FOTO: Sve transformacije Marijane Petir

Dama s križem bila je uz Račana, Mesića, potom stigla i do Karamarka. Hoće li joj idućeg partnera izabrati Bozanić?


Daniel Radman
30.05.2019.17:00
Dama s križem bila je uz Račana, Mesića, potom stigla i do Karamarka. Hoće li joj idućeg partnera izabrati Bozanić?
CROPIX

sažeto

 U političkom životu je bila samo članica HSS-a, iz kojeg ju je Krešo Beljak izbacio 2016., ali kao i stranka, pokazala je da može sa svima


Daniel Radman
30.05.2019.17:00

Marijana Petir u nedjelju je izgubila svoje mjesto u Europskom parlamentu. Unatoč tome, slavila je. Tijekom izborne noći, kad rezultati dođu na vidjelo, političari itekako znaju iskrivljavati istinu, poraz tumačiti kao pobjedu, zalog za budućnost ili, u najgorem slučaju, lekciju iz koje treba izvući pouke. U njezinom slučaju, međutim, nije bilo potrebe za friziranjem. Ova Moslavčanka, po struci profesorica biologije i teologinja koja se specijalizirala za odnose s javnošću, izgubila je tih 8.757 eura mjesečno bruto plaće, ali je njezina nabrzinu sklepana lista dobila čak 47.358 glasova, što će, posve sigurno kapitalizirati na idućim parlamentarnim izborima. Samo je pitanje s kim?

Od Račana do Hasanbegovića?

Damir Smetko / CROPIX

Ako se gleda njezina politička biografija, izbor bi mogao biti šarolik. U političkom životu je bila samo članica HSS-a, iz kojeg ju je Krešo Beljak izbacio 2016., ali kao i stranka, pokazala je da može sa svima. Bila je glasnogovornica ministarstva zaštite okoliša u Račanovoj vladi, vodila je predsjedničku kampanju Stipe Mesića kad se ovaj kandidirao po drugi put, bila je dožupanica Sisačko-moslavačke županije u vrijeme SDP-ovke Marine Lovrić... A druge strane, u Europarlament je (kao članica HSS) ušla na listi Karamarkovog HDZ-a, za kojeg mnogi kažu da je najdesnija varijanta stranke još od 90-ih, sad je i Plenković zove u tamo, a neki je već vide u društvu Hasanbegović-Esih ili Konzervativaca i HRAST-a.

Miroslav Kis / CROPIX

No, to da može sa svakim, danas je mrtvo slovo na papiru. U realnosti, jedina opcija je desno, samo pitanje koliko. Sve ovo drugo čini se kao da je bilo u njezinom 'prošlom životu', a i za sve će naći opravdanje. Kod Račana je bila glasnogovornica ministarstva zaštite okoliša koje je vodio liberal Božo Kovačević. Tamo je radila jer je bila 'domaćem terenu', u politiku je ušla upravo kao zelena aktivistica, a LS je bio dio 'četvorke' – koalicije predvođene HSS-om – koja je ionako imala svoje zasebne kvote unutar Račanove vlade.

Marina Stojic / CROPIX

Potom je prešla u Sabor - s 26 godina bila je najmlađa zastupnica - gdje se zadržala godinu dana, da bi bila 'proslijeđena' Mesiću. No, za Mesića nije direktno radila, već je, kaže, posao dobila PR agencija u kojoj je bila zaposlena. Poslije je, međutim, priznala da ju je razočarao – čak i više nego Beljak.

"Nisam bila glasnogovornica njemu, ja sam bila angažirana u kampanji. Ta preobrazba koja se dogodila od prvog mandata u drugi je nešto što je i danas teško za razumjeti", izjavila je Mislavu Bagi.

Damjan Tadic / CROPIX

Potom je bila u koaliciji s Lovrić, ali taj se odnos najbolje mogao opisati riječima 'uz ovakve partnere, ne treba ti oporba'. S njom je godinama poslije razmjenjivala otrovne političke strelice, makar - da si ideološki toliko bili suprotni - ne bi izdržale skupa tri godine. Premda ni u tom razdoblju nije skrivala svoje konzervativne stavove, razmahat će se tek 2009. kada u Saboru (nakon četverogodišnje stanke ondje se vratila nakon izbora 2008. godine) glasuje protiv donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije, što je bio znak da započinje svoj 'križarski rat' u politici.

Početak 'križarskog rata'

Goran Mehkek / CROPIX

Medijske istupe koristi da bi to dodatno potencirala. 'Homoseksualni odnos se protivi naravnom zakonu jer dijete je najsavršeniji čin ljubavi, a dva muškarca ga ne mogu donijeti na svijet'; 'Ponašanje homoseksualaca u nekim slučajevima prelazi u agresiju'; 'Sramiti se trebaju ipak oni koji javno obznanjuju s kim spavaju i šire govor mržnje prema svima koji misle drugačije od njih' među najvećim su 'biserima' zbog kojih je 2011. godine dobila titulu homofoba desetljeća od Zagreb Pridea.

No, s tom 'titulom' Karamarko ju je prigrlio i stavio na listu HDZ-a na izbore za Europarlament u koji ulazi 2013. godine. Tad je, formalno, i bila na vrhuncu svoje političke karijere. U stranci je bila potpredsjednica od 2012. godine, a otišla je nako sukoba s Beljakom. No, zanimljivo da je bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg – kojeg je Beljak naslijedio - tvrdio da su mu o fotelji radili baš Petir i Beljak skupa, da bi se nakon ustoličenja aktualnog predsjednika brutalno razdvojili.

'Beljak se ponaša kao da je u Sjevernoj Koreji', rekla je.

Goran Mehkek / CROPIX

Razlika je, dakako bila u pogledu na HSS. Beljak je za Petir skrenuo previše ulijevo, to je barem jasno. Np, kad se govori o Petir, kritičari će reći da se njezini politički stavovi ne znaju, već samo vjerski. Pokazala je to i njezina kampanja za Europarlament. Vodila ju je preko crkve i bliskih joj organizacija. Hodala je za život, bila je na Danima hrvatskih svetaca i blaženika, družila se s biskupima, a promatrajući njezin Twitter račun moglo bi se zaključiti da se kampanja svela 'od oltara do OPG-a'. Obično se kaže da je pitanje vjere intimna stvar svakog pojedinca, no sa svojim biračima Petir je rado podijelila svoje slike, pa čak i trenutak kad prima pričest.

No, iako će je zbog toga svi svrstati u desnicu, čini se da ne namjerava tamo kročiti s obje noge, još jednom dokazujući da su 'vjerski ispred političkih stavova'. Kad su je pitali o sinergiji sa suverenistima i neovisnim za Hrvatsku, bez nekog razloga ih je na N1 prozvala zbog koketiranja s ustaštvom.

'Ja sebe smatram pučankom i demokršćanskom. U desnici se vide te razlike. Ja sam apsolutno protiv da se koketira s ikakvim totalitarnim sustavima. Mislim da to šteti Hrvatskoj i da nam se lijepe etikete.'

Tek se izjasnila da će 'uzeti dovoljno vremena da donese najbolju odluku', pa su već krenuli (logični) komentari da će koalirati s onim tko dobije naklonost Crkve, a prava bitka stranka za Bozanićevu naklonost tek će uslijediti. Tko je dobije, uz sebe će imati i glasače Marijane Petir.

Europski parlament

Tomislav Karamarko

Stjepan Mesić

Marijana Petir

Bozanić

Božo Kovačević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter