SVI PRIČAJU O OVOME RECEPTU

Čitav život smo pogrešno pripremali jaja na oko. U tavu se ne stavlja ni ulje, niti maslac, već nešto sasvim drugo


Mia Mitrović
12.10.2019.13:00
Čitav život smo pogrešno pripremali jaja na oko. U tavu se ne stavlja ni ulje, niti maslac, već nešto sasvim drugo
Profimedia

sažeto

U tavu se treba staviti vrhnje za kuhanje. Da, dobro ste pročitali


Mia Mitrović
12.10.2019.13:00

Najvjerojatnije toga niste ni svjesni, ali čitav život jaja pripremate na krivi način. Doručak je mnogima od nas nezamisliv bez proteina koje dobivamo iz kuhanih ili pečenih jaja.

Iako se na prvi pogled čini, da se u pripremi jaja ne može pogriješiti, greške radimo svi, upozorili su vrhunski kuhari i stručnjaci za pripremu jaja.

Vrhnje za kuhanje 

Najneobičniji je onaj za jaja na oko. Uobičajeno je da prije prženja jaja u tavu stavljamo malo ulja ili putra. No, da bi vaša jaja bila savršena, ne treba vam zapravo ni jedno, ni drugo.

U tavu je zapravo potrebno staviti gusto vrhnje za kuhanje, a s pripremom krećete u hladnoj tavi. Kako se ona bude postepeno zagrijavala, sastojci vrhnja pretvorit će se u maslac i mlijeko koji će pomoći bjelanjku da se savršeno isprži bez da izgori i karamelizira se.

Instagram

Osim toga, jaja na oko pržena na vrhnju za kuhanje imaju izvrstan okus pa ih isprobajte već danas.

Još neki savjeti ključni su za stopostotno uživanje u vašim jajima. Za početak, uvijek koristite svježa jaja. Ako jaja nisu svježa, bjelanjak će se prilikom pripreme raspasti i neće biti kompaktan.

Ne stavljate ih u ključalu vodu

Nadalje, nemojte pretjerivati s vinskim octom. Mnogi pretjeruju s korištenjem vinskog octa prilikom pripremanja poširanih jaja jer vjeruju kako to pomaže da se jaje bolje i brže skuha.

To je potpuno pogrešno jer će se tako žumanjak duže kuhati, a bjelanjak će biti nejednako skuhan. Zbog toga koristite samo nekoliko kapi vinskog octa prilikom pripreme poširanog jaja.

Pixabay

Nikad ne razbijajte jaja direktno u tavu. Ovo je vrlo česta greška koju rade mnogi, stoga prije nego jaja počnete peći u tavi razbijte ih u zdjelici te pažljivo odvojite ostatke ljuske ili sitnih bijelih vlakana iz žumanca.

I vi imate običaj ubacivati jaja direktno u proključalu vodu? Nemojte to više raditi jer tako se vrlo lako može oštetiti bjelanjak. Umjesto toga, jaja stavite odmah u mlaku vodu koju ste stavili da se kuha.

Pazite da ne prepečete

Kada pečete jaja, nemojte dodavati previše vrhnja ili mlijeka. Dodani tekući sastojci samo će potaknuti odvajanje bjelanjka i žumanjka. Dobro ih razmutite prije pripreme. Ovo je ključni korak koji ne smijete zaboraviti prilikom pripreme jaja.

iStock

Provjerite je li boja umućene smjese ujednačena. Poželjno je uzeti veliku zdjelu i jaja umutiti pomoću kružnih pokreta prema površini. Bitno je da se postigne prozračnost smjese.

Pripazite da se ne prepeku. Kajgana ili omlet vrlo se lako prepeku i postanu suha, a ne sočna. Kako se to ne bi dogodilo, morate ih izvaditi mrvicu prije nego mislite da su gotova kako se ne bi prepekla zbog vreline tave.

jaja

kuhanje

priprema

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter