priča čitateljice 100posto

'Čim su krenuli s kiretažom počela sam vrištati od bolova. Kad su me prevezli u sobu nastavila sam plakati, pa su rekli da prestanem ili idem na psihijatriju'


Mia Peretić
12.10.2018.19:00
'Čim su krenuli s kiretažom počela sam vrištati od bolova. Kad su me prevezli u sobu nastavila sam plakati, pa su rekli da prestanem ili idem na psihijatriju'
iStock

sažeto

Istanbulska konvencija je stupila na snagu, zašto se ženama u Hrvatskoj i dalje pristupa srednjovjekovnim metodama?


Mia Peretić
12.10.2018.19:00

Jučer je sabornicu potreslo nesvakidašnje izlaganje Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u kojem je podijelila osobnu priču, ili bolje rečeno traumu, o kiretaži koja joj je nakon spontanog pobačaja bez anestezije napravljena u splitskoj bolnici. 

Damir Krajac / CROPIX

Od same činjenice da je takav zahvat, vezanih ruku i nogu uz vrištanje od boli, morala proći u zdravstvenom sustavu 21. stoljeća, možda je šokantnija reakcija njezinih kolega političara. Za početak, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pokušao ju je prekinuti zbog prekoračenja vremena i to, ni manje ni više, argumentom da mu je, eto, mrvicu nezgodno:

"Sad jednu vrlo intimnu stvar iznosite i dovodite me u jednu vrlo nezgodnu situaciju", rekao je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je, usput rečeno, danas preživio glasovanje o nepovjerenju, izrazio je žaljenje zbog gubitka djeteta, ali joj je i gotovo demantirao vlastito svjedočenje:

"U hrvatskim bolnicama ne radi se tako. Je li postojala kontraindikacija za anesteziju, morao bih znati, pa ako hoćete dostavite mi medicinsku dokumentaciju pa ću vidjeti o čemu se radi" rekao je ministar.

No, demantirao ju nije samo ministar, već i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović, koji je za Hinu rekao da zastupnici Ninčević Lesandrić nisu radili kiretažu bez anestezije, već vakuumsku aspiraciju koja je, tvrdi on, obavljena kako treba. Još je dodao kako oni korektno rade svoje posao, a svakoj se pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

O konkretnom slučaju je još dodao kako vakuum aspiraciju izvode tako da se "u ušće maternice uvodi jedno vrlo usko plastično crijevo i aspirira na vakuum. To traje vrlo kratko", objasnio je Karelović, ali moramo primijetiti da, iako je nekoliko puta naglasio kratkoću postupka, anesteziju u njezinom slučaju nije spominjao. 

Na kraju ispada da je u ovoj priči netko lud jer s jedne strane imamo svjedočenja žena koje su prošle ovakav "tretman", a s druge ministra i bolnice koje tvrde da se to ne događa.

"Dva spontana i dvije kiretaže bez anestezije. Druga čak obavljena od strane stažista koji se na meni vježbao, trajalo je jako dugo i bilo iznimno bolno".

Ovo je samo jedan od komentara ostavljen na Facebook stranici udruge Roda. Ako si uzmete malo vremena, naći ćete ih zastrašujuće mnogo:

"Jedna kiretaža se radi dva dana!! Prvi dan dođeš, ona gurne kiretir i presječe žilu. Jedva zaustave luđačko krvarenje, onda ideš na odjel intenzivne njege par sati pa te prebace u sobu i postave na leđa i do ujutro nema mrdanja (niti dići glavu i pomaknut noge, a ne daj bože okrenuti se na bok). Kad dočekaš jutro oni ti izvuku par metara gaze koju su gurnuli da bi "začepili rupu" gdje curi.. Onda par sati budeš na nogama i ajmo ponovo da se kiretaža obavi do kraja... I naravno da nije na "živo", ahh bože pa tako su solidarni da te malo predoziraju apaurinom i normabelom... Eto moje iskustvo... I samo zahvaljujem Bogu jer se pojavio doktor koji mi je od njihovog "bezazlenog zahvata" uspio spasiti SPASITI ŽIVOT hvala mu što moja djeca nisu ostala bez mame...".

"Prošla kiretažu uz opću..al sjećam se kako su žene tamo vrištale od bolova jer im lokalna nije djelovala. Još su se doktori derali na njih. Ma grozno".

Možete li ovoj ženi reći da laže, odnosno da se to u našim bolnicama ne radi?

"Prvi spontani pobačaj sam imala nakon što su utvrdili da nema srčane akcije i da se plod suši. Rekli su da moram na kiretažu, nisam imala pojma kako se to radi. Dobila sam apaurin u venu i neku injekciju dolje da utrnem. Čim sam dobila injekciju, krenuli su sa struganjem maternice. Počela sam jako vrištati i plakati, stalno sam se dizala od stola. Užasni, ali baš užasni bolovi. Trajalo je desetak minuta, prevezli su me u sobu i ja sam nastavila plakati. Rekli su ako se ne smirim, poslat će me na psihijatriju. Isti dan sam otpuštena kući. Nisam bila uspavana, iako sam ih molila da me uspavaju jer ja to psihički neću izdržati. Idući puta sam dobila samo malo jaču dozu lijeka da me omami i to je to. Sve se to dogodilo 2014 godine", ispričala je za 100posto Milica Horvat iz Vukovara koja je u međuvremenu uspjela postati majka 2-godišnjeg djeteta.

Neke su samo "imale sreće"

Žene u komentarima također navode kako se čini da sve to skupa ovisi o dobroj volji doktora koji ih zapadne. Svoja su razmišljanja podijelile i one koje su prilikom zahvata dobile anesteziju, no zapanjujuće je da velik broj njih piše da su "očito imale sreće". 

Prepisivati odsutstvo boli u medicini 21. stoljeća sreći poraz je čitavog ovog društva. Sve te žene nečije su majke, supruge, sestre i prijateljice. Svima se njima trubi o pronatalitetnoj politici, rađanju djece i širenju obitelji jer Hrvatska izumire. Usudili bismo se reći da je uz ovakav tretman žena ona već možda i umrla. 

Pacijentima koje liječimo nakon prometnih nesreća anesteziju prilikom tretmana ne dovodimo u pitanje. Zašto je sa ženama drugačije?

"Na nama nije da procjenjujemo koga što boli, već da mu tu bol uskratimo", rekla nam je Daniela Drandić, voditeljica programa reproduktivnih prava udruge Roda i dodala da ne postoji udruga ljudi u prometnim nesrećama koji su prosvjedovali jer ih se liječilo bez anestezije:

"Zašto je onda bol koja se događa ženama manje bolna?", pita se Drandić i kaže da već dugi niz godina radi upravo na području reproduktivnih prava, te objašnjava da ovo nije problem samo kod postupaka kiretaža, već se anestezija kao odabir uskraćuje i kod drugih postupaka poput vađenja jajnih stanica u postupcima potpomognute oplodnje, rezanja epiziotomije ili šivanja rupture međice nakon vaginalnog poroda.

iStock

"Kod nas je ukorijenjen sustavan problem nevjerovanja ženama, uvijek žena laže. A iz dosadašnjeg iskustva smo uspjeli saznati kako tim ženama nitko od liječnika nije obrazložio što ih čeka i rekao im opcije, među kojima je i izbor lokalne ili opće anestezije. Zašto je to tako? Razlog nažalost nije medicinski, već ovisi o osobi. Kod nas nema političke volje da se ovakve stvari riješe, u drugim zemljama Europske unije podrazumijeva se da se zahvati rade uz informirani pristanak gdje ste do detalja upoznati sa svim opcijama, prednostima i nedostatcima. Također, obavezno vam se ponudi na izbor sedacija", kaže nam Drandić i zaključuje:

"Mi ne živimo u društvu koje ima mehanizam rješavanja problema, te kod nas nema političke volje da se ovome napokon stane na kraj".

Čini se da su i u ovom slučaju žene samo zgodan politički rekvizit koji se prigodno spominje za vrijeme izbora, Dana žena i tome sličnih prigoda, te da je Istanbulska konvencija, koja je početkom mejseca i stupila na snagu, a oko koje su se lomila politička koplja, samo još jedna folskula koja će kao i svaki puta do sada, žene od nasilja štititi samo na papiru.

Hrvatska

pobačaj

kiretaža

bolnice

iskutva

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter