OBRAT U SLUČAJU SKRIPAL

Britanci se 'malo zaletjeli' u optužbama, Rusi kreću u kontranapad


Daniel Radman
04.04.2018.09:45
Britanci se 'malo zaletjeli' u optužbama, Rusi kreću u kontranapad
Reuters

sažeto

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da britanske vlasti žele skrenuti pozornost javnosti s katastrofe uzrokavane Brexitom


Daniel Radman
04.04.2018.09:45

U sklopu vojne istrage britanski znanstvenici nisu uspjeli utvrditi gdje se proizveo nervni agens kojim su u Salisburyiju otrovani špijun Sergej Skripal i njegova kćer, čime su Rusi dobili jaki adut u rukama u diplomatskom ratu.

Rusko veleposlanstvo u Londonu, očekivano, likuje te kaže kako rezultati istrage "dokazuju da su sve političke deklaracije o ruskom podrijetlu zločina tek pretpostavke koje ne proizlaze iz objektivnih činjenica ili tijeka istrage", javlja Independent.

Ipak, voditelj istraživanja Gary Aitkenhead nije otklonio mogućnost da Rusi stoje iza pokušaja ubojstva. Prema njegovim riječima, koje prenosi Guardian, za proizvodnju takvog agensa potrebne su izuzetno sofisticirane metode, a za tako nešto sposobne su, vjerojatno, samo države. Dodao je da zaključak o umješnosti Rusije nije donešen na samo na temelju znanstvenih dokaza, već i obavještajnih informacija.

Rezultati istraživanja priopćeni su samo dan uoči sastanka Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Haagu, na kojoj će Rusi zatražiti da uzorke iz Salisburyija analiziraju i njihovi stručnjaci. Rusi su na taj način krenuli u kontranapad jer optužuju Britance da sami stoje iza pokušaja ubojstva Skripala. Ministar vanjskoih poslova Sergej Lavrov otišao je korak dalje i izjavio kako britanske vlasti time žele skrenuti pozornost javnosti s katastrofe uzrokavane Brexitom.

Rusija

Velika Britanija

istraga

Sergej Skripal

diplomacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter