UGLEDNI LIST RADI PRIČU O NASILJU NAD MIGRANTIMA

Britanski Guardian šokirao hrvatsku policiju: 'Je li točno da vam granicu čuvaju paravojne postrojbe proizašle iz sukoba sa Srbima?'


Tomislav Kukec
15.11.2018.12:30
Britanski Guardian šokirao hrvatsku policiju: 'Je li točno da vam granicu čuvaju paravojne postrojbe proizašle iz sukoba sa Srbima?'
Ranko Šuvar / Cropix

sažeto

Guardian je na zadatak poslao svog novinara Lorenza Tondu, koji prati migrantska pitanja te pokriva područje Južne Europe


Tomislav Kukec
15.11.2018.12:30

Ugkedni britanski list The Guardian istraživao je ovih dana ima li istine u tvrdnjama migranata da ih hrvatska policija mlati i pokrada kada pokušaju iz Bosne i Hercegovine šumskim putevima prijeći u Hrvatsku. 

Guardian je na zadatak poslao svog novinara Lorenza Tondu, dopisnika iz Italije koji prati migrantska pitanja te pokriva područje Južne Europe. Tonda je Ministarstvu unutarnjih poslova uputiuo, blago rečeno, neobičan upit, a koliko su u policiji bili šokirani njegovim pitanjem dovoljno svjedoči podatak da su cjelovit upit objavili na svojim internet stranicama. 

Mač i dvije munje službeni su grb

"Prema iskazima koje smo prikupili od više od dvadeset migranata, neki od vaših agenata nose uniforme paravojnih postrojbi, sa grbom na kojem je mač i dvije munje. Prema našim izvorima, neki od njih su pripadnici Specijalne policije, jedinice nastale u MUP-u tijekom otvorenog revolta hrvatskih Srba protiv Vlade Republike Hrvatske", napisao je u upitu novinar, a u MUP-u su vjerojatno iskolačili oči, jer teško je uopće krenuti objašnjavati gdje je sve ovaj čovjek potpuno pogrešno doživio priču. 

Prvo, Specijalna policija nije nikakva "paravojna" postrojba, već jedinica za posebne poslove i zadaće unutar policije. Njihov grb uistinu ima dvije munje i mač i kao takav se legalno i službeno koristi na odorama. U MUP-u su šokirani i činjenicom da netko Domovinski rat definira kao "revolt Srba". 

"Zaprepašćuje nas da se zaštita državne granice Republike Hrvatske koju obavlja isključivo hrvatska policija pokušava diskreditirati i dovesti u svezu sa zamišljenim paravojnim agenturama koji na granici djeluju pod tajnih znakovljem i pod okriljem noći, a činjenica da se na Domovinski rat referira kao na revolt hrvatskih Srba zaslužuje najvišu osudu", priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Navode kako je policija bila "prva organizirana obrambena snaga Domovinskog rata i iz nje je izrasla Hrvatska vojska, pobjednička vojska". 

policija

migranti

MUP

Guardian

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter