kad se zabijeli markov trg

Čak se ni HDZ-ovci više ne skrivaju s 'travom', a bivša zastupnica tvrdi da nam je Sabor pun kokaina: 'Bacilo me na paranoju, u strah, i bilo je to prvi i zadnji put da sam uzeo'


Daniel Radman
09.07.2019.21:00
Čak se ni HDZ-ovci više ne skrivaju s 'travom', a bivša zastupnica tvrdi da nam je Sabor pun kokaina: 'Bacilo me na paranoju, u strah, i bilo je to prvi i zadnji put da sam uzeo'
Profimedia / CROPIX

Daniel Radman
09.07.2019.21:00

Prošlo je 27 godina otkad je Bill Clinton tijekom predizborne kampanje priznao da je pušio marihuanu. "Nije mi se svidjela", prisjećao se Clinton svojih studentskih dana na Oxfordu pa naglasio: "Nisam je uvlačio i nikad više je nisam probao." Izbore je dobio, a možda je upravo zbog hrabrosti postao 42. američki predsjednik. Prije njega ni jedan (relevantniji) političar ne bi tako nešto izgovorio na glas, a još će godine proći prije nego što će netko to ponoviti.

Račan preduhitrio zapadnjake, Čehok prvi 'sljedbenik'

Snisa Sunara / CROPIX

U tom kontekstu Ivica Račan bio je hrabar političar. I on je – pripremajući se za izbore 2000. godine – krenuo Clintonovim putem, daleko prije europskih političara, čak i onih iz zapadnih zemalja. Izjavio je da je 'povijesne' 1968., za studentskog posjeta Amsterdamu, pušio marihuanu te je, kao i Clinton, dobio iduće izbore (iako je tadašnji HDZ-ov ministar unutarnjih poslova Ivan Penić poručio: "oni koji puše lake droge neka popuše").

Premda je SDP po preuzimanju vlasti načelno govorio o dekriminalizaciji, tj. da će konzumiranje marihuane postati prekršajno a ne kazneno djelo, niti su to učinili, niti se itko usudio krenuti Račanovim stopama i reći: "zapalio sam". Isto će ponovit liberal Ivan Čehok tek 2005. godine. Ni njega 'trava' nije dojmila.

"To je osobna stvar pojedinca, ne vidim čemu to posebno priznavati ili tajiti. Probao sam marihuanu u srednjoškolskim danima, ali mi već nakon dva dima nije odgovaralo", rekao je tada Čehok.

S obzirom na njegov imidž često su mu pokušali prišiti sklonosti opijatima, pa je za četiri godine objavljena Čehokova fotografija 's jointom i ekipom', no i tada je pribrano odgovorio. Bio je u Amsterdamu s gradskom upravom, smotali su duhan da izgleda kao joint. 'Sve je to bila zafrkancija, nismo bili ni u coffee shopu', rekao je.

Tradicija SDP-ovih predsjednika

Bruno Konjevic / CROPIX

U tim ranim 2000-im političari su o 'travi' govorili, pa, skoro kao ovi današnji o kokainu. Recimo, Damir Kajin i Anto Đapić su tvrdili kako marihuanu 'nisu vidjeli, a kamoli pušili', Čehokova stranačka kolegica Đurđa Adlešić pak je tvrdila kako je njena generacija 'prestara za travu', a Ivan Jakovčić je onako ležerno otkrio da ima porok koji se zove 'čaša dobrog vina, a ne marihuana'. O HDZ-ovom 'stanju uma' dovoljno govorila slogan koji će Ivo Sanader ponavljati kao mantru u predizbornoj kampanji 2007.: 'Glas za SDP glas je za lake droge'.

Otad je prošlo je tek nešto više od desetljeća, a danas više nije nikakvo čudo ni politička hrabrost kad članovi vlade, predsjednici stranaka, saborski zastupnici iznesu svoje priznanje. Zoran Milanović to je učinio 2007., ali za razliku od Clintona i Račana nije mu pomoglo da dobije izbore. Rekao je da zapalio na maturalnoj zabavi, međutim bilo je 'grbavo iskustvo'. Poput Jakovčića i on je svima preporučio - čašu vina.

I njegov nasljednik na čelu SDP-a Davor Bernardić nastavio je niz. Kad je postao predsjednik zagrebačkog ogranka (2010.) Aleksandar Stanković ga je cimao kako je čuo priče kako je pušio travu u prostorijama Foruma mladih SDP-a, što je Bernardića uvrijedilo. No, rekao je, jednom je pušio i bilo mu je to 'loše iskustvo'.

Beljaku i Sauchi se svidjelo

Za razliku od njega, na istom je mjestu HSS-ovac Krešo Beljak bio daleko otvoreniji. Jedan je od rijetkih koji nije imao loša iskustva. "Nije baš da stalno pušim ili sam stalno pušio, ali mogu reći da su mi iskustva OK", rekao je Stankoviću i naglasio da voli travu 'kad je domaće proizvodnje'.

Da su probali marihuanu od aktualnih zastupnika priznali su Ivan Pernar i Tomislav Saucha koji je u saborskoj raspravi otvoreno rekao da je 'probao više puta, ne jednom' i da može reći 'koristi tu i tamo'. Kakva su vremena govori i to da se čak i jedan HDZ-ovac 'otvorio'. Riječ je o šibensko-kninskom županu Goranu Pauku koji je portalu šibenikIN uoči posljednjih lokalnih izbora otkrio svoje iskustvo.

"Probao sam jednom marihuanu i satrala me. Bila je prejaka i ubila me. Bacilo me na paranoju, u strah, i bilo je to prvi i zadnji put da sam popušio joint."

Što kaže Holy?

Damjan Tadic / CROPIX

Spomenuli smo da je nekad marihuana bila tabu kao danas kokain, pa je logično pitati jesu li naši političari povukli koju lajnu bijelog, samo što to ne govore... Ako je suditi po Mireli Holy - jesu.

"Koka - omiljena hrvatska rekreativna politička ptica pjevica", napisala je bivša ministrica i saborska zastupnica, danas umalo europarlamentarka, Mirela Holy, u svojoj knjizi 'Vražica nosi pradu, a bogovi konfekciju'. Potom je to i detaljnije razradila: "Postoji nevjerojatno veliki broj onih kojima je koka omiljena rekreacija. Toliko omiljena da na sjednice saborskih tijela dolaze s tragom ‘bijelog’ na nosu. Pa se kolegicama i kolegama nemušto opravdavaju da im je ostao trag šećera u prahu od krafne koju su netom smazali. Toliko omiljena da budu hospitalizirani jer im se od omiljenog udisanja ‘čarobnog praha’ doslovno raspadne pregrada nosa."

Poslije se ipak ogradila. Ovo s krafnom priča je iz druge ruke, čula je to od kolege iz saborskih klupa, no zbirna ocjena o konzumaciji kokaina ostala je – ista. Premda nije navodila imena, nekoga su i prepoznali u tim riječima. U ovoj posljednjoj rečenici, kao političar kojem se 'raspala pregrada nosa', prepoznat je Milan Bandić. Godinu prije hospitaliziran je na Rebru zbog krvarenja iz nosa, ali priče da zagrebački gradonačelnik voli 'bijelo' demantirane su. Problem je, navodno, bilo međusobno djelovanje lijekova, kao i činjenica da se nakon prve operacije sinusa Bandić prebrzo vratio u pogon.

Nije se ni sam Bandić libio komentirati sklonost kokainu: "Dabogda svi trošili kokain k'o Bandić, da se svi navuku na bijelo", bio je njegov sarkastični komentar.

IDS-ovci na optuženičkoj klupi

Goran Sebelic / CROPIX

Priča s Bandićem bila je aktualna 2017., no daleko prije Bandića na 'optuženičkoj klupi' našli su IDS-ovci. Njih je 2009. uoči prvih neposrednih izbora pokušao nagaziti oporbeni ISDF (Istarski socijaldemokratski forum) koji je pozvao sve kandidate za župana i (grado)načelnike da se testiraju na droge.

Bilo je posve jasno da su njihove mete tadašnji župan Ivan Jakovčić i gradonačelnik Pule Boris Miletić. Oni, IDS-ovci, prihvatili su izazov, čak su i preduhitrili oporbu pa su dan prije sveopćeg testiranja dali urin i za koju minutu izašli s osmijehom na licu. Rezultati su bili negativni. Oporba je ipak našla prigovore: svi ostali testirali preko uzorka kose u kojem tragovi droge ostaju znatno duže.

No, Miletić je tri godine poslije opet išao na testiranje i opet je prošao. Pulu je te 2012. potreslo samoubojstvo njegove suradnice Martine Duras Pauletić, zaposlene na mjestu savjetnice u gradskom poglavarstvu. Prvi izvještaji, bolje rečeno javna naklapanja, govorili su o navodnim problemima pokojnice s drogom, a glasine su se onda prelile i na gradonačelnika i stranački vrh.

Miletić je po drugi put napravio testiranje, u ovom navratu obavljeno je na uzorku kose u zagrebačkom Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, a rezultati analize pokazali su da Miletić "nije konzument droga poput amfetamina, metamfetamina, ecstasyja, MDMA, morfina, kodeina, heroina, metadona i kokaina".

Britanski poučak

Getty Images

U odnosu na IDS-ovce, ostali su daleko bolje prošli. Barem zasad, a prvi koji bi mogli strahovati (jasno, ako imaju zašto) su zastupnici u zagrebačkoj gradskoj skupštini. Ponukan analizom otpadnih voda i izvješća Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, koje je pokazalo da se u Zagrebu iz godine u godinu šmrče sve više kokaina, gradski vijećnik Renato Petek je predložio da testiranja krenu od samih političara, odnosno da se uvede testiranje na droge u gradskoj skupštini i unutar gradske uprave.

Jedino je pitanje bi li pozitivni nalazi značili i kraj nečije političke karijere. Potraga za nasljednikom Therese May pokazala je da je u Britaniji marihuana prestala bili tabu, gotovo svi kandidati konzervativaca za premijera lakonski su priznali da su pušili, Boris Johson i da je uživao u tome, a javna priznanja o konzumaciji kokaina - prije svih aktualnog ministra zašitite okoliša Michaela Govea - tek su umanjila šanse nekih kandidata, ali ne i izbacila iz utrke. Uostalom, glavi favorit Boris Johnson još je 2007. priznao da je probao kokain tijekom studiranja, ali da ga nije 'puklo'. Za razliku od trave koja mu je dobro sjela.

"Danas je posve drugačija. Puno jača. Postao sam vrlo 'neliberalan' oko toga, ne želim da se moja djeca drogiraju", izjavio je čovjek koji će vrlo vjerojatno postati premijer.

droga

politika

Marihuana

Sabor

kokain

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter