Serijal mafija: Operacija Husky

Tajni pakt mafije i američkih obavještajaca omogućio je invaziju na Siciliji, slom Mussolinija i konačnu pobjedu saveznika u Drugom svjetskom ratu


Mia Mitrović
09.06.2019.19:00
Tajni pakt mafije i američkih obavještajaca omogućio je invaziju na Siciliji, slom Mussolinija i konačnu pobjedu saveznika u Drugom svjetskom ratu
Profimedia

sažeto

Da američka vlada u vrijeme rata nije sklopila pakt s mafijom koja je mornarici pomogla organizirati iskrcavanje u Siciliji, svijet bi danas izgledao drugačije 


Mia Mitrović
09.06.2019.19:00

U ljubavi i ratu, sve je dozvoljeno, kaže stara narodna, a to potvrđuju u prvom slučaju različiti primjeri iz svakodnevnog života, a u drugom povijest. Jedna od najneobičnijih stranica povijest je ispisala u Drugom svjetskom ratu kada je američka vlada zbog okolnosti bila prisiljena surađivati s talijanskim mafijašima New Yorka.

Tako je nastao najneobičniji pakt oko kojeg se i dalje stvaraju legende, pišu knjige i filmski scenariji. Sredinom tridesetih rukovodstvo ONI, Office of Naval Intelligence, obavještajna služba američke mornarice naslutilo je da se sprema novi rat. Zbog toga su osnovali novu službu u kojoj su regrutirali obavještajce iz redova pravnika, novinara, jezikoslovaca i zaposlenika u brodogradnji u području oko dokova New Yorka, ali i u drugim velikim američkim lukama.

Rat sabotažama 

Do početka 1942. kada su Sjedinjene Američke Države službeno ušle u Drugi svjetski rat na savezničku stranu, doušnička služba brojala je oko 3.000 obavještajaca i kontraobavještajaca koji su pozvani na dužnost.

Reuters

U Americi je nakon uništenja flote u Pearl Harbouru zavladala panika da bi se takav incident mogao ponoviti negdje drugdje zahvaljujući infiltriranim talijanski, njemačkim i japanskim špijunima i njihovim pomagačima na američkom kopnu pa su poduzeti svi koraci da se takvo što spriječi.

Najveća američka luka na Atlantiku je New York pa su posebni napori uloženi da se očuva od napada unutarnjeg ili vanjskog neprijatelja te zaštiti od sabotaža. Obavještajcima je posebne muke zadavao velik broj talijanskih emigranata među lučkim radnicima.

U svibnju 1942. potopljeno je 100 američkih trgovačkih brodova i sumnjalo se da su u tome pridonijeli saboteri Sila osovine infiltrirani među lučke radnike u posade brodova. Obavještajci na terenu zbog toga su marljivo radili kako bi zadobili podršku nekog od moćnih mafijaških bossova koji su upravljali dokovima New Yorka. Operacija je dobila kodno ime Podzemlje (Underworld).

Ribari prisluškuju podmornice

Kako mafija operira najbolje su razumjeli odvjetnici regrutirani među mornaričke obavještajce pa je zadatak uspostavljanja veze s mafijom povjeren njima. Na teren su poslani zapovjednik C. Radcliff Haffendon i poručnik Tony Marsloe koji su se uspjeli približiti Joeu Socksu Lanzi koji je u tom trenutku kontrolirao ribarstvo.

Srecko Niketic / CROPIX

Lanza je odmah pristao pomoći američkoj vojsci pa je organizirao ribare da prijavljuju bilo što sumnjivo što primijete na kopnu ili moru. Mornarica ej ribarske brodove opremila modernom radio opremom putem koje su ribari na pučini mogli čuti i podmornice te prijaviti njihovo kretanje.

Spomenuti pravnici uspjeli su stupiti i u kontakt s Meyerom Lanskyjem, mafijašem koji je upravljao dokovima, no on im je kazao kako ne može učiniti ništa bez dozvole glavnog šefa, Luckyja Luciana koji je u to vrijeme služio zatvorsku kaznu zbog organiziranja prostitucije.

Kada su mu agenti pristupili, Luciano je odmah pristao na suradnju, a za nagradu je premješten u puno mirniji zatvor i u ljepšu ćeliju. Na dokovima New Yorka momentalno je zavladao red, a lučki su radnici surađivali s vojskom sve do završetka rata. Zahvaljujući paktu s mafijom američka je vojska spasila brojne živote i uštedjela ogroman novac.

Slom Mussolinija 

U drugoj polovini rata suradnja mafije s američkom vladom bila je usredotočena na pripremu savezničke invazije na Siciliju. Takozvana Operacija Husky počela je u svibnju 1943. i bila je ključna za slom Mussolinijeve Italije. Već u rujnu iste godine bezuvjetno se predao saveznicima, no specijalnom diverzijom Hitlerovi su ga padobranci oslobodili i postavili ga kao čelnika marionetske republike salo gdje je dočekao svoju konačnu propast.

Profimedia

Kada se operacija Husky pripremala zapovjednik američke mornarice u zapadnoafričkim vodama, admiral Henry Hewitt zatražio je od mornaričke obavještajne službe da mu ustupi agente koji tečno govore talijanski.

Njujorški kontraobavještajac Tony Marsloe dobio je zadatak da okupi mali tim govornika talijanskog te da počne pripremati suradnju sa Sicilijancima za potrebe invazije. Njegov mali tim je rastao, a mafija mu se stavila na raspolaganje. Zahvaljujući mafiji, uspostavljena je veza sa Sicilijancima nezadovoljnima Mussolinijevom vlasti.

Tajne su ponijete u grob 

Hrabri operativci od kojih su mnogi bili iz redova njujorške mafije bili su prvi koji su se iskrcali na Siciliji kako bi pripremili teren za invaziju. Na otoku su mobilizirali sve simpatizere saveznika koji su sabotirali fašističku vojsku. Lokalci povezani s mafijom Amerikancima su priskrbili tajne fašističke kodove, karte s označenim minskim poljima, a pošlo im je za rukom i da zarobe nekoliko visokih fašističkih zapovjednika koji su potom pali u ruke saveznika. Nakon rata, američka im je vojska dodijelila medalje za hrabrost.

Profimedia

Amerikancima je na terenu navodno pomagao i mafijaš Vito Genovese koji je iz New Yorka pobjegao na Siciliju kako bi izbjegao kazneni progon zbog ubojstva. Prilikom Mussolinijeva boravka na Siciliji s njim se zbližio, a kada su se Amerikanci iskrcali na otoku, počeo je raditi za njih. Istovremeno je rukovodio švercom živežnih namirnica kojih je zbog ratnog vihora nedostajalo i tako ej stekao ogromno bogatstvo. Kasnije se vratio u SAD i preuzeo obitelj Lucky Luciana koju je tada vodio Frank Costello. Mafijaška obitelj i danas nosi njegovo ime Genovese i jedna je od najmoćnijih mafijaških obitelji u SAD-u.

Zbog zasluga u ratu Lucky Luciano je 1946. dobio pomilovanje i deportiran je u Italiju gdje je i umro 1961. Zapovjednik Haffendon osobno se to založio poslavši američkim vlastima pismo preporuke u kojem je detaljno opisao sve zasluge njujorških mafijaša za američki trijumf na europskom kopnu.

Profimedia

Nedugo nakon puštanja Lucky Luciana izbio je skandal jer je državni odvjetnik i guverner Dewey koji ej potpisao Lucianovo oslobađanje optužen da ga je mafija potkupila. Na kraju se uspostavilo da je američka mornarica pridobila njegovu potporu preko posebne komisije.

Zapovjednik obavještajaca Haffedon, čovjek koji je najviše znao o detaljima tajne veze američke vojske i mafije umro je 1951. od posljedica ranjavanja u bitki kod Iwo Jime, a mnoge su tajne s njime otišle u grob.

Neki autori smatraju da je suradnja vojske i mafije najobičniji mit i da se takvo što nikada nije dogodilo. Među njima je i Selwyn Raab, autor knjige o mafiji 'Pet obitelji'.

„Suradnja Lucianovih ljudi u operaciji Husky svela se na slanje turističkih fotografija i razglednica sa Sicilije. Mit je nastao nakon oslobađanja i deportacije Lucky Luciana, a proširio ga je Frank Costello, kako bi povećao ugled mafiji“, kazao je Raab.

Profimedia

Međutim, dokumenti u arhivama Pentagona pričaju sasvim drugačiju priču jer sadrže detaljna izvješća o djelovanju američke vojske na Siciliji te imena i prezimena mafijaša koji su im pomagali na terenu. Što se točno zbivalo između vojske i mafije ostat će misterija jer većina aktera tih događaja odavno nije među živima.

Drugi svjetski rat

Sicilija

operacija Husky

Lucky Luciano

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter