Zadnji čas za spas

Čitav svijet zaluđen je knjigom koja bi mogla uništiti Trumpa. Mi istražujemo tko je čovjek koji ju je napisao, a riječ je o liku koji je praktički izmislio istraživačko novinarstvo


Robin Mikulić
11.09.2018.17:00
Čitav svijet zaluđen je knjigom koja bi mogla uništiti Trumpa. Mi istražujemo tko je čovjek koji ju je napisao, a riječ je o liku koji je praktički izmislio istraživačko novinarstvo
profimedia

sažeto

Kad je tek kretao u posao, ’72. napisao je s kolegom seriju članaka o političkoj aferi koju mi danas znamo kao Watergate, odmah se i proslavio. Zbog te afere je tri godine nakon objave članaka morao odstupiti Richard Nixon


Robin Mikulić
11.09.2018.17:00

Već se danima piše o novoj knjizi Boba Woodwarda Fear: Trump in the White House, knjizi za koji mnogi kažu da je za predsjednički mandat aktualnog američkog vođe barem jednako opasna kao i upletenost u dvije afere koje trenutačno do temelja tresu Bijelu kuću. E, pa konačno je kucno čas njezine objave. Izlazi danas, 11. rujna. Prilično signifikantan datum uzme li se u obzir tragedija koja je na današnji datum pred točno 17 godina pogodila svijet. Mislim naravno na pad njujorških Blizanaca.

Knjigu koju izdaje kuća Simon&Schuster mučan je portret neobrazovanog, koleričnog i paranoidnog predsjednika kojeg njegovi ministri i suradnici nadziru čitavo vrijeme samo da bi ga spasili, a i sve nas, od kataklizmičkih katastrofa kojima svijetu prijeti svojom nepromišljenošću. Sad kad smo ovo rekli, njegovi su najbliži suradnici pred njim doslovno skrivali ili s njegovog stola krali osjetljive dokumente kako bi ga spriječili da ih potpiše.

Trump je idiot

Woodward na više mjesta vrlo decidirano opisuje frustracije šefa Trumpovog kabineta Johna Kellyja koji je tradicionalno njegov najbliži suradnik u Bijeloj kući. On je zbog Trumpovog nepoznavanja svjetskih prilika često gubio živce. „On je idiot. Često mu se ništa ne može objasniti. Ne znam što da radimo. Ovo je najgori posao koji sam ikad radio“, priznao je Kelly Woodwardu.

Prema autorovim tvrdnjama, koje je Bijela kuća osporila proteklih dana, SAD je s neposrednom opasnošću koja vreba iz Ovalnog ureda. Američki predsjednik tako je opisan kao neuravnotežen lažov s inteligencijom djeteta u petom razredu, barem ako je za vjerovati Trumpovim suradnicima koji su ga opisali tim riječima, ljudima koji su, paradoksalno, dužni braniti ga pred bijelim svijetom.

Krajnje je vrijeme da ga se riješimo

Shvati li se autora kontroverzne knjige ozbiljno, a trebalo bi budući da je riječ o čovjeku koji već od 70-ih i Watergatea redovito piše o prilikama u najvišim vašingtonskim krugovima, vrijeme je da se Trumpa makne. On argument za njegov otkaz vidi u 25. amandmanu američkog ustava koji kaže da je onaj predsjednik koji nije sposoban vršiti svoje dužnosti primoran napustiti svoju službu.

„Čak i ako Woodward ne makne Trumpa direktno iz Bijele kuće, nudi nove dokaze koji potvrđuju sve ono što već znamo – da je Trump i nakon više od 18 mjeseci mandata još uvijek nesposoban za predsjednika. Čak i republikanci to znaju samo to negiraju jer bi za njih bilo preopasno da prihvate stvarnost“, kaže Max Boot, kulimnist Washington Posta, lista u kojem je Woodward ostvario svoju karijeru.

Previše je slučajnosti da priča ne bi držala vodu

U posljednjih nekoliko mjeseci o Trumpovoj su nesposobnosti objavljene čak tri knjige, sve odreda bestselleri. Prvu je napisao James Comey, FBI-jev šef kojem je Trump dao otkaz. A tu su još i knjige Michaela Wolffa te Seana Spicera, Trumpovog bivšeg savjetnika za medije. Svi su oni u svojim djelima iznijeli skandalozne optužbe na račun američkog predsjednika.

Pa ipak, uzme li se u obzir činjenica što je ovo četvrta knjiga sličnog sadržaja koja se bavi Trumpovom nesposobnšću, neozbiljno bi bilo zanemariti sličnosti koje se pojavljuju u svim spomenutim djelima, uključujući i ovoj zadnjoj Woowardovoj. Svi ovi autori došli su do informacija da Kelly prezire svog šefa, a da zaposlenici Bijele kuće redovito pred predsjednikom skrivaju ključne informacije.

Iako su u međuvremenu neki dijelovi Woodwardove knjige u međuvremenu demantirani, Trump će se s njima ipak teže razračunati nego s ostalim autorima. Spomenuti 75-godišnji novinar legenda je Washington Posta i jedan od najvećih istraživačkih novinara uopće.

Čovjek koji je izmislio istraživačko novinarstvo

Kad je tek kretao u posao, ’72. napisao je s kolegom seriju članaka o političkoj aferi koju mi danas znamo kao Watergate, odmah se i proslavio. Zbog te afere je tri godine nakon objave članaka morao odstupiti Richard Nixon, prvi predsjednik u američkoj povijesti koji je napustio svoju poziciju, a da razlog nije bila njegova smrt. I dok je Watergate za Nixona predstavljao kraj karijere, za Woodwarda je to bio tek početak.

profimedia

Upravo je on svojim nekonvencionalnim radovima popularizirao istraživačko novinarstvo, a posljednjih se godina posvetio pisanju knjiga u kojima se bavi grijesima američkih predsjednika. Za vrijeme Bushove administracije napisao je tako četiri bestsellera, za Obamine dva. No, i dalje je i dalje iznimno cijenjen čak i među onima koje je kritizirao. Za svoj je rad pokupio sve važnije nagrade među kojima se zasigurno ističu dva Pulitzera, najvažnija nagrada za novinarstvo.

Osim toga, Bob Woodward je i jedan od najprodavanijih američkih suvremenih autora.  Objavio je 18 knjiga o američkim predsjednicima i politici, 12 ih je postalo bestsellerima. Prema knjizi koju je napisao o Watergateu snimljen je čak i film za koji je Robert Redford pokupio i Oscara. Igrao je, pogađate, Woodwarda.

Svi Trumpovi grijesi

U svojoj najnovijoj knjizi, ovoj koja je objavljena danas, autor slijedi nekoliko niti vodilja. Prva od njih je Trumpova opsjednutost novcem zbog koje je i krenuo u trgovinske ratove na svim frontama te zanemario pitanje nacionalne sigurnosti. Trumpa izluđuje cijena vojnika koje SAD šalje na teren izvan svojih granica. Nikako ne može shvatiti zašto je tome tako dok se istovremeno pita što se događa s američkom globalnom dominacijom.

Zatim se fokusira na Trumpovu ljubav prema Twitteru. Saznali smo tako da je američki predsjednik u jednom trenutku naručio ispis svih svojih tweetova koje je potom rangirao prema tome koji mu se najviše sviđa. Upravo je to pitanje najproblematičnije i njegovim savjetnicima za nacionalnu sigurnost koji su ga često upozoravali da bi državu svojom opsesijom komunikacijom preko omiljene mu društvene mreže mogao odvesti u rat. Pokušali su mu nametnuti čak i odbor za Twitter koji bi kontrolirao što Trump objavljuje.

profimedia

Dotaknuo se poznati autor i sramotne sposobnosti američkog predsjednika kad su u pitanju njegove diplomatske vještine. Tako je njegov kabinet održao nekoliko tajnih sastanaka čiji je jedini cilj bio podučiti predsjednika kako ne izazvati diplomatski skandal. Trump i dalje misli da se radi o čovjeku na čovjeka tipu razgovora. Dokazao je to i kad su u pitanju pregovori sa Sjevernom Korejom. Daleko od toga da razumije da bi njegov trgovinski rat mogao izazvati novi svjetski rat.

Osim toga, Trumpovi suradnici ne štede svog šefa niti kad je u pitanju njegova osobnost. Kažu da je izrazito vulgaran, sklon izljevima bijesa te da uživa u ponižavanju svojih podređenih. Trump je prikazan kao usamljen i paranoidan čovjek opsjednut rejtingom koji sate i sate trati na gledanje televizije. Woodward na posljetku svog predsjednika opisuje kao apsolutnog nesposobnjakovića koji je ovisan o zakulisnim igrama svojih najbližih suradnika koji čine sve što je u njihovoj moći da spriječe rat koji dolazi. Situacija je očito mnogo dramatičnija nego što smo mislili.

Trump

woodward

watergate

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter