Serijal Mafija: Balkanski ratnik

Crnogorski Escobar iz Pljevlja od hrvatskih i srpskih krimosa napravio je dilere s Kariba, a kokainskim novcem financirale su se i kampanje političara


Mia Mitrović
11.08.2019.19:00
Crnogorski Escobar iz Pljevlja od hrvatskih i srpskih krimosa napravio je dilere s Kariba, a kokainskim novcem financirale su se i kampanje političara
iStock (ilustracija)

sažeto

Zahvaljujući akciji Balkanski ratnik u jesen 2009. zaplijenjene su 2,2 tone čistog kokaina što je pokrenulo krvavi rat balkanskih narko bandi koji traje i danas 


Mia Mitrović
11.08.2019.19:00

Svitalo je nad Atlantikom kada je 15. listopada 2009. urugvajska policija 25 kilometara istočno od Montevidea presrela prekooceansku jahtu Maui. U 50 crnih, nepropusnih vreća pronađeno je 2,2 tone prvoklasnog kokaina. Bila je to najveća zapljena bijelog praha u povijesti Urugvaja.

Na jahti su uhićena i trojica Hrvata, među njima i bivši zaposlenik pulske Lučke kapetanije Anastazije Martinčić. Bio je to veliki uspjeh međunarodne akcije Balkanski ratnik, usmjerene na razotkrivanje lukrativne mreže balkanskih trgovaca kokainom. Kao mozak organizacije prepoznat je crnogorski biznismen Darko Šarić.

Peđa Milosavljević/CROPIX

Zapljena ogromne količine droge čija vrijednost na narko tržištu doseže i vrtoglavih 660 milijuna eura pokrenula je niz brutalnih likvidacija među nervoznim mafijašima. Tražio se krivac za izgubljen novac, a glavom je platilo i nekoliko Hrvata.

Bratstvo i jedinstvo 

Akciju Balkanski ratnik pokrenula je srpska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) u suradnji s američkom CIA-om i DEA-om od koje su dobili informacije o Šarićevom kokainskom biznisu. Šarićev klan poslovao je s kartelima u Surinamu, Peruu, Brazilu, Boliviji, Argentini i Urugvaju, a drogu su raspačavali diljem Europe.

Kupovali su ju u Južnoj Americi, brzim gliserima i jahtama prebacivali u prekooceanske brodove, iskrcavali u Italiji, a potom raspačavali dalje u Europu. Crnogorski poduzetnik Darko Šarić iz Pljevlja četiri je godine bio lice s tjeralica. Tražilo ga se zbog umiješanosti u šverc čak 5,6 tona kokaina, pranja novca i umiješanosti u brojne likvidacije. Ruku pravde uspješno je izbjegavao dijelom zahvaljujući i nizu estetskih operacija kojima si je posve promijenio izgled. Predao se u ožujku 2014. uoči izvanrednih parlamentarnih izbora na kojima je uvjerljivo pobijedio SNS Aleksandra Vučića.

Zanimljivo, nakon Šarićeve predaje, mnoge osobe zaslužne za uspjeh akcije Balkanski ratnik premještene su ili degradirane sa svojih pozicija. Ivica Petrović, bivši šef operative u BIA koji je vodio istragu narko-kartela degradiran је na mjesto operativca BIA u Obrenovcu. Istražni sudac Dragan Lazarević koji je potpisivao odobrenja za prisluškivanja i mjere nadzora premješten je 2014. godine na drugu funkciju.

Šarić je uz pomoć kuma Dragana Tošića iz Ljubljane godinama uspješno vodio bandu kriminalaca iz Srbije, Slovenije i Crne Gore. Krvavim novcem zarađenim švercom i dilanjem kokaina kupovali su vile, hotele, diskoteke i restorane diljem zemalja bivše Jugoslavije u nastojanju da operu kokainski novac.

Krtice u policiji 

U trenutku uhićenja, Šarić je bio težak 27 milijardi dolara, no počeci ovog Escobara iz Pljevlja bili su i više nego skromni. Kriminalnu karijeru započeo je 1991. pljačkom trgovine. Šarić i partneri tada su otuđili salamu, čajnu, slaninu, suha rebra, gljive, Eurokrem, čarape i prženu kavu, piše Express.

Na svom vrhuncu Šarić je posjedovao pola Beograda, a imao je imovinu raštrkanu po svim zemljama u regiji. Šarićev narko-kartel nakon akcije Balkanski ratnik navodno je želio osvetu pa su pripremali atentate na srpskog predsjednika Borisa Tadića, specijalnog tužitelja Miljka Radisavljevića, ministricu pravosuđa Snežanu Malović, državnog sekretara Slobodana Homena te na brojne policijske i BIA-ine operativce, pisali su srpski mediji.

Akcija Balkanski ratnik dugo je pripremana, a prvi je pokušaj zapljene veće količine kokaina propao jer je Šarićev narko kartel imao doušnike u policiji. Da je sudjelovao u dostavljanju povjerljivih informacija mafijašima 2014. je optužen Branko Lazarević, bivši šef kabineta Ivice Dačića koji je navodno Šarićevim ljudima dostavljao podatke o praćenju i o prisluškivanju. Lazarević i Dačić tajno su snimljeni na sastancima sa Šariću bliskim Rodoljubom Radulovićem, a aktualni srpski ministar vanjskih poslova ga je Lazareviću predstavio kao svog dobrog prijatelja. Istraživački portal Krik objavio je snimke sa spomenutih sastanaka. 

Suđenje Darku Šariću bilo je dugotrajno i mukotrpno, a pratila ga je medijska kampanja u kojoj se nastojalo diskreditirati svjedoke protiv Šarića, kao i policajce, tužitelje i novinare koji su pratili slučaj. Šarić se branio kako sa švercom kokaina nema veze i kako mu je čitavu stvar 'smjestila bivša vlast' te da postupak protiv njega vode zato što je bio blizak 'biznismenu koji se zbog politike morao kriti u inozemstvu'.Vjerojatno je ciljao na Stanka Subotića, srpskog poduzetnika čije se ime spominjalo u slučaju atentata na Ivu Pukanića. Na koncu je u prosincu prošle godine Šarić osuđen na 15 godina zatvora. 

Kolika je bila velika moć Šarićeva narko-klana najbolje je objasnio Pietro Grasso, šef talijanske antimafijaške agencije. Na tiskovnoj konferenciji koja je uslijedila nakon operacije Balkanski ratnik kazao je da su srpski i crnogorski karteli u Italiji bili toliko moćni da su mogli preuzeti ulogu kalabrijske mafije 'Ndranghete u sjevernoj Italiji.

'Zarađivali smo više od Coca-cole i Googlea'

Jedno od imena koje se kroz medije provlači od samog početka operacije Balkanski ratnik ono je Puljanina Anastazija Martinčića. Zbog 2,2 tone pronađene na jahti koju je nekoliko dana prije kupio za 300.000 eura u kešu, služi 13-godišnju kaznu u urugvajskom zatvoru. Tu i tamo javi se medijima te im otkriva brojne potankosti o švercu koke u kojem je sudjelovao te političarima koji su štitili biznis. Martinčić želi svjedočiti u postupcima protiv Šarićeve skupine iz osvete jer su mu ostali dužni milijune.

IStock

“Darko najviše šalje drogu u Ameriku i u Europu. Najvažnije luke za regiju su mu Kopar i Rijeka, tu se miješa kokain jedan naprema tri. Od 2,2 tone kokaina, zbog kojih sam osuđen, dobilo bi se šest tona i 600 kilograma, a to je 660.000.000 eura zarade. Pravili smo milijarde, više zarađivali nego ‘Coca-Cola’, više od Googlea… “, kazao je za crnogorske Vijesti dodajući kako su novcem od droge plaćani policajci, političari, carinici, suci, lučki radnici, novinari… Da svjedoči o hrvatskom ogranku organizacije, nudio je i DORH-u, ali bez uspjeha.

"NUDIO sam DORH-u svjedočenje o samom vrhu hrvatske organizacije krijumčara droge, ali njih to ne zanima. Na moju prijavu nitko nije reagirao. Želim biti zaštićeni svjedok, suradnik, što god. Godinama sam bio dio toga, znam sve i želim ispričati ono što bi hrvatske vlasti zaista moralo zanimati, samo neka me zaštite od progona, ja svoju kaznu ionako služim", požalio se Indexu.

Istra je epicentar regionalnog narkobiznisa 

Tijekom posljednjih mjeseci novinarima se javlja iz zatvora kako bi dokazao da ne namjerava šutjeti o onome što zna, ali i kako bi izrazio svoje ogorčenje. Tvrdi da ključni ljudi za organizaciju krijumčarenja droge u regiji i dalje nesmetano žive i posluju u Puli.

"Evo vam popis ljudi. On je kupola organizacije. I oni su bili u Urugvaju, postoje karte, dokazi spavanja u hotelima... Vuku se po novinama radi koječega, a za ovo ih nitko ne pita, a kamoli da su zatvoreni. Što im država ne zaplijeni imovinu, ili makar postavi pitanje porijekla imovine? Pa oni drže pola Pule", kazao je Indexu Martinčić i dodao da je Istra epicentar regionalnog narkobiznisa.

"Hrvatska ima najviše mornara koji to prenose. U krajnjoj liniji, zašto Hrvatska ne pokrene legalan postupak protiv Darka Šarića koji ima kamenolom u Hrvatskoj? Ja o tome mogu pričati, ali uz zaštitu. To su ogromne stvari. Nije baš da sam svjedok sudaru ili nečem takvom", priča Martinčić, a u svojim svjedočanstvima spominje i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića kojem je Šarić, navodno, kokainskim novcem financirao kampanju.

“Vučić se sreo s njim dok je Darko bio u bijegu. Nakon toga se vratio u Srbiju i rekao da će ga uhititi. Tko to može reći, ako se nije dogovorio s nekim? Tada su i isplanirali tko na koliko da bude osuđen. Sada su imali dogovor da on i Tošić 7. studenoga budu pušteni da se brane sa slobode, jer su to platili, ali poslao sam pismo DEA-i, američkim veleposlanstvima u Srbiji i Sloveniji, Vučiću, Nikoliću… Ne mogu oni biti s nanogicom na slobodi, a bili su u bijegu godinama“, kazao je Martinčić koji je zagrebačkoj policiji poznat kao osumnjičeni za ubojstvo Tripe Penovića koji je u lipnju 2008. likvidiran u Zagrebu. Pušten je zbog nedostatka dokaza.

Raskomadano truplo u Jarunu 

Penović je bio Šarićeva osoba od povjerenja za operacije u Hrvatskoj, no iz još uvijek nepoznatih razloga, zamjerio se šefu. Penović se preselio iz Crne Gore u Hrvatsku, u Istri je imao kafić, no policija je tek poslije njegova ubojstva otkrila da su mu preko računa prošle goleme svote novca, pisao je Jutarnji. Sumnjalo se da je Penović bio glavni Šarićev dobavljač za Hrvatsku, pa vjerojatno u tome treba tražiti i motiv njegova ubojstva.

Vedran Djulic/CROPIX

Pet mjeseci nakon akcije Balkanski ratnik i zapljene 2,2 tone kokaina u zagrebačkom jezeru Jarun pronađeno je truplo bez glave i udova. Utvrđeno je da se radi o Cvetku Simiću, kumu Luke Bojovića, aktualnog šefa Zemunskog klana. Njegovo ubojstvo još uvijek nije razjašnjeno, no nedugo prije smrti Simić je bio u Sloveniji gdje se sastao sa Šarićevim bliskim suradnikom Darkom Tošićem. I njemu se sudilo nakon akcije Balkanski ratnik. Dobio je 13 godina.

Nakon Simićeve likvidacije pojavila se priča da je ubijen zbog suradnje s hrvatskim tajnim službama, no dobro upućeni izvori Jutarnjeg lista kazali su da je to nebuloza koja se plasira u javnost kako bi se zameo pravi motiv ove brutalne likvidacije, koja ni danas, deset godina kasnije nije riješena. 

Koke na Balkanu više nego ikad prije 

Likvidacija povezanih s Balkanskim ratnikom bilo je u Puli čemu je svjedočio Dino Marinković, bivši prijatelj Anastazija Martinčića. Njega su u siječnju 2010. u središtu Pule pokušala oteti dvojica Zagrepčana. Ugurali su ga u Audi A6 i odvezli u nepoznatom pravcu. Prilikom vožnje, otmičaru je uspio oduzeti pištolj, raniti ga i ubiti vozača.

Automobil je sletio u kanal, a on je uspio pobjeći i prijaviti slučaj policiji. Otmičari su ga pitali tko je 'drukao' Anastazija. Nakon što je on Uhićen u Urugvaju, iz njegove garaže u Portorožu nestao je kombi u kojem se nalazilo oko tri milijuna eura. Martinčić je sumnjao da je to učinio Dino Marinković pa je oko nestalog novca buknuo mafijaški obračun, a bilo je i mrtvih.

Niksa Stipanicev/CROPIX

Od operacije Balkanski ratnik pa sve do danas traje krvavi rat između različitih frakcija balkanske mafije koje se bave švercom kokaina. Usprkos povremenim uhićenjima i krvavim obračunima u kojima nerijetko stradavaju i hrvatski državljani, kokain nesmetano pristiže i u hrvatske luke odakle se raspačava dalje u Europu. Zahvaljujući ovom dobro uhodanom biznisu, kokaina na hrvatskom tržištu ima više nego ikad prije, a upućeni kažu da nikad nije bio bolji, ni jeftiniji. Analiza otpadnih voda u Zagrebu pokazuje da se dnevno u gradu potroši tri puta više bijelog praha nego prije pet godina.

Darko Šarić

šverc kokaina

Balkanski ratnik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter