100posto komentar

Ceca na splitskoj brucošijadi: 'Ja sam budućnost. Da li ti se sviđam?'


Lada Novak Starčević
14.11.2017.14:45
Ceca na splitskoj brucošijadi: 'Ja sam budućnost. Da li ti se sviđam?'
Cropix/arhiva

sažeto

Niti Ceca voli male Hrvate, niti veliki Hrvati vole Cecu, ali ti nesretni mali Hrvati vole nju. I otkidaju na njene pjesme. Vjerujte mi, nemam pojma zašto


Lada Novak Starčević
14.11.2017.14:45

Splitski studenti u domu 'Franjo Tuđman' ludovali su neki dan uz hitove Arkanove udovice Cece. Organizatori brucošijade zgroženi, tvrde da ništa nisu znali.

"Sukladno tome, nismo bili upoznati niti s izborom pjesama, kojeg ovim putem osuđujemo jer smatramo da mu nije mjesto u akademskoj zajednici ni na prostoru Sveučilišta – ne samo u tjednu obilježavanja ratnih stradanja nego nikada", poručili su iz Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

"Da sam znala da će hrvatska djeca ovoliko slušati moje hitove ne bih nikad ni počela pjevati", navodno je nekad prije rekla Svetlana Ražnatović, poznatija kao Ceca.

Eto, niti Ceca voli male Hrvate, niti veliki Hrvati vole Cecu, ali ti nesretni mali Hrvati vole nju. I otkidaju na njene pjesme. Vjerujte mi, nemam pojma zašto.

Vjerojatno baš zato jer ovi veliki to preziru. Sigurno ne zato jer žele Veliku Srbiju i sigurno ne jer ih zanima Arkan, čija je ona udovica. 

Kako sam slušala Čorbu i odlučila zažmiriti na četnike

Što ste vi slušali s 18 godina?

Ja bih rekla svašta, ali jedan od glavnih kriterija je bio da mi se sviđa. Većinom se starcima moj izbor nije sviđao, što me samo još više uvjerilo da trebam tako nastaviti.

18 sam imala sredinom 90-ih, Srbi ni tad nisu nešto kotirali na ovim prostorima, ali zašto pobogu ne smijem 'rezati žile' svaki put kad čujem 'Kad hodaš' od Riblje Čorbe zato jer pjesmu pjeva 'četnik'?

Pjesma je ljubavna, istina vjerojatno pjeva o nesretnoj ljubavi jednog četnika u pauzi od klanja, ali eto, nekako mi je to promaklo. Odlučila sam zažmiriti na to. Ja nisam zamišljala četnike nego onog nekog dečka koji mi se sviđao.

Je li onda Ceca u 21. stoljeću u Splitu stvarno problem? Nije čak ni fizički bila tamo nego je bend koji je zabavljao brucoše odlučio zapaliti ekipu ponekim njenim hitom. Koliko sam čula od svjedoka tog 'nemilog i nepriličnog' događaja, mladima se to svidjelo.

Pričati srpski je bunt u zagrebačkim osnovnim školama

Mladež je uvijek bila problematična i sklona ekscesima, reći će stariji i 'mudriji'. Zamislite koja obijest, zaboravili su na Arkana, četničkog vođu koji je ubijen 2000. Prije samo 17 godina. Taman su još klinci nosili pelene.

"Kako to da ne znaju tko je on?!", pitate se sigurno zgroženi. Sigurno se ne sjećaju ni gdje su bili '91. Kakvi su to uopće Hrvati?

Reći ću vam, Hrvati upitnog ukusa u glazbu. Iako, možda bi oni rekli da je moj ukus upitan. Cajke me ne dotiču nikako. Ali ja sam bila mlada u doba dok je punk bio bunt. Sada je bunt srpski folk. Ako nemate dijete u osnovnoj školi, onda možda ne znate da je sada bunt i pričati srpski. Bunt je sve srpsko. Pa dođeš doma i staviš ustaška obilježja. Jer je i to nekima bunt.

I tako ukrug.

Znate li da, osim što slušaju cajke, klinci šmrču kredu dok nema kokaina?

A ima i nekih drugih buntovnih poteza, naprimjer, tinejdžeri se slikaju razrezani da skupe lajkove, slikaju se s nožem pa kažu da će se ubiti ako ih ne lajkaš, šmrču izmrvljenu kredu dok ne uspiju nabaviti nešto pravo, izgubljeni su u prostoru i vremenu i malo što im je jasno, a posebno ne odrasla ekipa koju za njih nije briga jer su se pogubili u svađama oko ustaša i partizana….

A ako nakon svega navedenog mislimo da je rješenje problema zabraniti glazbu upitnih izvođača, mislim da nas put vodi u neko krivo stoljeće.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

Split

100posto komentar

Ceca

Svetlana Ražnatović

Arkan

brucošijada

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter