s njom nema labavo

Da su svi suci kao ona: Prvo je opalila Sloković po džepu, a sad je našla novi način da Sanader ne pobjegne u zastaru


Daniel Radman
25.02.2019.16:00
Da su svi suci kao ona: Prvo je opalila Sloković po džepu, a sad je našla novi način da Sanader ne pobjegne u zastaru
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Da se ne gubi vrijeme, iskazi svjedoka će se snimati, umjesto dosadašnjeg zapisivanja


Daniel Radman
25.02.2019.16:00

Kad je objavljena vijest da je zloglasni narkoboss Joaquin Guzman, poznatiji kao El Chapo dobio presudu, sa zavisti smo mogli čitati kako je sudski proces trajao samo tri mjeseca. Poznavatelji hrvatskih prilika tada su nam rekli: 'Da mu se sudilo u Hrvatskoj, trajalo bi barem deset godina.'

Zašto kod nas sporovi toliko traju? Postoje i objektivne okolnosti, a one su vezane uz razlike u pravnim sustavima SAD-a i Hrvatske, ali i one subjektivne koje se zovu - suci. Naši eksperti su, bez nekakvog okolišanja tvrdili: 'Sucima nedostaje odlučnosti da se procesi okončaju što brže'.

Kazne postoje, samo treba imati hrabrosti

Damjan Tadic / CROPIX

Ne svim sucima, naravno. Ukazali su nam da postoje i oni koji se znaju postaviti na suđenjima, koji su autoritet u sudnici, i koji na svaki pokušaj odugovlačenja postupka prijete kaznama. Suci, da podsjetimo, prema Zakonu o kaznenom postupku imaju ovlasti da zbog one koji odugovlače  kazne i novčano.

Evo, jedna od takvih odlučnih sutkinja je Maja Štampar Stipić, koja vodi proces Sanaderu i Hernadiju za primanje/davanje mita u aferi Ina-MOL, a koji se bliži zastari. Da to spriječi nedavno je opalila kazne u visini 10.000 kuna Sanaderovoj odvjetnici Jadranki Sloković i Hernadijevoj Lauri Valković, a danas čujemo da će ubrzati proces tako da će se iskazi svjedoka snimati kako se dragocjeno vrijeme ne bi gubilo na diktiranje.

No, na žalost, u našem pravosuđu ovakvo vođenje postupka je vijest, a ne praksa, pa zato gubimo desetljeća dok pravo ne postane pravda ili, još gore, ne pobjegne u zastaru.

suđenje

sanader

Maja Štampar Stipić

Hernadi

zastara

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter