Ubojica David Komšić dobio novu presudu

Da je pravosuđe reagiralo brže, Komšićeva žrtva mogla je biti živa. No, on bi svakako predstavljao opasnost za društvo...


Daniel Radman
13.03.2019.12:15
Da je pravosuđe reagiralo brže, Komšićeva žrtva mogla je biti živa. No, on bi svakako predstavljao opasnost za društvo...
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Služi kaznu za jedno djelo, čeka pravomoćnost za drugo, a danas imu je stigla presuda za treće


Daniel Radman
13.03.2019.12:15

David Komšić, koji je 2017. s 88 uboda usmrtio svoju bivšu djevojku Kristinu Krupljan, za to ubojstvo je nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora. Danas je dobio i dugu presudu vezanu uz nesretnu Kristinu, za otmicu i napad na nju dobio je kaznu od godine i šest mjeseci.

No, u zatvoru u Lepoglavi on se danas nalazi zbog trećeg kaznenog djela. Osam mjeseci prije ubojstva izazvao je prometnu nesreću u kojoj je poginuo 72-godišnji pješak. Premda se očevidom utvrdilo kako je pješak prelazio cestu dok mu je bilo upaljeno crveno svjetlo na semaforu, Komšić je ponio krivicu jer se prije tragičnog događaja nepropisno prestrojavao te svoju brzinu nije prilagodio uvjetima na cesti.

Do prve presude je prošao 21 mjesec

Goran Mehkek / CROPIX

Prvo je dobio dvije godine, da bi potom kazna bila smanjena na 14 mjeseci zatvora. No, ako govorimo o vremenu, sudu je za pravomoćnu presudu trebao - 21 mjesec. Stoga je opravdano pitati se je li postojala mogućnost da do ubojstva ne bi došlo da je naše sudstvo bolje i brže reagiralo.

Ako gledamo slučaj Horvatinčić, suđenje Komšiću ekspresno je riješeno, a i primjeri suđenja poznatim osobama pokazuju da 'treba vremena' od počinjenja djela do izvršenja kazne. Recimo, glumac Stojan Matavulj, koji je služio zatvorsku kaznu jer je vozeći se s njime u autu stradala Dolores Lambaša, pune tri godine nakon tragičnog događa se javio u zatvor. Političaru Radimiru Čačiću – koji je proces imao pred mađarskim sudom – čak tri i pol godine je proteklo od trenutka kad je u prometnoj usmrtio dvije osobe, pa do trenutka kad se javio na odsluženje kazne.

Kristina bi možda bila spašena, no Komšić bi ostao opasnost

Tomislav Krišto / Cropix

Ipak, primjer Hrvoja Žužića, sina poznatog velikogoričkog tajkuna, pokazuje da ponekad pravosuđe brže reagira, on je prvu presudu dobio nakon godinu dana, a dočekao ju je iz pritvora zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

'Kako je nekad bilo, sad je još i dobro što se tiče brzine, no i dalje to nije opravdanje za sudove da ne djeluju brže. Što se tiče ovog konkretnog slučaja, načelno bi se moglo reći da ne bi došlo do ubojstva da je pravosuđe brže reagiralo. Barem ne u datom trenutku. No, kako bi Komšić u praksi bio 'slobodan vikendima', mogao bi počiniti ili neki drugi zločin ili isti nekom drugom trenutku, s drugom žrtvom. Nakon svih ovih presuda jasno je da on predstavlja opasnost za društvo, a 14-mjesečna zatvorska kazna zbog prometne tu opasnost ne bi smanjila', kaže naš sugovornik iz pravosudnih krugova.

suđenje

David Komšić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter