HVALEVRIJEDAN POTEZ

Čitali ste kako je Zvjezdarnica Višnjan pretekla NASA-u. Sada je jedna građanska inicijativa pokrenula je peticiju za njenu zaštitu od svjetlosnog onečišćenja


Matej Devčić
04.04.2019.14:30
Čitali ste kako je Zvjezdarnica Višnjan pretekla NASA-u. Sada je jedna građanska inicijativa pokrenula je peticiju za njenu zaštitu od svjetlosnog onečišćenja
Goran Sebelic/CROPIX

sažeto

Inicijatori peticije ističu da je svjetlosno onečišćenje ranije u više navrata ometalo rad zvjezdarnice


Matej Devčić
04.04.2019.14:30

Zvjezdarnica Višnjan, jedna od najpoznatijih hrvatskih zvjezdarnica, u ožujku ove godine pretekla je NASA-u u praćenju i otkrivanju asteroida te je po broju mjerenja novootkrivenih asteroida bila prva na svijetu.

Kako bi i dalje mogli biti uspješni u onome što rade, na internetskoj platformi za javne peticije change.org građanska inicijativa koja stoji iza internetske stranice Ekorasvjeta.net pokrenula je peticiju kojoj je cilj zaštititi zvjezdarnicu od svjetlosnog onečišćenja.

Traže dodatne mjere zaštite 

Naime, pokretači peticije od Vlade traže da podzakonskim aktom uvede dodatne mjere zaštite od svjetlosnog onečišćenja u krugu promjera 25 kilometara od Zvjezdarnice Višnjan kako bi se, kako vjeruju, omogućio daljnji znanstveni rad, koji je ranije u više navrata ometalo svjetlosno onečišćenje.

Goran Sebelic/CROPIX

Kako navode u tekstu peticije, objekti koje otkriva i prati zvjezdarnica su slabog sjaja, i može ih se snimiti samo na tamnom noćnom nebu bez svjetlosnog onečišćenja.

"Dužnost je RH da uspješnoj znanstvenoj ustanovi omogući kontinuirani rad"

Inicijatori poručuju da, iako je s 1. travnjem na snagu stupio novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, on ne predviđa nikakve mjere zaštite područja oko zvjezdarnica, smanjenja intenziteta osvjetljenja tijekom noći, niti ograničenja za proizvodne pogone, te dopušta bilo kakav intenzitet i vrstu rasvjete za vrijeme javnih i privatnih manifestacija i zabava.

"Dužnost je Republike Hrvatske da ovako uspješnoj znanstvenoj ustanovi omogući kontinuirani rad na praćenju potencijalnih opasnosti po naš planet", poručuju inicijatori. Peticiju možete potpisati OVDJE

peticija

svjetlosno onečišćenje

Zvjezdarnica Višnjan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter