KATASTROFALNE PREHRAMBENE NAVIKE

Čak 76 posto učenika ne jede povrće, što su stariji hrane se sve gore


Tomislav Kukec
18.08.2017.10:45
Čak 76 posto učenika ne jede povrće, što su stariji hrane se sve gore
Nikolina Vuković Stipaničev / Cropix

sažeto

Istraživanjem je utvrđeno i da djeca ne vole jesti kivi, ananas, grejp i dinju, a na stolu im se najčešće nađe - jabuka


Tomislav Kukec
18.08.2017.10:45

Ispitivanje u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pokazalo je da hrvatski osnovci imaju katastrofalne prehrambene navike. 

Tako njih čak 66 posto ne jede voće svaki dan, a nevjerojatnih 76 posto tijekom dana ne pojede niti jedan jedini obrok koji sadrži povrće. 

Istraživanjem je utvrđeno i da djeca, što su starija, jedu sve manje voća i povrća. Tako 44 posto djece u dobi od 11 godina svakog dana jede povrće, no sa 13 godina ta brojka pada na svega 35 posto. Slično je i s voćem - kada imaju 11 godina, svakog dana voćku pojede 29 posto njih, a sa trinaest godina to čini samo 23 posto djece. 

Oni koji jedu voće najviše vole jabuke, jagode, banane i lubenice, a jabuka je voće koje im se najčešće nalazi na stolu. 

Najviše piju čokoladno mlijeko

Istraživanjem je utvrđeno i da djeca ne vole jesti kivi, ananas, grejp i dinju. 

Istraživanjem je obuhvaćeno i konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda. Rezultati su tu nešto bolji. Iako je čokoladno mlijeko izbolo na vrh liste mliječnih proizvoda (pije ga 75,73 posto učenika), obično mlijeko pije gotovo 72 posto, a slijede voćni jogurti, jogurti i sirevi. Oko 75 posto učenika konzumira mlijeko ili jogurt kod kuće najmanje jednom tjedno. 

 "U razdoblju provedbe Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. cilj nam je povećati udio potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika za 5 %. S obzirom na činjenicu da potrošnja voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda pada s porastom dobi učenika, a kako je u ovoj razvojnoj fazi moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u njihovoj prehrani, kako bi se spriječila rana debljina i druge bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom te smanjio unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli Školska shema provodit će se među djecom osnovne i srednje škole", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Na svojim web stranicama pozvali su zainteresiranu javnost na savjetovanje o nacionalnoj strategiji kojoj je cilj utjecati na poboljšavanje zdravih prehrambenih navika kod djece. 

djeca

zdravlje

hrana

istraživanje

voće

osnovna škola

povrće

zdrava prehrana

školska shema

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter