Osuđeni predator ponovo pred sudom

Bozanićevom prijatelju kardinalu Pellu koji u Australiji siluje dječake ne sviđa se presuda i žali se da je 'nerazumna'


Mia Mitrović
05.06.2019.11:00
Bozanićevom prijatelju kardinalu Pellu koji u Australiji siluje dječake ne sviđa se presuda i žali se da je 'nerazumna'
Reuters

sažeto

Australski kardinal najviši je velikodostojnik u povijesti Katoličke crkve koji je osuđen za seksualno zlostavljanje


Mia Mitrović
05.06.2019.11:00

U Melbourneu se nastavlja suđenje kardinalu Georgeu Pellu koji je u ožujku prvostupanjskom presudom osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja više dječaka u katedrali. 

Osuđen je na osnovu svjedočanstva njegove dviije žrtve, dječaka koji su devedesetih pjevali u crkvenom zboru u katedrali Svetog Patrika u Melbourneu. Bivši nadbiskup Melbournea i Sydneya smatra da je prvostupanjska presuda 'nerazumna'jer se temelji na svjedočanstvima samo jedne od dvije žrtve. Njegova druga žrtva 2014. je umrla od predoziranja i nikada nije javno govorila o pedofiliji.

Svjedok se predozirao 

Pellovi odvjetnici žale se i zbog neregularnosti u procesu jer sud od Pella nikad nije tražio da se izjasni o krivici. Pell je osuđen za ukupno pet seksualnih prijestupa u prostorijama crkve počinjenih prije 22 godine nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale.

Getty Images

Sporni napadi na dvojicu dječaka dogodili su se nakon nedjeljne mise krajem 1996. i početkom 1997. godine, no vjeruje se da je žrtava ovog pomahnitalog svećenika ima još mnogo više.

Australski kardinal najviši je velikodostojnik u povijesti Katoličke crkve koji je osuđen za seksualno zlostavljanje. vrhovni sud države Victorie do kraja tjedna će odlučiti o Pellovoj žalbi. Na njegovu odluku postoji još mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Australije, najvišoj pravosudnoj instanci u zemlji.

Selfie s Batarelom 

Kardinal Pell 2015. je posjetio Hrvatsku, a u zračnoj ga je luci osobno dočekao kolega kardinal Josip Bozanić. Idućeg je dana predvodio koncelebriranu misu povodom proslave dana Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, u zagrebačkoj katedrali. Na Druženje s kardinalom i danas osuđenim predatorom, pohrlili su brojni crkveni velikodostojnici. Razdragani Ivica Joe Batarelo zajednički je selfie s Pellom objavio na svom Fejsu. Kasnije ga je izbrisao.

Željko Puhovski/CROPIX

Osim bludničenja nad maloljetnicima što je prema kršćanskom nauku smrtni grijeh, Pell je zadužio rimokatoličku crkvu s jednim još podmuklijim činom. Naime, Pell je kreirao čitav pravni sistem za izbjegavanje optužbi za pedofiliju, kao i odšteta te zastrašivanja žrtava tako da su masovno odustajale od pravnih postupka. Pellov model korišten je u rimokatoličkim crkvama diljem svijeta.

pedofilija

katolička Crkva

George Pell

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter