroke, a mučila ih je i gadna prehlada


Robin Mikulić
11.10.2018.10:20
Danas je 50. godina otkako je prva višečlana ljudska posada lansirana u svemir. Astronauti su se žalili na obroke, a mučila ih je i gadna prehlada
Getty Images

sažeto

Ekipu astronauta predvodio je iskusni Walter Schirra kojem je let u Apollu 7 bio već treći let u svemir dok su Donn Eisele i Walter Cunningham u svemir letjeli prvi put. Već nakon 10 minuta od lansiranja ekipa je uspješno kružila oko Zemlje


Robin Mikulić
11.10.2018.10:20

NASA, ali i čovječanstvo danas obilježavaju važnu obljetnicu. Na današnji dan 1968. godine u svemir se otisnula prva višečlana ljudska posada, započela je uspješna misija Apolla 7. Ne samo da je to misija kojom je započeo čovjekov put na Mjesec, nego je to bio i tračak nade da je to uopće moguće budući da se nakon strašne nesreće, kad su gotovo dvije godine ranije u Apollu 1 izgorjela tri austronauta, mislilo da će to biti nemoguća misija.

Ekipu astronauta predvodio je iskusni Walter Schirra kojem je let u Apollu 7 bio već treći let u svemir dok su Donn Eisele i Walter Cunningham u svemir letjeli prvi put. Već nakon 10 minuta od lansiranja ekipa je uspješno kružila oko Zemlje. Apollo 7 okružio je naš planet, prvi put, za samo 89 minuta. U orbiti Zemlje ostali su 10 punih dana i 12 sati, a svo to vrijeme nisu se susreli s nikakvim većim tehničkim problemima što su bile sjajne vijesti za buduće misije, uključujući onu na Mjesec.

Zemaljski problemi

Osim što je ekipa letjelice izvela prvi američki TV prijenos iz svemira, dečki će svoj boravak u svemiru pamtiti i po nizu neugodnosti. Bilo im je prevruće, pa su ih smetali ventilatori, a žalili su se i na zamagljena stakla. Usto, nije im odgovarala niti hrana iako su na izbor imali više od 60 vrsta različite hrane.

U svemu tome nije im pomogla niti činjenica što su se razboljeli tijekom svog boravka u svemiru. Schirra je nakon samo 15 sati uhvatila gadna prehlada, a ista je sudbina uskoro snašla i njegove kolege koji su se to čitavo vrijeme žalili na bol u ušima. Liječili su se aspirinom, a postojao je i velik strah kako im se zbog prehlade pri slijetanju neće poravnati tlak u ušima. Srećom, sve je prošlo glatko.

Sletjeli su 22. listopada 1968. godine u ocean u blizini Bermudskih otoka. Predviđeno mjesto za slijetanje promašili su za svega dva kilometra, a umorne astronaute prevezao je do broda U.S.S. Essex helikopter čime je njihova odiseja i službeno okončana.

NASA

svemir

apollo 7

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter