ANKETA: TKO JE ZA VAS BIO FRANJO TUĐMAN

Cijela zemlja danas se bavi samo prošlošću i prvim hrvatskim predsjednikom. Je li nam doista toliko bitan?


Tomislav Kukec
10.12.2018.20:00
Cijela zemlja danas se bavi samo prošlošću i prvim hrvatskim predsjednikom. Je li nam doista toliko bitan?
Jure Miskovic / CROPIX

Tomislav Kukec
10.12.2018.20:00

Već 19 godina svakog 10. prosinca Hrvatska na trenutak stane, trgne se iz razmišljanja o stotinama tisuća nezaposlenih i sve većoj dijaspori, prestane brinuti o siromašnima i gladnima, ne misli na djecu bez roditelja niti na velika porezna davanja.

Nema novinskih tekstova o društvenoj nepravdi, političkim sukobima niti raspadima oporbenih stranaka. Sve se svodi na dan kada je umro otac Domovine, njegovu ulogu u bespućima povijesne zbiljnosti, analize je li on bio pozitivna ili negativna ličnost u hrvatskoj povijesti. 

I 19 godina nakon smrti izaziva kontroverze

Za jedne je Franjo Tuđman Otac domovine, čovjek bez čijeg zalaganja i vizionarstva danas ne bismo živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, čuvar državnog domoljubnog pečata i prvi Hrvat nad Hrvatima. Vođa bez čije snage Hrvatska ne bi dobila Domovinski rat. 

Za druge, Tuđman jest tvorac neovisne Hrvatske, ali i diktatorski orijentiran političar koji je zemlju uveo u međunarodnu izolaciju, rigidni nacionalist kojeg je samo smrt spasila suđenja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Političar koji je dopustio pad Vukovara. 

I oko te dvije stvari ne možemo se dogovoriti već godinama. Još kada se u raspravu uvedu i 1945., te neizostavno gdje si bio 1991., na internetu se komentari pretvaraju u bjesomučno cjelonoćno "skrolanje" među tisućama zajapurenih mišljenja. 

Iako ljudi koji su rođeni na dan njegove smrti danas već rade ili studiraju, ime Franje Tuđmana i dalje je uzrok nebrojenih društvenih sukoba, kontroverzi i nesuglasica. 

O pokojnicima sve najbolje, ali je li nam Franjo 2018. godine doista toliko bitan? 

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter