a baš su se osramotili

Pitali su Amerikance trebaju li učiti arapske brojeve u školama i njihovi odgovori sve su šokirali: 'Ovo su najtužniji i najsmješniji rezultati ikada'


100posto
19.05.2019.20:00
Pitali su Amerikance trebaju li učiti arapske brojeve u školama i njihovi odgovori sve su šokirali: 'Ovo su najtužniji i najsmješniji rezultati ikada'
iStock

sažeto

Njihov odgovor pokazao je samo koliko su neobrazovani


100posto
19.05.2019.20:00

Ovih dana provedeno je zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da više od polovice Amerikanaca smatra da se arapski brojevi ne trebaju učiti u školama. Naime, čak 56 posto osoba koje su sudjelovali u anketi koju je provela istraživačka agencija Civic Science izjasnilo se da se protivi učenju arapskih brojeva.

No, taj njihov odgovor pokazao je samo koliko su neobrazovani, je nisu znali, a u anketi im namjerno nije objašnjeno da se pod arapskim brojevima podrazumijevaju brojevi 0, 1, 2 ,3 ,4 ,5 ,6 ,7 ,8 i 9 koji se koriste ne samo u svakodnevnom životu Amerikanaca, nego skoro u cijelom svijetu. 

Predrasude potaknute neznanjem

Profimedia

Smisao i cilj ovog istraživanja bio je da se istraže predrasude i stereotipe koji vladaju u Americi. Samo 29 posto ispitanika od 3.624 osoba koje je sudjelovalo u istraživanju izjavilo je da se slaže s učenjem arapskih brojeva u američkim školama, a 15  posto nije imalo mišljenje o tome.

Nakon provedenog istraživanja koje pokazalo poražavajuće stanje istraživači su poručili da su rezultati "najtužnije i najsmješnije nasljeđe američkih predrasuda ikada viđeno u podacima" njihovih anketa.

Također podaci su pokazali da je čak 72 posto onih koji podržavaju Republikansku stranku bilo protiv arapskih brojeva, dok s druge strane 40 posto onih koji podržavaju demokrate je također bilo protiv učenja ovih brojeva u školi.

istraživanje

Amerikanci

arapski brojevi

newsletter

Prijavite se na Newsletter