'UČINIT ĆE SVE ŠTO TREBA'

Čuveni američki redatelj imao je samo jedno pitanje za Putina, a ruski predsjednik mu je postavio iznenađujuće protupitanje


Matej Devčić
23.07.2019.09:50
Čuveni američki redatelj imao je samo jedno pitanje za Putina, a ruski predsjednik mu je postavio iznenađujuće protupitanje
Profimedia

sažeto

Oliver Stone zamolio je Putina da bude kum njegovoj kćeri, a Putin ga je pitao želi li Stoneova kćer preći na pravoslavlje


Matej Devčić
23.07.2019.09:50

Oliver Stone, čuveni američki redatelj, zamolio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da bude kum njegovoj 22-godišnjoj kćeri Tari. Ruski predsjednik nije odbio Stonea, već je za njega imao zanimljivo pitanje.

"Želi li tvoja kćer prijeći na pravoslavlje?", upitao ga je Putin, a Stone je odgovorio kako po tom pitanju nema problema te da će njegova kćer napraviti sve što je potrebno. Putin mu je kazao Stoneu da pita kćer želi li promijeniti vjeru. Stone se, između ostalog, Putinu požalio na "američku kulturu" i sve izraženiji fokus na spolni identitet s obzirom na to da se sve više ljudi izjašnjava transseksualcima.

Profimedia

Transkript razgovora postavljen na službene stranice Kremlja

Stone je podsjetio na kontroverzni ruski zakon iz 2013. prema kojem je zabranjena "homoseksualna propaganda" među maloljetnicima, za koji kritičari tvrde da je dodatno potaknuo nasilje prema homoseksualcima.

Transkript njihovog razgovora postavljeni su na službene stranice Kremlja uoči premijere Stounovog dokumentarca o događanjima u Ukrajini koji su zemlju doveli na rub građanskog rata. U njemu Stone osporava navode da Rusija stoji iza likvidacije sudionika prosvjeda na Majdanu 2014. te da su vlasti u Ukrajini, a ne Moskva, miješali u američke predsjedničke izbore 2016.

"Izgledaš vrlo depresivno, depresivnije nego kad smo se vidjeli posljednji put", kazao je Stone Putinu u jednom trenu.

Intrigantan intervju s Putinom

Stone i Putin, naime, imaju blizak odnos. Prije dvije godine američki redatelj je izbacio dokumentarni serijal "Razgovori s Putinom" u kojoj naširoko razgovara s ruskim predsjednikom o mnogim temama.

Razgovori koje su vodili trajali su dvije godine. U Kremlju su kazali da je Oliver Stone imao slobodne ruke i da ne znaju što je iskoristio za film te da ni Putin ni Kremlj nisu ništa uvjetovali, niti tražili od redatelja da što uvrsti ili izbaci.

Intrigantan intervju očito je imao nakanu Putina prikazati kao prihvatljivog, pristupačnog, simpatičnog, duhovitog, neposrednog i prijemčivog čovjeka, državnika i sugovornika za Zapad, odnosno da se popravi njegov imidž, ali i razbiju mnoge predrasude i o njemu i o Rusiji na Zapadu, zbog čega se Stone suočio s mnogim kritikama. Kritičari su ga napali da je podlegao šarmu ruskog predsjednika te da je bio previše fasciniran Putinom koji je, kako tvrde, usmjeravao i vodio intervju.

Rusija

Vladimir Putin

kćer

redatelj

Oliver Stone

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter