o problemu 'varaždinskog smeća' za 100posto govori gradonačelnik

Čehok: 'Nisu nezadovoljni samo građani, i ja sam. Smanjit ćemo cijenu za socijalu, za druge ne možemo jer država nije ispunila svoje'


Daniel Radman
31.10.2018.18:05
Čehok: 'Nisu nezadovoljni samo građani, i ja sam. Smanjit ćemo cijenu za socijalu, za druge ne možemo jer država nije ispunila svoje'
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

sažeto

'Meni je drago da su se građani uključili, mislim da je dobro da izražavaju nezadovoljstvo jer sam i ja nezadovoljan', kaže varaždinski gradonačelnik


Daniel Radman
31.10.2018.18:05

Pisali smo o nezadovoljstvu građana Varaždina cijenom odvoza i zbrinjavanja otpada. Njih 2.000 uključilo se u Facebook grupu 'Varaždinsko smeće' na kojoj se povela živahna rasprava u koju se uključio i gradonačelnik Ivan Čehok. No, kako se strasti nisu smirile – naprotiv, neki žele prosvjede, neki razmišljaju o skupljanju potpisa za opoziv - kontaktirali smo gradonačelnika da nam i on iznese svoju stranu priče. 

"Čistoća nije povisivala jediničnu cijenu odvoza i zbrinjavanja od 1997. Tada je cijena goriva bila oko 3,5 kune, danas je 10,5 kuna", počinje Čehok, pa nastavlja:

"Država je propisala uslugu odvojenoga skupljanja, odvoženja i zbrinjavanja biootpada i ostaloga komunalnoga otpada. U fiksnu cijenu 'Čistoća' je bila obvezna uključiti cijenu biootpada, zbog toga je morala je povećati broj odvoza, kao i zbog selekcije devet vrsta otpada. Zato je i cijena povećana", dodao je varaždinski gradonačelnik.

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ipak, najavio je da će već idući mjesec uvesti socijalne kriterije.

"Svjesni smo da je građanima neprihvatljivo povećanje cijena, ali smo bili dužni istaknuti ekonomsku cijenu i već na računima za listopad ćemo uvesti socijalne kriterije."

Da se plaća po članu kućanstva, bilo bi nelegalno

Gradonačelnik je ponudio i svoj odgovor na pitanje o nepravdi da osobe koje žive u stambenim zgradama ne plaćaju prema članu kućanstva, pa isto plaća i samac u 30, i peteročlana obitelj u 100 'kvadrata'.

"Što se tiče pitanja o članovima domaćinstva, prvo, ne plaća svako kućanstvo jednako. Drugo, grad Varaždin nije ni do sada, od 2013. kada se ja nisam bavio politikom, obračunavao po članu domaćinstva - dakle, pitanje je upućeno na krivu adresu. Treće, 'Čistoća' nema podatke niti ih može dobiti jer nema javne ovlasti ući u stanove ili tražiti po registru koliko osoba živi u kojem stanu. To može upravitelj zgrade i to smo od njih tražili jer je gradska tvrtka 'Čistoća' već u srpnju ponudila građanima u stambenim zgradama da se slože oko plaćanja po članu domaćinstva - zakon ne poznaje članove domaćinstva nego isključivo govori o vlasniku nekretnine koji je dužan podmirivati obveze. Dio zgrada složio se da se plaća po članu domaćinstva, dio nije", kaže nam.

"Jedini način da se uvede plaćanje po članu domaćinstva je da Gradsko vijeće propiše da bez obzira na dogovor stanara obračun bude po članu. Osobno smatram da to nije zakonito, ali ako Gradsko vijeće tako odluči i izmijeni odluku, vjerujem da će se i građani složiti s njom."

'Čistoća' ne može dobiti veću cijenu za metal i papir

Dotakali smo se i cijene po kojoj 'Čistoća' prodaje sakupljeni papir i metal. SDP-ov gradski vijećnik Neven Bosilj je izjavio da se papir i metal prodaju ispod cijene. Tako tvrdi da se za papir može dobiti 50 lipa po kilogramu, a za metal više od kune, dok Čistoća prodaje papir za 25 lipa, a 70 lipa za metal.

"Gradski vijećnik Bosilj izravno optužuje 'Čistoću' da nekome pogoduje ili da nesavjesno posluje. To je dužan prijaviti nadležnim službama. 'Čistoća' prodaje sve sirovine na osnovu ponuda ili natječaja, dakle cijene određuje tržište. Bosilj govori neistine jer 'Čistoća' skuplja miješani papir, nerijetko prljav i pomiješan s drugim otpadom. Građani ne predaju čisti karton, u miješanom papiru ima ga možda 20-30%, koji može postići višu cijenu. SDP koristi nezadovoljstvo građana koje bi se javilo u svakom slučaju jer je svima teško plaćati više, međutim, zakon koji je propisao odvojeno skupljanje, odvoz i zbrinjavanje donio je upravo SDP, kao što je upravo SDP napustio model plaćanja po članu domaćinstva u gradu Varaždinu 2013.", odgovara mu Čehok.

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

To što su se (nezadovoljni) građani okupili u Facebook grupu, gradonačelnik pozdravlja.

Nitko ne želi zaraditi na otpadu, samo se pokrivaju troškovi

"Meni je drago da su se građani uključili, mislim da je dobro da izražavaju nezadovoljstvo jer sam i ja nezadovoljan činjenicom da su zakonski i podzakonski akti propisali gradovima i građanima nove obveze, ali istodobno država nije učinila ono na što se zakonski obvezala, dakle na sustav poticaja odvajanja reciklažnog otpada, na sustav zbrinjavanja nekih vrsta sirovina kao što su tekstil i više vrsta plastike, biootpad..."

Uspoređujući cijenu s drugim gradovima, gradonačelnik kaže da su u svim gradovima koji primjenjuju Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom cijene podjednake. 

"Čistoća, što sam već i rekao, od posla odvoza i zbrinjavanja nema namjeru ni poslovni imperativ zaraditi nego pokriti troškove. A oni su u Hrvatskoj izrazito visoki jer nema poticaja ni sustava kojim bi se selektirani otpad mogao prodavati ili preraditi. Međutim, već sada građani mogu usporediti nove cijene u onim gradovima koji su poštivali zakon kao i mi u Varaždinu. Svuda su cijene drastično porasle. Nisu jedino u onim gradovima koji još rade po starom ili daju socijalne olakšice, što ćemo i mi učiniti”, zaključuje.

Varaždin

otpad

Ivan Čehok

Čistoća Varaždin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter