jesu li nove stranke prijetnja sdp-u ili 'patuljcima'?

Čelnici vanparlamentarnih stranaka: 'Izgleda da na izborima mogu proći samo cirkusanti. To je možda i šansa ovih novih, da se nekako eksponiraju'


Daniel Radman
06.09.2018.17:00
Čelnici vanparlamentarnih stranaka: 'Izgleda da na izborima mogu proći samo cirkusanti. To je možda i šansa ovih novih, da se nekako eksponiraju'
CROPIX

sažeto

Čelnici vanparlamentarnih stranaka ne brinu previše o potencijalnoj konkurenciji, neki čak i podržavaju stvaranje novih opcija


Daniel Radman
06.09.2018.17:00

'Dva Hrvata - tri stranke', glasovita izjava koje se pripisuje Antunu Gustavu Matošu, sa svakim novim parlamentarnim izborima iznova dođe na vidjelo. Iako nam izbori za Sabor – ako se ne dogodi nekakav spektakularan obrat – i nisu nešto blizu, domaća politička scena iznenada je nabujala, uglavnom sa strankama s lijevim predznakom.

Dobro, ionako ovih desnih ionako ima kao kišnih glista, samo HSP-ova – čisti, starčevićevi, oni iz 1861. - ima dovoljno da mogu igrati svoju 'ligu', no nije da nam je nešto nedostajalo i na lijevom spektru. Rastakanje SDP-a, koje aktualno stranke vodstvo nesmiljeno provodi, dodatno je ubrzalo taj proces, pa smo u samo jednom tjednu dobili najavu formiranja tri nove političke opcije.

Od SDP-a može nastati bar 15 stranaka

Jednu potpisuje Dalija Orešković, drugu Vlaho Orepić, a treću, iako to sam još nije potvrdio, Mirando Mrsić. Još kad se uzme u obzir da je početkom godine Hamed Bangoura krenuo sa svojom 'Alternativom', dobivamo poker novih političkih stranaka. No, tu su još neki akteri koji čekaju svojih pet minuta, koji se još dvoje prikliniti se spomenutima ili krenuti sa svojom pričom, pa nije isključivo da SDP – barem formalno – dobije niz priljepaka koji će mu pokušati otrgnuti koji mandat. Ako su od HNS-a, koji nije bio kadra preći deset mandata nastali Reformisti i GLAS, od SDP-a, tom logikom, može nastati bar petnaest stranaka.

Damjan Tadic / CROPIX

No, politički analitičari u toj borbi za naslijeđe SDP-a postavljaju jedno drugo pitanje: Dobiva li s novim političke strankama konkurenciju SDP ili će samo nadrapati male stranke koje se bore da prebace 1 posto?

Stoga smo odlučili nazvati čelnike vanparlamentarnih stranaka i čuti njihovo razmišljanje, što njima, kao političkim autsajderima, znači dolazak novih političkih opcija. I, što je najbolje, ne brinu se oni previše o potencijalnoj konkurenciji, neki čak i podržavaju stvaranje novih opcija.

Za novinare smo kao duhovi

Recimo, Darko Duka, predsjednik Hrvatske stranke reda. On nam kaže, brojnost hrvatskih stranaka je bogatstvo, a tome još dodaje – to bogatstvo se ne koristi jer male ionako nitko ne sluša.

"Ma, mislim da su ovi htjeli biti 'gore', a kako u velikim strankama tamo nema mjesta za sve, vjerojatno je to razlog što su ušli u političku avanturu. Kod nas je višestranačje na papiru, mi imamo dvije stranke i one koji su izašli iz njih da bi ih poslije mogli ucjenjivati", procjenjuje.

Duka smatra da ova ekipa ima nešto više šanse od njega, jer "tko izađe iz velike stranke ima nešto novca i poznanstava", a da krenu kao on, od nule - ne bi napravili ništa!

Ivan Mijic / CROPIX

"Za novinare smo mi kao duhovi, ne postojimo, a i birači su nam lijeni. Nikom se ne da istraživati što sad ovaj nudi. Drugi problem je što smo mi svi korumpirani, od onog najmanjeg do onog najvećeg. Pa ni onaj mali seljak neće za vas glasati ako mu ne daš neku majicu, gaće, čarape", kaže.

Prolaze samo cirkusanti

Mladen Novosel, čelnik Hrvatske radničke stranke, zamjera im što nisu koristili potencijal vanparlamentarnih stranaka. Kaže, u Hrvatskoj je 120 stranaka koje je netko od njih mogao preuzeti.

"Ne vjerujem da će biti konkurencija velikim, parlamentarne stranke imaju infrastrukturu, ljude na terenu, reklo bi se 'znaju znanje'. Ma, ni Živi zid nje bi prošao da Sinčić nije pogodio pravi trenutak. Da je išao na one predsjedničke izbore prije, kad je bilo 15 kandidata, ne bi ni on dobio 0,1 posto. Ovako je 'pronašao zrno', među njih 4-5 je izgledao simpatično 'blesavo', a da je išao s programom, ne bi imao šanse."

Tea Cimas /CROPIX

Pitali smo Novosela kako on gleda na konkurenciju i dolazak novih snaga i koliko će ga to obeshrabriti.

"Izgleda da ćemo ići i na iduće izbore, iako, iskreno, ja stvarno više ne vidim svrhu kad nitko ne čita programe. Evo, kad čujem Žarka Puhovskog, izgleda da na izborima mogu proći samo cirkusanti. To je možda i šansa ovih novih, da se nekako eksponiraju", kaže.

Moramo se ujedniti, ovako ništ' ne ide

Josipa Baboka iz Hrvatske stranke građanskog otpora ne zanimaju previše nove stranke, posvećen je protestima najavljenim na zagrebačkom Trgu bana Jelačića 14.9., a novim snagama poručuje:

"Ne bude nama nitko ništ' uzeo. Ma, mi želimo ujediniti sve male stranke, pa da ova jesen bude 'fina' za sve političke elite. Neminovno je da se moramo ujediniti, ovako ništ' ne ide. Što se mene tiče, Josip Babok će koalirati sa svakim kom je Hrvatska dom i u srcu."

Zvali smo i čelnike nominalno 'desnih' stranaka, da čujemo kako i oni gledaju na novopridošlice. Krešmir Kalin iz Stranke hrvatskog vidika pozdravlja dolazak novih lica.

"Od stranaka koje su nas dovele u ovako lošu situaciju ne možemo očekivati da je sami poprave, dobro je da se pojavljuju nove. Ja se ne brinem, oni glasače koje imamo svakako će ostati uz našu stranku."

SDP

Dalija Orešković

Vlaho Orepić

parlamentarni izbori

Mirando Mrsić

hamed bangoura

Hrvatska stranka reda

Hrvatska radnička stranka

Hrvatska stranka građanskog otpora

Stranka hrvatskog vidika

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter