100posto intervju: Ruža Tomašić

'Za neke u Bruxellesu smo Divlji zapad. Kad su me Englezi vrijeđali, rekla sam im da smo mi imali kraljeve i jeli s vilicom i nožem još dok su oni prstima uzimali hranu s drvenih pladnjeva'


Daniel Radman
18.02.2019.21:00
'Za neke u Bruxellesu smo Divlji zapad. Kad su me Englezi vrijeđali, rekla sam im da smo mi imali kraljeve i jeli s vilicom i nožem još dok su oni prstima uzimali hranu s drvenih pladnjeva'
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

'Tko misli da je u Europskom parlamentu lagano i da uživamo za plaću od 8.00 eura, Bože moj, nek' se okuša na izborima', kaže Tomašić


Daniel Radman
18.02.2019.21:00

Ako će se držati obećanja koje je ljetos dala u interviewu za 100posto, hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić u mirovinu bi mogla već sutra. Iako je, uz Biljanu Borzan, naša najaktivnija eurozastupnica, po novi mandat neće krenuti ukoliko se sutra na trijalogu postigne dogovor oko izlova plave ribe u Jadranu između Europske komisije, Vijeća i Parlamenta, čija će Tomašić biti izaslanica.

Podsjetimo, u studenom je 'pomrsila planove' Europske komisije koja je u parlament uputila plan upravljanja malom plavom ribom u Jadranu. Prema zahtjevu EK, uvele bi se kvote koje bi, smatra Tomašić, imala devastirajući učinak na hrvatsko ribarstvo: na cijelom jadranskom području ograničio bi se izlov na svega 50,000 tona ribe. Za usporedbu, sada se u samoj Hrvatskoj lovi oko 60,000 tona, dok se u cijeloj regiji izlovi dvostruko veća tonaža od predloženog.

'Sutra saznajem hoću li u mirovinu'

Damjan Tadic / Cropix

Upravo je izvješće Ruže Tomašić u Europskom parlamentu 'slomilo' taj prijedlog, parlament ga je podržao, a već sutra bi se mogao znati konačan stav suprotstavljenih strana, Komisije i Vijeća.

'Sutra ću to saznati. Ako postignemo dogovor i pitanje se riješi u ovom mandatu, nemam razloga ostati. U suprotnom, idem ponovo jer želim to završiti', otkrila nam je.

Kad je odlazila u Europski parlament javnost je uglavnom govorila o petogodišnjem 'nagradnom putovanju' izabranih zastupnika u Strasborug i Bruxelles. Naglasak je bio na visokoj plaći, oko 8.000 eura, a i činjenici da ondje sjedi čak 751 zastupnik. Ako u Hrvatskom saboru sjedi njih 151, a ne 'trgaju' se od posla, onda je ovo doista zazvučalo kao 'ladovina. No, Tomašić kaže da je istina posve drukčija.

'Da sam znala što sve mene čeka, što sve moram raditi i koliko će me to udaljiti od obitelji, ne bih išla. Nema šanse, nema tih novaca. Živim na otoku Korčuli, tamo mi je suprug, kći mi je kod Šibenika, a ja tek u četvrtak navečer iz Bruxellesa ili Strasbourga stižem u Zagreb. Ako ujutro krenem doma, cijeli petak provedem na putovanju i onda imam samo subotu jer već u nedjelju ujutro moram krenuti na put kako bih u ponedjeljak ujutro uhvatila avion. U godinama sam kad mi je to previše putovanja, pa zna proći i četiri-pet vikenda a da ne odem doma', kaže nam za početak. Iako, priznaje, postoji i 'B' opcija.

'Mogu ne biti tamo, pa otić' ranije doma, ali ja sam ozbiljna osoba i želim ozbiljno raditi. A ako hoćete raditi ima jako puno posla. Moj tim i ja krećemo iz hotela u 7,15, u parlamentu smo negdje oko pola osam, i tamo ostajemo do deset navečer. I onda opet hotel. Što se tiče novaca, imamo oko 8,200 bruto, od toga Belgija uzme 17 posto poreza, a Hrvatska uzme još 40 posto.... Dok platite porez, dok si kupite odjeću, a kad morate lobirati za nešto, s tim ljudima morate i na ručkove i večere. Tko misli da je to lagano i super, Bože moj, nek' se okuša na izborima', kaže.

Za neke smo još uvijek 'Divlji zapad'

Niksa Stipanicev / CROPIX

To što u parlamentu sjedi 751 zastupnik, pa ne dolazite svaki tjedan do riječi, ne znači ništa. Pojašnjava nam, glavni rad je u odborima, a u samom parlamentu je – finale. Na primjeru njezinog izvješća oko izlova plave ribe u Jadranu, za što je bila izvjestiteljica, možemo i dočarati kako teče ovaj proces.

'U parlamentu zapravo govorite o onome što ste napravili u odborima. Odbori traju po cijele dane, počinju od 8,30 ili 9, a pauza je u 12,30. Potom se u 15 nastavljaju i budu do 18 ili 18,30, a ako ima puno posla iza tog se nastavlja bez prevoditelja. Tamo se rješavaju glavne stvari. Kad vi donese izvješće i kad se ono prihvati na odboru, s njime idete u parlament. Ako ste izvjestiteljica ili izvjestiteljica u sjeni, o tome govorite i kad bude glasovanje, pa ako se usvoji, onda idete i na trijalog s Vijećem i Komisijom kao predstavnik parlamenta', pojašnjava nam proceduru.

Posebno naglašava da za uspješan rad u odboru morate steći respekt svojih kolega. Kaže, dolazit će vam na vaše odbore tek ako vas shvate ozbiljno.

'Ako vas ne poštuju, i ako samo dođete i odrađujete izvješće, neće ni oni sami dolaziti, niti možete išta završiti. Dakle, morate se dokazati, pogotovo mi koji smo iz male države, nekima smo još uvijek kao nekakav 'Divlji zapad'.'

'Predsjednik europarlamenta je ekstremni desničar'

Damjan Tadic / CROPIX

Prošlog tjedna šokirao nas je predsjednik europarlamenta Antonio Tajani koji je na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi uskliknuo 'Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija', pa smo odmah pomislili: 'Ako je takav predsjednik, kakvih tek ima zastupnika.

'Ima i tamo 'svašta', ali kad se s tako visoke pozicije tako nešto izjavi, zaista je šokantno. Ali, kad pogledate tko je on, nekad je bio ekstremni desničar, također i novinar, shvatite da jako dobro zna težinu tih riječi, gdje ih i kad treba izgovoriti, na koji način i kome. Idu izbori i započeo je kampanju, tako da je bio jako, jako svjestan što govori. Nije ni glup, ni lud', kaže o njemu Tomašić, a kad je riječ o 'promašenim zastupnicima', procjenjuje da ih je najviše 20-ak.

'Većina njih i ne dolaze, a kad dolaze 'valjaju gluposti', ali to se uglavnom ignorira.

S Borzan bi surađivala i u Zagrebu, a ne samo u Strasbourgu i Bruxellesu

Boris Kovacev / CROPIX

Nas je posebno zaintrigirala priča o izvrsnoj suradnji Tomašić i Biljane Borzan. Iako nastupaju s različitih političkih polova, u Bruxellesu i Strasbourgu su se pokazale i kao izvrsne suradnice i kolegice.

'Tamo nema ideoloških i stranačkih razlika, ako je nešto od interesa Hrvatske, svi smo skupa. Ili, ako netko radi nešto svoje, jednostavno pošaljemo 'dragi kolege, radimo to i to', tako da nema problema.'

Podsjetilo nas je to na one priče o Balkancima u Europi. Doma se ne mogu smisliti, a kad odu u inozemstvo, druže se kao najbolji prijatelji.

'U Europarlamentu je druga priča nego u Saboru. Vi ste predstavnici različitih država članica koje imaju različite agende. Tamo ste da branite interese svojih država. Pa ne mogu ja braniti tamo njemački interes!? Ne vjerujem da se ijedan europarlamentarac može vratiti doma, a da radi na taj način. A što se mene tiče, ja bih s kolegicom Borzan mogla na isti način surađivati i u Saboru. Meni je glavni cilj napredak Hrvatske. Što je dobro za narod, dobro je i za mene, što je loše za narod loše je i za mene, taman da to predlaže i moj rođeni brat.'

Ova podjela po nacionalnom ključu samo je jedan aspekt Europskog parlamenta, tu je i podjela po klubovima zastupnika, pa imamo pučane, socijaldemokrate, liberale..., a Tomašić je u klubu Europskih konzervativca i reformista.

'Klub je bitan utoliko što unutar njega možete lobirati. No, ako netko od mojih kolega lobira za nešto što odgovara, recimo, Njemačkoj ili Britaniji, a na našu štetu, izuzmem se oko toga. Kad jednom naviknu da ste svoji, nemate problema zbog toga.'

Ovo što rade Britaniji oko Brexita je prijetnja za sve nas male

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Kad govori o lošim iskustvima, kaže da ih nije imala previše. 'Nisam plašljiva, pa se ne dam', kaže, no ipak ako nešto treba izdvojiti to su predrasude političara iz velikih zemalja prema 'malima'.

'Ima i tamo ljudi koji se nisu ostvarili i onda svoju nesigurnost i neostvarenost pokušavaju iskaliti na nekome. I ako im to dozvolite nije ugodno, ali ako im kažete što ih ide... Imala sam takvih problema s Englezima, njih je 20-ak u mom klubu, i naravno, bili su povezani sa Srbima, imali drugačije mišljenje o ratu, cijeloj situaciji kod nas... Kad mi je jedan počeo držati lekciju 'oni su Englezi, mi smo mala Hrvatska', nisam odšutjela. Rekla sam mu: 'Gledaj, mogu vam priznati jedino to što ste veći od nas, a drugo, mi smo imali svoje kraljeve, i mi smo jeli iz tanjura s noževima, vilicama i žlicama, dok ste vi još uvijek jeli prstima s onim drvenih pladnjeva. Bili ste toliko prljavi jer se niste kupali, pa su se vaše žene udavale za Vikinge jer su i oni bili čistiji od vas. Dakle, nemoj mi molim te govoriti o Engleskoj. Porobili ste pola svijeta, pa imate što pokazati, a Hrvatska koja je toliko puta porobljena i pokradena, još uvijek u svojim muzejima ima svoje. A što je u vašim: predmeti iz Indije, Pakistana, Irana, Afrike...' Nakon tog sam dobila deset puta veći respekt od njih', prepričala nam je.

Kad smo kod Britanaca, otkrila nam je i zanimljiv pogled na Brexit.

'To će biti velike posljedice, shvatit ćemo tek poslije, kad ne bude novca za kohezijsku politiku, razne fondove... Ali, osobno, mislim da je glavna stvar ta da su Njemačka i Francuska htjeli izgurati Britaniju iz Europske unije. Nisam odvjetnik Britanije, ali oni su ipak zagovarali Europu ravnopravnih država članica i nisu se mogli slagati s onim što Berlin i Pariz hoće, jednu nadnacionalnu Europu u kojoj će države biti svedene na regije. A to što im sada rade tolike probleme, nije to zbog Britanaca, to je radi nas koji smo ostali. Da mi pomislimo, ako njima to rade, što će tek nema malim članicama.'

Za kraj, pitali smo je koliko je promijenila svoje mišljenje o Europskoj uniji s obzirom da su je neki nazivali i euroskeptikom.

'Moje mišljenje se nije promijenilo. Europska komisija, oni koji već vuku konce, kako god hoćete, imaju svoju agendu, a to je da Europa bude jedna država, i vidim da sve vodi prema tomu. S druge strane, ja vjerujem u Europu ravnopravnih država članica, a ne u neku nadnacionalnu, 'nadnaravnu' Europu jer to ne može biti. Puno ljudi se poziva na Ameriku, i mi ćemo biti, kao, isti, ali to nije tako. Vi kad odlazite u Ameriku, ostavljate kuću, zemlju, kulturu, jezik, ma sve... Mi smo u Europsku uniju ušli sa svim tim i sad netko traži da se odreknemo svega. To je za mene neprihvatljivo, u Europskoj uniji kakvu ja vidim svatko treba poštivati tuđu kulturu, jezik i običaje, a ne da idemo na brisanje naših posebnosti.'

Europski parlament

Ruža Tomašić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter