OSIGURAVANJE ČETVRTOG REAKTORA

Čak 45 zemalja iskeširalo je nevjerojatnu svotu novca kako bi svijet u potpunosti bio siguran od Černobila


100posto
13.07.2019.18:00
Čak 45 zemalja iskeširalo je nevjerojatnu svotu novca kako bi svijet u potpunosti bio siguran od Černobila
Profimedia

sažeto

Novi metalni sarkofag koji prekriva četvrti reaktor koji je uništen u nuklearnoj katastrofi 1986. godine, koštao je milijardu i pol eura


100posto
13.07.2019.18:00

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskij službeno je proglasio kraj radova na novoj zaštitnoj metalnoj konstrukciji nad četvrtim reaktorom u Černobilu.

Zamjenik vođe projekta izgradnje metalne konstrukcije koji na osiguravanju reaktora radi od 1987., Victor Zalizetskyi, kazao je da je ponosan jer je imao priliku raditi na projektu koji "ima veliko značenje za cijelo čovječanstvo".

Konstrukcija koštala milijardu i pol eura

Novi metalni sarkofag koji prekriva četvrti reaktor koji je uništen u nuklearnoj katastrofi 1986. godine, koštao je milijardu i pol eura, a financiralo ga je 45 zemalja. Europska unija dala je više od 430 milijuna eura za izgradnju nove metalne strukture nad reaktorom.

Nova izolacija, koja će zamijeniti betonski sarkofag koje su izgradile sovjetske vlasti, najveća je pokretna metalna struktura na svijetu. Novi sarkofag površinom je veći od stadiona Wembley, viši je od Kipa slobode te je težak 35 tisuća tona.

Magnet za turiste

Ukrajinska vlada se prije devet godina odlučila na ogromnu zaštitnu konstrukciju kako bi se umanjilo emitiranje radioaktivnosti u neposrednoj blizini elektrane, ali i kako bi se spriječilo dodatno propadanje reaktora u kojem se i dalje nalazi oko 200 tona radioaktivnog materijala.

Novi ukrajinski predsjednik prije tri dana kazao je kako černobilsku zonu isključenja treba pretvoriti u magnet za turiste i znanstvenike te da se radi o mjestu koje "treba pokazati svijetu". "Dosad je Černobil bio negativni dio imidža Ukrajine. Vrijeme je da to promijenimo", kazao je Zelenskij.

Ukrajina

Černobil

sarkofag

metalna konstrukcija

newsletter

Prijavite se na Newsletter