Foto: ovako izgleda svemir

Čekali su gotovo pola stoljeća i konačno otvorili sondu punu kamenja s Mjeseca, ono što su otkrili bitno je za našu budućnost


100posto
09.11.2019.14:00
Čekali su gotovo pola stoljeća i konačno otvorili sondu punu kamenja s Mjeseca, ono što su otkrili bitno je za našu budućnost
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Kamenje koje je doneseno s Mjeseca 1972. konačno je po prvi puta otvoreno u laboratoriju NASA-e


100posto
09.11.2019.14:00

Znate li koliko su kilograma kamenja s Mjeseca na Zemlju donijeli astronauti svih Apollo misija? Točna kilaža je 382 kilograma kamenja i zemlje, a većina njih je do sada već proučena i istražena.

Međutim, neke primjerke NASA ipak nije ni dirnula jer su bili svjesni da im je potrebna naprednija tehnologija od one koju su tada imali dostupnu. Američka svemirska agencija neke uzorke koje su donijeli astronauti s Apollo misija 15, 16 i 17 nije ni dotaknula - sve do ovog tjedna.

NASA

Uzorci kamenja i zemlje koje je 1972. donijela Apollo 17 lunarna misija otvoreni su sada nakon gotovo 50 godina. Materijale su donijeli astronauti Gene Cernan i Jack Schmitt. Prikupili su ih u cijevi dugačkoj 60 centimetara s područja blizu kratera Lara na Mjesecu.

Ovakve analize prije su bile nemoguće

Uzorci su otvoreni u Lunar Curation Laboratoriju u NASA-inom Johnson Space Centru u Hustonu, a analiza će pomoći znanstvenicima u vježbanju tehnika za proučavanje budućih uzoraka prikupljenih na misiji Artemis.

NASA

"Analize ovih uzoraka maksimizirat će povratak znanosti od Apolla, kao i što će omogućiti novim generacijama znanstvenika i kuratora da rafiniraju svoje tehnike i pomognu pripremiti buduće istraživače lunarnih misija od 2020. na dalje. Naše znanstvene tehnologije su se jako poboljšale u proteklih 50 godina, a znanstvenici mogu proučavati ove uzorke na način koji prije nije bio moguć", kazala je dr. Sarah Noble iz programa ANGSA u NASA-inom sjedištu.

Znanstvenica je istaknula da tek sada mogu obaviti neka mjerenja, koja prije nisu mogli. Nadaju se da će spomenuta dva uzorka razjasniti kako su nastale mjesečeve polarne ledene naslage.

NASA

"Saznanja iz ovih uzoraka pružit će NASA-i nove uvide u Mjesec, uključujući i povijest utjecaja na mjesečevu površinu, kako su nastala klizišta na površini i kako je njegova kora evolvirala tijekom vremena", kazao je Charles Shearer znanstveni suvoditelj ANGSA-e.

NASA

Mjesec

uzorci

newsletter

Prijavite se na Newsletter