htjeli detonirati eksploziv pred zgradom Vlade

Britanske tajne službe spriječile samoubilački napad islamskih terorista na britansku premijerku


100posto
06.12.2017.09:00
Britanske tajne službe spriječile samoubilački napad islamskih terorista na britansku premijerku
Reuters

sažeto

Policija vjeruje da su teroristi namjeravali detonirati improviziranu eksplozivnu napravu pred zgradom vlade te u kaosu napasti i ubiti premijerku Theresu May


100posto
06.12.2017.09:00

Britanske tajne službe su zaustavile teroristički plan za atentat na britansku premijerku Theresu May, javlja Sky News.

Njihov novinar Martin Brunt izjavio je: "Ovo je posljednji u nizu terorističkih planova koje su policija i MI5 zaustavili ove godine."

Teroristi su htjeli detonirati eksploziv pred zgradom Vlade i u kaosu ubiti premijerku

"Šef MI5 Andrew Parker danas je obavijestio ministre o ozbiljnom planu koji su otkrili. Ekstremni islamisti su htjeli izvesti  samoubilački napad na britansku vladu. Policija vjeruje da su namjeravali detonirati neku vrstu improvizirane eksplozivne naprave pred zgradom vlade te u kaosu napasti i ubiti premijerku Theresu May", izjavio je Brunt.

"Scotland Yard  i MI5 su istraživali plan najmanje nekoliko tjedana, a prošlog tjedna su uhitili dvojicu muškaraca koji su optuženi za pripremanje terorističkog čina", dodao je.

U protekloj godini MI5 spriječio čak devet terorističkih napada

Naaimur Zakariyah Rahman (20) iz sjevernog Londona i Mohammed Aqib Imran (21) iz jugoistočnog Birminghama pojavit će se zbog tih optužbi pred britanskim sudom u srijedu ujutro.

Iz MI5-a su u utorak otkrili da su spriječili devet terorističkih napada u Velikoj Britaniji u protekloj godini. Premijeri su odavno mete terorista, ali zgrada britanske vlade je dobro zaštićena povećanim mjerama tijekom osamdesetih godina, što je tada izvedeno zbog prijetnji irskih republikanskih revolucionara.

terorizam

napad

London

Velika Britanija

Theresa May

atentat

MI5

newsletter

Prijavite se na Newsletter