Hoće li avioni Krstičeviću slomiti krila?

'Dajem ostavku', rekao je ministar. Otad govori da od muhe vidimo medvjeda. Sad mu je taj medvjed pokucao na vrata...


Daniel Radman
07.01.2019.19:00
'Dajem ostavku', rekao je ministar. Otad govori da od muhe vidimo medvjeda. Sad mu je taj medvjed pokucao na vrata...
Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

I kad nema afere Krstičević se sam ukopava. A kad dođe, bolje da ne čitata njegova priopćenja


Daniel Radman
07.01.2019.19:00

'Dajem ostavku na mjesto ministra obrane. Više nisam ministar obrane', izjavio je Damir Krstičević Jutarnjem listu.

Na pitanje zašto, uslijedio je spreman odgovor. Onako, u njegovom stilu: 'Tako je to. Ne moram ja biti ministar...'.

Ne, nije Krstičević shvatio da zbog ovog šlamperaja oko nabavke izraelskih aviona treba snositi političku odgovornost, vrli ministar je ove riječi izrekao u potpuno drugom kontekstu i drugom vremenu. Bilo je to u srpnju 2017. godine, i to zbog požara u Splitu. Zapravo, ne zbog požara, nego zbog jedne rečenice. Predsjedničine. Komentatori su tada pisali da se zbog Kolinde Krstičević ponio kao 'uvrijeđena mlada'.

Naime, predsjednici, kao vrhovnoj zapovjednici, 'izletjelo' je kako se vojska daleko prije trebala pojaviti na terenu, da se drugi najveći grad zbog izostanka reakcije vojske našao u strahovitoj opasnosti.

Što je za ministra muha, a što je medvjed?

Denis Jerkovic / CROPIX

Doslovno joj su ove riječi izletjele, kad se pribrala i shvatila što je zapravo rekla, koliko je uvrijedila Krstičevića, okrenula je ploču. 'Jako sam iznenađena da je ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo.'

No, Krstičević je, činilo se naivnima, bio neumoljiv. Već za šest dana pokazalo se koliko je ozbiljan. Tada je uslijedilo pisano priopćenje iz MORH-a u kojem je naglasio kako je 'nakon brojnih razgovora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem odlučio kako će i dalje nastaviti obnašati dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane'.

U studenom je izbila seks-afera u Hrvatskoj vojski. Otkrilo se da su se ročnica HV-a i njezin nadređeni po povratku s vojnog hodočašća, navodno pod utjecajem alkohola, kako se to službeno kaže, 'nedolično ponašali'. Rješenje je opet stiglo u vidu priopćenja za javnost, a odgovor je išao u rubriku 'vjerovali li ne'.

'Pobjednička Hrvatska vojska je od samog svog stvaranja institucija u koju hrvatski narod ima najveće povjerenje. Jaka Hrvatska vojska mnogima je trn u oku. Kao takva izložena je stalnim pokušajima dijela medija da senzacionalističkim prikazivanjem određenih događaja umanje njezinu važnost, demotiviraju njezine pripadnike i prikažu ih u negativnom kontekstu', glasio je početak odgovora, kojem je zaključak bio da 'nećemo dozvoliti bilo kome da od "muhe pravi medvjeda'.

Koliko košta vojna vježba, a koliko televizijska emisija?

Robert Fajt / CROPIX

S obzirom na ovakve konstrukcije u priopćenjima, kakva je tek onda situacija kad se direktno treba odgovoriti na neugodan upit. Evo, čak mu nije ni trebala afera, jesenas je trebao odgovoriti na jednostavno pitanje, koliko će državni proračun stajati vojna vježba 'Velebit 18'. To ga je priupitao Zoran Šprajc, a Krstičević je tu pokazao sav svoj talent za gafove.

'Moramo voditi računa o troškovima, mogu ja Vas pitati koliko košta ova emisija? Što se tiče vježbe Velebit, ja bih čestitao svima na vrhunskoj izvedbi, hrvatska vojska je spremna izvršiti sve zadaće koje se postavljaju pred nju', krenuo je odgovarati po onom dalmatinskom principu, 'jedan u kupe, drugi u špade'.

Umjesto običnog odgovora, mediji su radi tajnovitosti povećali interes za 'troškovnik', pa se javnost danima zabavljala posve nepotrebnom Krstičevićevim misterijom. I, da se poslužimo njegovim riječima iz priopćenja, 'od muhe je nastao medjved'.

Otkud bi ministar nešto znao?

Boris Kovacev / CROPIX

E, kad se u ovakvim, relativno benignim situacijama snalazio kako se već snalazio, što smo drugo i mogli očekivati kad su krenula potpitanja oko nabavke polovnih izraelskih aviona. Poput onog - posve očekivanog ako uzmemo u obzir njegovu ostavku radi požara u Splitu - ostaje li ministar nakon što se nabavka izraelskih pretvorila u cirkus.

'A što ti imaš neki drugi plan', bio je njegov odgovor na novinarski upit.

Trebalo mu je oko mjesec dana, za razliku od splitskog slučaja, kad je reagirao istog trena, da kaže da je 'spreman otići bilo kada ako će njegov odlazak Hrvatskoj pomoći u procesu kupovine višenamjenskog borbenog aviona', a još je – sav u čudu što ga pitaju o tome - dodao famozno pitanje 'otkud sam ja znao?'.

'Ako su oni stavili u papirima i svim dokumentima, da je to njihova odgovornost, sad bih ja trebao biti odgovoran za postupak treće strane', dodao je s odmakom.

S obzirom koliko je bio uvjerljiv u srpnju 2017., znamo koliko mu možemo vjerovati da će sada reći zbogom. Iako u takav scenarij malo tko sumnja. Sve i da do dođe do ostavke, realnije je očekivati neko priopćenje iz MORH-a o 'muhama i medvjedima', već da nam ministar objasni nešto u dvije proste rečenice.

ostavka

Damir Krstičević

avioni

F-16

nabavka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter