razotkrila najveću hašku tajnu

Carla del Ponte tvrdi da se Milošević namjerno ubio u Haagu i da točno zna na koji način


100posto
12.04.2019.09:50
Carla del Ponte tvrdi da se Milošević namjerno ubio u Haagu i da točno zna na koji način
Reuters

sažeto

Ako se Sloba zbilja ubio pitamo se kakvi su bili uvjeti u tom zatvoru kada su dva važna okrivljenika uspjela počiniti samoubojstvo? 


100posto
12.04.2019.09:50

Slobodan Milošević, bivši predsjednik Srbije i SRJ, nesmotreno je izvršio samoubojstvo miješajući lijekove u zatvorskoj ćeliji u Scheveningenu 2006. godine, otkriva bivša glavna tužiteljska Haškog tribunala Karla del Ponte! Miloševiću je smrt, kako ona tvrdi, pomogla da izbjegne hašku presudu da je kriv za zločine iz devedesetih.
Del Ponteova priznaje da ju je Miloševićeva smrt 11. ožujjka 2006. razbjesnila, i to na mnogo načina i na jednom dubljem nivou.

Htio na liječenje u Rusiju

"Nakon četiri godine saslušanja obrani je preostalo još samo 40 sati izlaganja. Suđenje je trebalo završiti za nekoliko tjedana. Mjesecima smo upozoravali da Milošević ne uzima propisani lijek za visoki tlak, a nismo znali da uzima nepropisane lijekove, koji su suzbili korisno djelovanje njegovog lijeka. Milošević je od raspravnog vijeća zatražio da mu dopusti privremenu slobodu kako bi mogao otputovati u Rusiju „na liječenje“, prisjetila se Del Ponte.

CROPIX

"Smatrali smo to upravo onim što je i bilo: očajničkim pokušajem da izbjegne osuđujuću presudu nastojeći da svoje zdravstveno stanje prikaže što lošijim kako bi se pridružio svojoj supruzi i sinu, koji su bili u bijegu od srpskih vlasti" napisala je Del Ponteova u svojoj knjizi „Ratni zločinci i ja“, dodajući:

"Mogli smo nagađati da je Miloševićeva smrt bila samoubojstvo iz nesmotrenosti. Ali Milošević je znao za svoju bolest i morao je znati da se miješajući lijekove igra životom", zaključila je.

To su već dva samoubojstva u Haagu 

Carla Del Ponte konstatira i da Milošević nije imao što za izgubiti.

"Smrt je bila njegov bijeg. Stotine svojih žrtava lišio je potpunog zadovoljenja pravde koju zaslužuju", tvrdi Carla Del Pont, no s njom se ne slaže počasni predsjednik SPS Milutin Mrkonjić ne slaže se s njenom ocjenom i tvrdi da su navodi Del Ponteove laž i budalaština:

REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

"Slobodan da pije lijekove da se ubije?! Nije on bio lud! Ubojica Miloševića je ološ Carla del Ponte! Budaletina, kriminalac jedan! Zar još nije umrla ta baba?! Ološ baba i Tribunal, taj potpuno nelegalan sud, ubili su Slobodana. I to zato što su znali da ne mogu da ga osude, da nemaju nijedan dokaz protiv njega", rekao je Milutin, a mi se pitamo kakvi su uvjeti vladali u tom zatvoru kada je dvojici važnih okrivljenika pošlo za rukom da počine samoubojstvo.

Milošević navodno tajnim uzimanjem lijekova, a Slobodan Praljak javno pred očima zgrožene svjetske javnosti.

Slobodan Milošević

Haaški sud

Carla del ponte

newsletter

Prijavite se na Newsletter