trebamo li se bojati novog rata?

Cijela regija se naoružava, a stručnjaci upozoravaju: Lako je zapaliti međuetničko nasilje


Ružica Matić
22.04.2018.12:00
Cijela regija se naoružava, a stručnjaci upozoravaju: Lako je zapaliti međuetničko nasilje
Robert Fajt / CROPIX

sažeto

Recentne nabavke oružja predstavljaju opasnost za demokraciju u balkanskim državama, kaže Vlatko Cvrtila


Ružica Matić
22.04.2018.12:00

U posljednje vrijeme iz cijele regije dolaze vijesti o nabavkama oružja i vojnim treninzima. Hrvatska kupuje 12 vojnih aviona od Izraela, a od Amerike je dobila 16 vojnih helikoptera. Srbija dobiva šest MiG-ova 29 od Rusije i kupuje devet Airbusovih vojnih helikoptera.

Crna Gora kupuje tri vojna helikoptera. Milorad Dodik je za policiju Republike Srpske naručio 2.500 pušaka, 1.500 automatskih i 1000 strojnica, a s Kosova stižu najave o planovima da se kupe automatske puške, protuavionska artiljerija, minobacači, pa čak i tenkovi. Pojavili su se i videi koji prikazuju kako maloljetnici iz Srbije prolaze vojnu obuku u Rusiji.

S obzirom na nedavne ratove i brojna 'otvorena pitanja' između balkanskih država, koliko nas ove vijesti trebaju zabrinjavati? Trebamo li se bojati novog rata?

Opasnost za demokraciju

„To su još uvijek male količine naoružanja koje se ne mogu koristiti za agresiju prema drugim državama. Ne mislim da će na ovim prostorima uskoro biti novih ratova, nedavno smo ratovali, znamo kako je to i nismo ludi da se opet u to uvučemo. Ali ne treba isključiti mogućnost da bi se mogla dogoditi neka vrsta nasilja unutar država. Vrlo je lako, na primjer, zapaliti međuetničko nasilje u Bosni i Hercegovini“, kaže stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila, dekan VERN-a.

Ističe kako jer ovo 'zveckanje oružjem' u regiji iznimno opasno zbog percepcije koja se stvara u javnosti.

„Stvara se osjećaj da bi se nešto moglo dogoditi, a već vidimo pogoršanje stanja u regiji. Između država postoje granična pitanja i zamrznuti sukobi; svaka država bori se i sa svojim unutarnjim poteškoćama.  Mnogo je neriješenih problema. Političkim elitama populističkog tipa odgovara da se javnost zabavlja vijestima o oružju. Dok ljudima pažnju zaokupljaju takve informacije, 'ispod žita' se događaju druge stvari“, ocjenjuje Cvrtila.

Bruno Konjevic / CROPIX

Vodeći hrvatski stručnjak za sigurnost ne smatra recentne nabavke oružja militarizacijom društva, no kaže kako one ipak predstavljaju opasnost za demokraciju u balkanskim državama.

„Trend je da se ide prema homogenizaciji društva, različitosti postaju sve nepoželjnije, a to bez pluralizacije vodi do zaustavljanja demokratskih procesa“, rekao je Cvrtila.

Dodaje kako je problem i to što smo prije mogli računati na to da će se negativni procesi rješavati uz pomoć pritisaka izvana, iz međunarodne zajednice, no sada to više nije slučaj. Naša regija više nije u fokusu 'velikih igrača'; svoje interese prebacili su u druge dijelove svijeta.

Čija je vojska najjača?

Kakav je uopće omjer snaga u regiji kad je naoružanje u pitanju? 

„Crna Gora ima simboličnu vojsku, BiH ima problema sa funkcioniranjem cijele države, pa tako i s opremanjem i naoružavanjem. Hrvatska i Srbija imaju naoružanje kakvo si mogu priuštiti, a to je iznimno skromno u širim okvirima. Nedavno smo, na primjer, nabavili 12 haubica iz Njemačke, a u ratu smo ih koristili na stotine. Osnovna stvar koja treba za rat su novci, a toga nemamo ni mi ni Srbi. U ratu nam je za vojsku išlo oko 40 posto proračuna, a sad za to trošimo manje od tri posto“, kaže Igor Tabak, vojni analitičar portala Obrana i sigurnost.

Davor Pongracic / CROPIX

Vlatko Cvrtila kaže kako Srbija ima najjaču oružanu moć u regiji, ali ističe kako te brojke u današnjim okvirima ništa ne znače. „To ih samo košta puno novaca“, ističe Cvrtila.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da se Hrvatska ne treba bojati rata sa susjedima jer je, prije svega, članica NATO saveza. „Za razliku od Srbije, BiH i ostalih. Kao članicu NATO-a, po potrebi će nas pomoći braniti cijeli savez. To nama ne znači puno, ali Srbi su toga itekako svjesni“, ističe Tabak.

Hrvatska

Srbija

vojska

oružje

rat

NATO

regija

naoružavanje

Vlatko Cvrtila

vojni helikopteri

međuetničko nasilje

vojni avioni

Igor Tabak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter