video:procurile nove snimke zaigranog političara

Čini se da kanadski premijer često boji lice u crno. U manje od jednog dana pronađena su tri takva slučaja


100posto
20.09.2019.09:00
Čini se da kanadski premijer često boji lice u crno. U manje od jednog dana pronađena su tri takva slučaja
Reuters

sažeto

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun


100posto
20.09.2019.09:00

Kanadski premijer Justin Trudeau našao se usred novog skandala, nakon što je jučer objavljena fotografija na kojoj se maskirao u Aladina i obojio lice u crno, a nešto kasnije je objavljeno da se još u najmanje dva navrata zaigrao s crnom bojom. 

Premijer je, nakon što se ispričao zbog prvog otkrivenog slučaja "blackfacea", sam priznao da je to još jednom uradio. Radilo se, naime, o natjecanju talenata u srednjoj školi koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku.

Procurila nova snimka

Fotografija je, po svemu sudeći, prvo završila na društvenim mrežama, a premijer je tek nakon toga priznao da se zaista maskirao u crnca. Na natjecanju je pjevao pjesmu "Day-O", koju je popularizirao afroamerički pjevač i aktivist Harry Belafonte.

Jedan kanadski portal nakon toga je objavio video-snimku i trećeg slučaja premijerovog maskiranja u "blackface". Radi se o video-snimci, koja je navodno snimljena devedesetih godina u srednjoj školi, a na njoj se  Trudeau krevelji u kameru, podiže ruke u zrak koje su mu, kao i lice, obojene u crno i nosi afroperiku na glavi.

Opozicija je ovo jedva dočekala

U samo 12 sati, otkako je objavljena prva fotografija, otkrivena su tri ovakva slučajeva.  U prvom slučaju, radilo se o zabavi održanoj 2001. godine na temu "1001 noć" u srednjoj školi, u kojoj je premijer predavao kao nastavnik. Fotografija je završila u školskom godišnjaku, gdje je i otkrivena.

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Lider Konzervativne stranke, koji je u predizbornim anketama gotovo izjednačen s premijerom, rekao je da je „to šminkanje djelo otvorenog podsmijeha i rasizma" i da je premijer "osoba s potpunim nedostatkom rasuđivanja i integriteta i netko tko nije sposoban upravljati tom zemljom.

Kanada

Justin Trudeau

premijer Andrej Plenković

snimke

blackface

newsletter

Prijavite se na Newsletter