100POSTO KOMENTAR

Ćaća se vratio uz pljesak jer Hrvati najviše vole one koji su ih opljačkali, osramotili, prožvakali pa ispljunuli


Juraj Filipović
07.07.2017.12:40
Ćaća se vratio uz pljesak jer Hrvati najviše vole one koji su ih opljačkali, osramotili, prožvakali pa ispljunuli
Cropix

sažeto

S knedlom u grlu kazat ću vam da je autor nove knjige, koja je tako velebno dočekana, optužen i nepravomoćno osuđen zbog najtežih kriminalnih radnji i korupcijskih afera koje valjda ijedan europski premijer može počiniti obnašajući najodgovorniju funkciju u državi


Juraj Filipović
07.07.2017.12:40

U prepunoj dvorani zagrebačkog hotela bivši hrvatski premijer predstavio je knjigu pod naslovom "Doba politike – detuđmanizacija". On se razdragano smijao, raja je pljeskala, mnogi su htjeli njegov autogram ili samo da mu stisnu ruku.

Ova vijest zvuči prilično dobro, onako proeuropski. Na zapadu umirovljeni premijeri, ministri i predsjednici također pišu knjige. To je, zapravo, stanoviti trend i intelektualni čin onih koji se od politike opraštaju na najljepši mogući način – pisanom, emotivnom riječju. Oni to rade uglavnom zbog iskonske ljubavi prema narodu i domovini, ali i zbog prisutnog političkog erosa. Naime, nije im se lako povući iz establišmenta u dnevni boravak, pa žele barem ostaviti neki svoj trag za buduće naraštaje.

U Hrvatskoj se, dakle, tako dogodio scenarij kao iz bajke. Društveni uglednici, recenzenti, ozareni građani i bivši premijer okupili su se na najvažnijem eventu ovog tjedna. 

Čovjek bi pomislio da je Hrvatska napokon stigla na trag razvijenih demokracija, ali tiho i na prstima potkrao se jedan problem. Autor spomenute knjige je Ivo Sanader.

S knedlom u grlu kazat ću vam da je on optužen i nepravomoćno osuđen zbog najtežih kriminalnih radnji i korupcijskih afera koje valjda ijedan europski premijer može počiniti obnašajući najodgovorniju funkciju u državi.

Samo u slučaju bivšeg premijera  do suda je stiglo pet slučajeva: Hypo, Ina, Fimi media, Planinska ulica i Dioki, teških ukupno oko 15 milijuna eura koje je  Sanader, kako tvrde tužitelji, prisvojio.

Cropix

Naravno, to ga je u ovoj državi jamačno transformiralo u istinskog heroja. Jebiga, takav je obrazac u Hrvata. Najviše vole one koji su ih opljačkali, osramotili, prožvakali pa ispljunuli.

Pitate li danas deset nasumično odabranih Hrvata mlađih od 30 godina što misle o Ivi Sanaderu, dobili biste otprilike ovakve odgovore: "Ćaća je idol", "Ćaća se vraća", "Ivo je nevin, sve mu je Udba smjestila", "Da se kandidira za bilo koju političku funkciju, glasao/la bih za njega".

Ali kada biste ih, recimo, upitali zbog čega tako razmišljaju oni ne bi znali odgovoriti.

Zbog čega je to tako? Pa sjetite se samo kako je Željko Kerum umalo osvojio izbore zbog gerilske Facebook kampanje na stranici 'Žele se vraća'. Ona ga je lansirala među viralne, 'humoristične' i 'simpatične' zvijezde interneta.

Ljudima je u ovim vremenima beznađa, depresije i siromaštva jedino preostala zdrava zajebancija po društvenim mrežama. To ih hrani, a taj shizofreni moment ne treba posebno objašnjavati, jer svi dobro znamo kako ona može pobijediti racionalan um, pa će zahvaljujući takvim ljudima Sanader opet jednom doći na vlast, a Kerum će biti gradonačelnik.

U civiliziranim državama bi tipa poput Sanadera mediji bojkotirali, a narod 'razapeo'. Njega i njegove knjige. Nitko ne bi napaćenom narodu otvarao još nezacijeljene rane.

Cropix

Što se onda jučer točno dogodilo?

Pa to da je jedna moralna nula je uz svesrdnu podršku svojih poltrona doživjela ovacije i aplauz. Ta moralna nula zbog čijih će kriminalnih radnji možda biti zadužena moja i vaša djeca te njihova djeca, jučer se nježno gledala sa simpatizerima, isto prilično upitnih moralnih vrijednosti, koji vjerojatno jednog dana žele biti ni više ni manje nego Ivo Sanader.

Moralna nula je doživjela aplauz od sebi sličnih, dakle ne od onih koji se na Facebooku samo zajebavaju i lajkaju objave stranice 'Ćaća se vraća'.

Jer stranačka iskaznica, odijelo i fotelje su odraz mačizma i uspjeha u očima sirotih Hrvata.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

knjiga

100posto komentar

Ivo Sanader

Juraj Filipovic

Doba politike-detuđmanizacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter