Bio je to slijep i neoprezan napad

Britanska premijerka: 'Rusija vrlo vjerojatno odgovorna za trovanje bivšeg špijuna'


HINA
12.03.2018.20:45
Britanska premijerka: 'Rusija vrlo vjerojatno odgovorna za trovanje bivšeg špijuna'
Reuters

sažeto

Rusija je u ponedjeljak odbacila optužbe britanske premijerke o odgovornosti Moskve u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta


HINA
12.03.2018.20:45

Britanska premijerka Theresa May rekla je u ponedjeljak da je "vrlo vjerojatno" da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala, a taj napad je nazvala slijepim i neopreznim napadom na Veliku Britaniju.

Naglasila je da je tvar koja je upotrebljena u napadu na Skripala i njegovu kćer Juliju "nervni agens vojne kvalitete koji proizvodi Rusija". May je objasnila britanskim zastupnicima da je Moskvi dala rok do utorka navečer da dostavi objašnjenja Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Ona je ocijenila da postoje samo dva moguća scenarija u tom "slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju": ili se radi o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom.

U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, "smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije", dodala je premijerka.

Rusija je u ponedjeljak odbacila optužbe britanske premijerke o odgovornosti Moskve u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta i rekla da je to "cirkuska točka i provokacija".

"To je cirkuska točka pred britanskim parlamentom", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, prenose ruske novinske agencije. "Govor premijerke May pred britanskim zastupnicima predstavlja novu političku kampanju koja se temelji na provokaciji", dodala je.

Premijerka May je podsjetila da je trovanje sastavni dio ruskog djelovanja i spomenula sukob u Donbasu, ilegalno pripojenje Krima, opetovana kršenja zračnog prostora europskih zemalja, kampanje cyberšpijunaže, kao i "barbarski napad" na Aleksandra Litvinenka, bivšeg ruskog tajnog agenta koji je otrovan Polonijem-210 u Londonu 2006. godine.

Spomenula je sankcije protiv ruskih državljana nakon afere Litvinenko i rekla da je spremna poduzeti veće mjere. Spomenula je nazočnost britanskih postrojbi u Estoniji u sklopu raspoređivanja NATO-a. 

Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) otrovani su prije tjedan dana u malom gradu Salisburyju. Njihovo zdravstveno stanje je kritično, ali stabilno.

Rusija

Velika Britanija

trovanje

Sergej Skripal

špijunaža

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter