Sarajevo ima najzagađeniji zrak na svijetu, kako je kod nas?

Četiri hrvatska grada nisu puno bolja od 'svjetske prijestolnice zagađenosti', a sa sezonom grijanja indeksi će biti još lošiji


Daniel Radman
04.12.2018.11:25
Četiri hrvatska grada nisu puno bolja od 'svjetske prijestolnice zagađenosti', a sa sezonom grijanja indeksi će biti još lošiji
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Visoko onečišćenje zraka jutros je zabilježeno u Slavonskom Brodu, a umjereno u Zagrebu i Kutini


Daniel Radman
04.12.2018.11:25

Vijest da Sarajevo ima najzagađeniji zrak na svijetu možda se učinila senzacionalističkom, no nije prvi put da ovako alarmantne vijesti dolaze iz bliskog nam susjedstva. Bosna i Hercegovina, pokazalo je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ima najviše smrtnih slučajeva u Europi izazvanih zagađenošću zraka, a pri samom vrhu, među deset najugroženijih, našle su se i Crna Gora, Makedonija i Srbija.

Tako su i iz Srbije su ovih dana stigli lošiji rezultati, prije svega u Valjevu i Nišu, a povišene vrijednosti zabilježene su i u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Smederevu i Boru. Kad je riječ o Hrvatskoj, prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, kod nas je visoko onečišćenje zraka jutros zabilježeno u Slavonskom Brodu, a umjereno u Zagrebu i Kutini.

Ipak, Luka Tomac iz Zelene akcije kaže da Hrvatska, iako se nije našla pri vrhu neslavne ljestvice WHO-a, ne kotira toliko bolje od regije.

HAOP / Screenshot

"Ako gledamo pojedine gradove, nije baš točna činjenica da Hrvatska puno bolje kotira. Samo treba podsjetiti na Slavonski Brod, Rijeku, Sisak i Kutinu koji imaju izuzetno visoka zagađenja zraka po raznim parametrima i kada gledamo prosjek kroz cijelu godine, oni ne odskaču toliko daleko od nekih 'spornih' gradova u ostatku regije", upozorava Tomac.

Iako je industrija 'zaronila' u cijeloj regiji, najveći problem predstavljaju termoelektrane, a ne pomaže ni činjenica da najveći broj stanovnika regije vozi starije automobile te u Europi sve omraženije dizelaše.

"U BiH je najgora situacija jer se u neposrednoj blizini velikih gradova još uvijek koristi ugljen u proizvodnji energije, a osim utjecaja na klimu ugljen ima jako velik utjecaj na neposredno zagađenje zraka na lokalnoj razini. Osim toga, tu je i krajobrazni aspekt, Sarajevo, Tuzla i Zenica su smješteni u kotlinama, što im dodatno pogoršava situaciju", pojasnio nam je Tomac.

Uz termoelektrane, problem je, ne samo u regiji, već i u Hrvatskoj, što počinje sezona grijanja, čime se povećava broj štetnih čestica u zraku.

Hrvatska

Sarajevo

Slavonski Brod

zagađenje zraka

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter