Titula koja nije samo na papiru

Britansko kraljevstvo možda je kazališna predstava, ali na svijetu i dalje postoje stvarne monarhije - upoznajte ih


Dolores Drvodelić
30.10.2018.18:00
Britansko kraljevstvo možda je kazališna predstava, ali na svijetu i dalje postoje stvarne monarhije - upoznajte ih

sažeto

Većina europskih monarhija svoje kraljeve i kraljice, prinčeve i vojvotkinje drži kao ukras, no u nekim zemljama svijeta kralj je bog i batina i u 21. stoljeću


Dolores Drvodelić
30.10.2018.18:00

Europom i danas kraljuju kraljevi, no s toliko ograničavajućom moći, da su zapravo tek ukras za medije. Danska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, sve su to zemlje koje imaju svoje prijestolonasljednike, međutim osim međunarodnih posjeta i humanitarnih akcija, nemaju oni previše drugih zadaća u svom radnom danu. Međutim, u nekim zemljama svijeta i dalje postoje kraljevi, sultani i kneževi čija moć nadilazi i moć naše predsjednice, pa čak i premijera.

Oni su apsolutni vladari u svojim zemljama, a iako neke od njih imaju ustavnu monarhiju na papiru, moć birača nema previše utjecaja na politiku i smjer koji određuju stolujući vladari. Čak i poglavar katoličke crkve, papa Franjo ima svu političku moć u svojoj zemlji, no izbor je papi obično da se ne miješaju previše u politička posla, već da za to odaberu svoje službenike. Tako je papa od navedenih na papiru moćan, no u stvarnosti tek duhovni vođa.

Pogledajte koji su to monarsi koji i dalje zapravo imaju (bar djelomičnu, ali važnu) moć u svojim rukama:

video

kralj

monarsi

vladavina

kraljevi

apsolutizam

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter