ŽENE POLUDJELE za BIZARNIM TRENDOVIMA

Češnjak i peršin stavljaju se u vaginu, menstruacija usisava usisavačem, a uz pomoć zubne paste rastu grudi. Liječnici mole ljude da to ne rade, jer je opasno po život


Mia Mitrović
14.06.2019.19:00
Češnjak i peršin stavljaju se u vaginu, menstruacija usisava usisavačem, a uz pomoć zubne paste rastu grudi. Liječnici mole ljude da to ne rade, jer je opasno po život
iStock

sažeto

Postoji samo nekoliko stvari koje biste trebali umetati u vašu rodnicu, a među njih ne spada povrće, kažu ginekolozi


Mia Mitrović
14.06.2019.19:00

Doktor Google u modernoj se eri oteo kontroli pa brojni korisnici interneta izbjegavaju posjete liječniku i posežu sa sve suludijim metodama alternativne medicine. Bizarni trendovi inspirirali su američku ginekologinju Jennifer Gunter na radikalnu mjeru borbe protiv njih pa je u New York Timesu objavila medicinski članak koji je izašao pod naslovom 'Ove sve stvari nemojte stavljati u svoju vaginu'. Najčešći 'lijekovi' koje Internet savjetuje da pomažu zdravlju ako se stave u vaginu uključuju jogurt, limunov sok, češnjak, morsku spužvu i larve posebne vrste ose, a sve to će navodno spriječiti gljivične i ostale infekcije?!

Dr. Gunter redovito tvita o ženskom zdravlju. Najčešći mit je onaj o stavljanju češnjaka što navodno djeluje antibakterijski i ubija gljivice. Stavljanje češnjaka u vaginu popularizirala je serija 'Girls' u kojoj jedna od junakinja primjenjuje ovu dubioznu metdu kako bi se riješila infekcije.

Češnjak umjesto vaginalete

Stavljanje češnjaka u vaginu poprimilo je toliko široke razmjere da se o problemu nedavno očitovao i Monistat, jedan od vodećih američkih proizvođača lijekova protiv gljivica i spolnih infekcija.

„Češnjak u nekim slučajevima uistinu ima antibiotske kvalitete, no ne postoji ni jedan znanstveni dokaz niti istraživanje koje bi potvrdilo da njegova implementacija u rodnicu uništava gljivice stoga ne riskirajte. Umetanje stranog tijela u vašu rodnicu može izazvati brojne komplikacije koje mogu imati puno gore ishode od gljivične infekcije“, nedavno su napisali.

O češnjaku je na sličan način tvitala i dr. Gunter koja je napisala da mnogi ljubitelji češnjaka vjeruju u njegova antigljivična svojstva jer sadrži alicin, sastojak na bazi sumpora koji ubija štetne mikroorganizme. To je tehnički točno, piše dr. Gunter, no kako bi češnjak profunkcionirao, mora biti prerezan ili zgnječen kako bi se aktivirala ljekovita svojstva tog spoja.

Kućne ljekarije

„Zbog toga stavljanje čitavog češnjaka u vašu vaginu neće imati nikakav efekt osim što vašu upaljenu rodnicu izlažete riziku da ju nadražite dodatnim bakterijama iz tla poput bakterije Clostridium botulinum koja izaziva botulizam“, napisala je ginekologinja.

Češnjak u vagini jedan je od najraširenijih kućnih lijekova diljem SAD-a, a liječnik Paul Nyirjesy s instituta za venerične bolesti kazao je američkom Viceu da više od 10% njegovih pacijentica na ovaj način liječi svoje vaginalne probleme, no da se ne sjeća ni jedne koja mu je rekla da je tom metodom uspjela pobijediti infekciju.

iStock

I on je kao i dr. Gunter spomenuo dvije studije koje su (bezuspješno) pokušale dokazati da stvar funkcionira. Prvu je objavio Iranski magazin za medicinske sestre, a drugu Midwifery Research. U prvoj je uspoređivano djelovanje fungicidne kreme i kreme od češnjaka i timijana. S jednom ili drugom kremom tretirane su bile 64 žene sa simptomima gljivične infekcije, a obje su skupine potvrdile da im se nakon tretmana stanje popravilo na bolje. Moderatori istraživanja zaključili su da krema od češnjaka jednako liječi kao i fungicid, no ginekolozi upozoravaju da to nisu potvrdila dodatna istraživanja koja nisu provedena.

U drugoj studiji ispitano je utječe li oralna konzumacija češnjaka na vaginalne gljivične infekcije, no vrlo brzo se pokazalo da nimalo ne utječe.

I peršin je vaginaleta

No, nije stvar samo u češnjaku i Facebook grupama za alternativnu medicinu. Alternativne vaginalete (nazovimo ih tako) ozbiljno su prodrle i u mainstream. Početkom godine britansko izdanje uglednog francuskog ženskog časopisa Marie Claire objavilo je članak o narodnim lijekovima koji mogu ubrzati vašu menstruaciju. Jedan od savjeta je i stavljanje peršina u vaginu koji 'omekšava cerviks i uravotežava hormonalne promjene koje utječu na neredovitost vašeg menstrualnog ciklusa'. To je navelo brojne britanske ginekologe da reagiraju na tekst i upozore Britanke da NE stavljaju peršin u vaginu, baš kao ni češnjak.

„Postoji samo nekoliko stvari koje biste trebali umetati u vašu rodnicu, a među njih ne spada povrće“, kazala je Viceu dr. Sheila Newman, ginekologinja iz New Jerseya.

Sve su te prakse, piše dalje Vice povezane s vječnom stigmatizacijom ženskog zdravlja. Puno je lakše i manje sramotno otići na plac i kupiti peršin i češnjak nego ležati na ginekološkom stolu.Ono što vrijedi za Ameriku, vrijedi očito i za Hrvatsku, iako su razlozi malo drugačiji. Amerikanke za ovakvom praksom posežu vjerojatno zato što je zdravstvo u SAD-u skupo i za najbenignije preglede plaćaju se nama koji imamo tradiciju besplatnog zdravstva, nepojmljivi iznosi.

Međutim i u Hrvatskoj i u Americi ženama se na ginekološkim pregledima postavljaju bezobrazna pitanja koja ih posramljuju i tjeraju da se osjećaju kao kod inkvizitora. No ipak, ako osjetite probleme povezane s vašim ženskim spolnim organima, najbolje je posjetiti liječnika, a ne stavljati voće, povrće i druge darove prirode u vaš vaginalni otvor. 

Osim povrtnih vaginaleta, postoje i drugi bizarni načini na koje žene diljem svijeta rješavaju probleme vezane uz menstruaciju. Jedna od najbizarnijih je korištenje usisavača kako bi čim prije zaustavile svoju mjesečnicu, što su dvije pacijentice priznale medicinskoj sestri koja je dala intervju Viceu.

Metoda iz prakse ilegalnih abortusa

Praksa ima svoje korijene u procesu koji je 70-ih bio namijenjen ženama koje nisu imale pristup legalnom pobačaju. Umjesto usisavača korišteni su kanula i šprica, a danas djevojke diljem svijeta koriste usisavač za ubrzavanje završetka menstruacije?

Ginekolozi upozoravaju žene da ovo nipošto ne čine jer može imati posljedice čak i gore od onih do kojih može dovesti stavljanje povrća u vaginu.

„Radim kao ginekolog preko 20 godina i nikada nisam čula za ovakvo nešto. Isisavanje krvi iz vagine vam zasigurno neće pomoći niti će vam smanjiti trajanje menstruacije. Ne možete ubrzati ovaj proces, količina krvi koju otklonite bila bi jednaka onoj na tamponu ili ulošku. Osim toga, izuzetno je nehigijenski, nesigurno, a može biti i opasno. Možete prouzrokovati oštećenje vaše vagine, dodatno krvarenje, kao i infekciju. Definitivno ne pokušavajte ovo kod kuće“, kazala je Viceu jedna ginekologinja.

Srećom, trend (doslovnog) usisavanja menstruacije nije zaživio, no pojavio se jedan drugi beauty trend kojem su se podvrgnule tisuće djevojaka diljem svijeta jer su ga 'isfurale' youtuberice.

Nekima bi trebalo zabraniti internet 

U nizu videa one su korisnicama tvrdile da mogu povećati grudi ako ih redovito mažu pastom za zube. Sve je počelo kad je YouTuberica pod imenom Naturalbeauty55 objavila video pod nazivom "Učvrstite obješene grudi u samo pet dana pomoću zubne paste". U videu je pomiješala pastu za zube, brašno, krastavac i jaje te smjesom trljala grudi tri do četiri minute.

Nije priložila fotografije koje pokazuju stanje prije i poslije 'tretmana', no u kameru je izjavila kako je razlika ogromna što je bilo dovoljno da joj tisuće djevojaka diljem svijeta povjeruju.

"Jednostavan je, prirodan i učinkovit način kako učvrstiti grudi koje vise. Poput magije je", tvrdila je.

Druga beauty blogerica u pastu za zube je umiješala vazelin, no ona se požalila da ne vidi nikakvu promjenu, a čudesnu metodu učvršćivanja grudi pastom za zube demantirali su i britanski estetski kirurzi nazvavši ju običnom glupošću. Još ej veća glupost tobožnji test trudnoće koji možete provesti urinirajući na pastu za zube. Ako pasta promijeni boju ili se počne pjeniti – trudni ste. Međutim, i ovu su metodu demantirali ginekolozi jer se, kažu, pasta pjeni zbog kiseline u urinu koja 'niđe veze' nema s trudnoćom.

Očito, nekim bi ljudima trebalo ukinuti pravo na pristup internetu i to s veoma opravdanim razlogom.

češnjak

alternativna medicina

pseudoznanost

vaginalete

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter