REVOLUCIJA JE NA POMOLU

Britanski znanstvenik tvrdi da je pronašao rješenje za plastični otpad, hoće li lobiji to dopustiti?


Daniel Radman
02.05.2018.16:00
Britanski znanstvenik tvrdi da je pronašao rješenje za plastični otpad, hoće li lobiji to dopustiti?
Reuters

sažeto

Svi dijelovi boce u prirodi se mogu raspasti u roku od tri tjedna, a navodno nisu štete ni morskim životinjama ukoliko ih ove pojedu


Daniel Radman
02.05.2018.16:00

Plastični otpad danas je jedna od najveći prijetnji okolišu, no ako je vjerovati tvrdnjama britanskog znanstvenika Jamesa Longcrofta to ubuduće ne mora biti tako.

Longcroft tvrdi kako je izumio Choose Water bocu za jednokratnu uporabu koja se može raspasti unutar tri tjedna. Za usporedbu, plastici koja se danas masovno koristi za ambalažu treba nekoliko stoljeća.

Prema informacijama koje su objavili britanski mediji, vanjska obloga boce izrađena je od recikliranog papira, dok je vodootporni, unutarnji dio izrađen od razgradivog materijala koji je osmislio 27-godišnji znanstvenik. Svi dijelovi boce u prirodi se mogu raspasti u roku od tri tjedna, a navodno ne štete ni morskim životinjama ukoliko ih ove pojedu.

U okolišu se najduže zadržava čelični čep, no navodno i za njegovu razgradnju ne treba više od godine.

Longcroft još uvijek čeka na potvrdu patenata te je započeo crowdfunding kampanju, a tvrdi kako bi cijena jedne boce, ako uđe u masovnu proizvodnju, stajala između 85 i 90 penija(oko 7,5 kuna).

plastika

zagađenje

boca

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter