ŽENE NISU DRUGOTNE

Časne na Facebooku branile žrtvu silovanja i osvijetlile obraz Crkvi: "Sestro, vjerujemo ti"


Mia Peretić
18.05.2018.20:00
Časne na Facebooku branile žrtvu silovanja i osvijetlile obraz Crkvi: "Sestro, vjerujemo ti"
Profimedia

sažeto

Redovnice kažu da žele biti glas unutar Crkve koji krizitira ovu presudu, iako Crkva po pitanju ovog slučaja i dalje šuti


Mia Peretić
18.05.2018.20:00

Red časnih sestara iz samostana u sjevernoj Španjolskoj završio je u medijima nakon što su na svom Facebook profilu komentirale slučaj silovanja u Pamploni. Grupa muškaraca je za silovanje jedne djevojke, po mišljenu redovnica ali i brojnih građana, dobila preblagu kaznu od devet godina zatvora. Presuda protiv počinitelja koji se nazivaju "Vučji čopor" pokrenula je val prosvjeda među Španjolkama.

Časne su se pridružile prosvjednicama tako što su na svom Facebooku stale u obranu žrtve, napisavši da je njihova slobodna odluka da žive vjerski život jednaka slobodi drugih žena koje žive suprotno:

"Živimo u samostanu, nosimo haljine skoro do gležnjeva, ne idemo u izlaske, ne idemo na zabave, ne pijemo alkohol i zaklele smo se na čednost. To je opcija koja nas ne čini boljim ili gorim od bilo koga, iako, paradoksalno, to nas čini slobodnijima i sretnijima od mnogih. I zato što je to slobodna opcija, svim ćemo sredstvima koja su nam na raspolaganju braniti pravo svih žena da slobodno rade suprotno od onog što činimo mi, a bez da im se sudi, da budu silovane, ubijene ili ponižavane. Sestro, vjerujem ti."

Kratki tekst je podijeljen preko 15 tisuća puta, a redovnice kažu da su to napisale jer žele biti glas unutar Crkve koji kritizira ovu presudu, a katolička Crkva u Španjolskoj je tijekom čitavog slučaja, unatoč prosvjedima, ostala potpuno nijema. 

Ovakav aktivizam za žensku slobodu ne bi baš prošao kod hrvatskog klera čiji se pripadnici ne libe kritizirati neposlušne žene koje traže svoja prava za jednakošću koja briše razlike, to jest one koje ne žele prihvatiti da je žena drugotna, a muškarac prvotan, te kod Crkve koja je bila jedna od najglasnijih protivnika ratifikacije "protukršćanske" Istanbulske konvencije, dokumenta čiji je cilj sprječavanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Facebook

Španjolska

prosvjed

časne sestre

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter