VIDEO: DAVID protiv golijata

Dan kada je 1991. tenk pregazio crvenog fiću je priča o vječnom otporu ratnoj agresiji i prijateljstvu JNA tenkista i vlasnika fiće


Mia Peretić
27.06.2018.11:00
Dan kada je 1991. tenk pregazio crvenog fiću je priča o vječnom otporu ratnoj agresiji i prijateljstvu JNA tenkista i vlasnika fiće
Vlado Kos / CROPIX

sažeto

JNA je na osječkim ulicama demonstrirala vojnu silu dva dana nakon što je Hrvatska proglasila nezavisnost i pokrenula proces razdruživanja od drugih jugoslavenskih republika


Mia Peretić
27.06.2018.11:00

Na današnji datum, 1991. godine u Osijeku, zabilježena je jedna od najzapamćenijih scena koja će postati simbolom Domovinskog rata i otpora velikosrpskoj agresiji: tenk JNA je na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice pregazio malog crvenog fiću. 

JNA je na osječkim ulicama demonstrirala vojnu silu samo dva dana nakon što je Hrvatska 25. lipnja proglasila nezavisnost i pokrenula proces razdruživanja od drugih jugoslavenskih republika. Osječkim su ulicama jurila četiri tenka, a u pucnjavi po kolonama vozila i autobusa, ranjeno je više do 20 civila. 

Vlasnik crvenog fiće bio je tada 31-godišnji Branko Breškić, koji je točio gorivo na benzinskoj crpki kada je ugledao jureći tenk. Instinktivno je ušao u svoje vozilo, te prestigavši kolonu oklopnih vozila, fiću parkirao na raskrižju. 

Maleni crveni automobil nije predstavljao nikakvu ozbiljnu prepreku za tenk od 40 tona, koji ga je odgurao u autobus, te ga jednostavno zdrobio i pregazio. Tenkom je upravljao 18-godišnji Josip Ilić, mladić iz mjesta kraj Županje, koji je bio na odsluženju vojnog roka, a fiću je pregazio na naredbi zapovjednika koji mu je uperio pištolj u leđa. 

Prijateljstvo tenkista i vlasnika fiće

Breškić je postao hrvatski branitelj, a unatoč ranjavanju, rat je preživio. Ilić je pobjegao iz JNA, a nakon rata su se susreli baš na mjestu na kojem je tenk zdrobio crvenog fiću. Dvojica muškaraca postali su prijatelji, no danas ni jedan od njih nije živ. Branko je 2001. godine stradao u prometnoj nesreći, a Ilić je umro 2010. godine. 

Spomenik otporu

"Crveni fićo“ je 2011. dobio spomenik u Osijeku koji trajno podsjeća na taj događaj i ostaje vječni simbol borbe Davida protiv Golijata. 

Na spomen ploči instalacije piše sljedeće:

“Na ovom raskrižju

27. lipnja 1991. godine

Tenk velikosrpskog agresora pregazio je crvenog fiću, kojeg je prkosno pred njih postavio sugrađanin Branko Breškić. U znak sjećanja na otpor, inat i pobjedu u nametnutom ratu, ovu umjetničku instalaciju postavljaju građani nepokorenog grada Osijeka.”

Vlado Kos / CROPIX

100posto vremeplov

Domovinski rat

JNA

tenk

agresija

crveni fićo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter