Serijal Mafija: Kraljevi otpada

Briga o smeću oduvijek je u rukama mafije, tako najlakše peru lovu, a otpad često 'zbrinjavaju' u prirodi što izaziva smrtonosne bolesti stanovništva


Mia Mitrović
28.07.2019.19:00
Briga o smeću oduvijek je u rukama mafije, tako najlakše peru lovu, a otpad često 'zbrinjavaju' u prirodi što izaziva smrtonosne bolesti stanovništva
Srđan Vrančić/CROPIX

sažeto

Posao mafiji koja uulazi u biznis s otpadom uvelike olakšavaju korumpirane lokalne samouprave i državni službenici 


Mia Mitrović
28.07.2019.19:00

Od Napulja i Rima pa sve do New Yorka i Moskve unosan biznis gospodarenja otpadom tradicionalno je u rukama mafije. Ozbiljan profit koji omogućava otpad privlači mafiju još od 50-ih godina 20. stoljeća kada su uprave velikih gradova privatizirale odvoz otpada i povjerile ga kompanijama koje su osnovali pripadnici mafije.

U posljednjih 20 godina to je ipak stavljeno pod kontrolu pa sada za otpad velikih gradova sada brinu eko kompanije i konzorciji, no velik dio njih i dalje je u rukama mafije. Takva poduzeća mafijaši diljem svijeta koriste i kako bi oprali novac stečen puno lukrativnijim poslovima poput trgovine drogom ili prostitucije.

Prijetnje i iznude

Tvrtke za gospodarenje otpadom koje su osnovali američki mafijaši ubrzo su preuzele monopol u velikim gradovima poput New Yorka i Chicaga. Konkurenciju su uništili podmićivanjem i prijetnjama, iznudama i namještenim natječajima.

Posao im olakšavaju korumpirne lokalne samouprave i vlade razvijenih zemalja koje su zapravo zatrpane otpadom. Zbog toga ne paze puno s kim surađuju i tko 'reciklira' sav taj otpad. Neugodna istina pred kojom razvijeni svijet žmiri je ta da se goleme količine opasnog otpada zapravo 'zbrinjavaju', odnosno izvoze u nerazvijene zemlje trećeg svijeta (najviše u zapadnu Afriku). Dok oni žmire i nisu odveć zainteresirani za ekološku katastrofu koju prolaze zemlje koje primaju takav otpad, taj doslovno prljavi posao odrađuje mafija.

iStock

Jedan od američkih kraljeva smeća bio je poduzetnik James Galante, vlasnik 25 tvrtki za gospodarenje otpadom koje su donedavno kontrolirale odvoz 80% smeća s područja istočnog New Yorka i u Connecticutu.

Njegova je vladavina završila u ljeto 2008. kada je proglašen krivim i osuđen nakon dugogodišnje istrage i sudskog procesa. Osuđeno je i 32 njegovih suradnika uključujući njegova računovođu i partnera, visoko pozicioniranog člana obitelji Genovese koji mu je služio kao veza s pripadnicima njujorške scene organiziranog kriminala.

FBI je slučaj počeo istraživati 2003. kada je Galante poslao prijeteću poruku vlasniku jedne konkurentske kompanije za odvoz otpada. Vlasnik je prijetnju prijavio FBI-u i krenula je istraga. FBI je na teren poslao tajnog agenta koji se zaposlio kao marketinški stručnjak u kompaniji kojoj je Galante prijetio.

Mito i korupcija 

Pozicija na kojoj je radio omogućavala mu je uvid u ugovore o odvozu otpada, kao i direktan kontakt s Galanteovim ljudima. Galante mu je na kraju ponudio posao pa se FBI-ev agent zaposlio kao prodavač u jednoj od njegovih kompanija.

Istraga ne samo da je otkrila povezanost kompanija za odvoz otpada i pripadnika organiziranog kriminala, već i veze s korumpiranim državnim službenicima i pripadnicima lokalne vlasti koje su Galanteovim kompanijama za gospodarenje otpadom omogućavale da nesmetano posluje.

iStock

Zbog toga su se u optužnici protiv Galantea našli i jedan bivši gradonačelnik, federalni agent za narkotike, i jedn državni službenik koji je upao u FBI-evu bazu podataka kako bi za Galantea provjerio jednu automobilsku registraciju.

Galante i njegovi pomagači još uvijek su u zatvoru, a koliko je biznis s otpadom unosan pokazuje i činjenica da je u New Yorku ujedinio konkurentske mafijaške obitelji Genovese, Gambino i Lucchese koje zajedno surađuju u gospodarenju njujorškim smećem.

Na godinu dana zatvora 2014. je osuđen i njujorški prijevoznik smeća Carmine Franco koji je poznat i pod nadimkom Papa Štrumf. Osuđen je kao kolovođa mafijaškog udruživanja više obitelji u gospodarenju otpadom u New Yorku i New Jerseyu između 2009. i 2012. 

Tužitelji su tražili tri godine, no manhattanski sudac osudio ga je na samo jednu zbog njegove poodmakle dobi.

U postupku, Franco je priznao da je bio dio sheme u kojoj su surađivale sve tri nekada zaraćene talijanske mafijaške obitelji u New Yorku. Zajedničkim snagama preuzeli su biznis sa smećem i otarasili se konkurencije.

Ekološka katastrofa

Europska prijestolnica smeća svakako je Napulj, grad kojim već desetljećima vlada mafijaška skupina Camorra koja je na sebe preuzela i 'gospodarenje' otpadom. To je rezultiralo 'otpadnom krizom' koja je trajala od 1994. do 2012. U tom je periodu opjevani talijanski grad bio doslovno zatrpan smećem.

Problem smeća mafijaške su organizacije 'rješavale' odlaganjem otpada diljem Kampanje, dok se Pianura, napuljsko odlagalište otpada punilo industrijskim otpadom iz drugih talijanskih regija. Početkom prosinca 2007. smetlari su krenuli u veliki štrajk pa se otpad počeo gomilati an ulicama što je rezultiralo velikim zdravstvenim problemima za Napulj, grad koji ima sličan broj stanovnika kao i Zagreb.

Već 31. prosinca iste godine, vlasti su zbog prosvjeda građana zatvorili dva najveća divlja odlagališta. Iza divljih odlagališta, kao i iza štrajka smetlara otkriveno je da stoji Camorra koja je na sjeveroistoku Kampanje, između gradova Acerre, Nole i Marigliana otvorila golema odlagališta otpada. Područje je prozvano trokutom smrti jer su brojni stanovnici na tom području umrli od raka i drugih malignih bolesti zbog neadekvatne brige o otpadu čija su isparavanja udisali.

Doznalo se i da Camorra uz prešutan blagoslov velikih talijanskih industrijskih kompanija 'zbrinjava' toksičan industrijski otpad, teške metale i kemikalije. Taj otpad miješa s onim iz kućanstava, a sve odlaže u blizini cesta i gradova ili spaljuje kako bi zameli trag i tako uzrokuje zagađenje tla i zraka. Pričalo se da je dio takvog otpada završio u potopljenim brodovima na dnu Jadranskog mora.

Događalo se to u vrijeme kada je na vlasti bio Antonio Bassolino, najprije kao gradonačelnik Napulja (1993.-2000.) , a potom i upravitelj Kampanije (2000.-2010.). S vlasti je morao sići kada je postalo jasno da problem otpada nije u stanju riješiti iako je to obećavao desetljećima.

Problen riješile spalionice 

Problem je pokušala riješiti Prodijeva vlada, no bezuspješno. Kada je njegova vlada poražena na izborima, na napuljskim je ulicama ostalo još 200.000 tona smeća. Novoizabrani premijer Silvio Berlusconi 2008. se odmah uhvatio u koštac s problemom, a za Napulj je imenovao po vjerenika Guida Bertolasu. On je kamionima slo 700 tona smeća na dan u novoizgrađena spalionice smeća u Hamburgu i tako ej zbrinuto čak sedam milijuna tona napuljskog smeća koje je spaljeno u Njemačkoj.

Do 2009. izgrađena je spalionica i u Acerri, a koštala je 350 milijuna eura. Pogon godišnje spali 600.000 tona smeća i proizvodi pogonsko gorivo. Energija koju pogon tako proizvodi dovoljno a je da godišnje opskrbljuje 200.000 kućanstava.

Reuters

U Travnju 2009. povjerenika Bertolasa Berlusconi je poslalo da riješi problem smeća u Rimu. U Napulju je još uvijek ostalo smeća, pogotovo u predgrađima i ilegalnim odlagališta što je izazvalo novu eskalaciju.

Grad su 2010. ponovno zahvatili veliki neredi nakon što je otkriveno da Berlusconijeva vlada namjerava otvoriti još jedno odlagalište otpada i to u blizini Nacionalnog parka Vezuv jer su se bojali da Camorra ponovno ne preuzme biznis i zatruje okoliš.

Aktualni gradonačelnik Napulja, Luigi de Magistris koji je na vlasti od 2011. žestok ej borac protiv mafije. U rješavanje problema s otpadom bacio se već u prvim danima svog mandata i u pet je mjeseci uspio maknuti preostalih 2.500 tona smeća s napuljskih ulica. Gradski otpad spaljuje se u spalionicama u Nizozemskoj i Njemačkoj.

Nadamo se da Zagreb neće doživjeti sudbinu Napulja.

mafija

Napulj

gospodarenje otpadom

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter