OPTUŽBE S LIJEVA

Borić: Inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' služi se lažnim informacijama i uznemiruje javnost


HINA
29.12.2017.10:10
Borić: Inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' služi se lažnim informacijama i uznemiruje javnost
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Rada Borić iz Nove ljevice tvrdi kako se Građanska inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' služi lažnim informacijama i uznemiruje javnost. Za to, kaže, ima i potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja


HINA
29.12.2017.10:10

Zastupnica Nove ljevice u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić prozvala je u petak Građansku inicijativu "Istina o Istanbulskoj" da se služi lažnim informacijama i uznemiruje javnost, a za što, kaže, ima i potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

"Potaknuta kampanjom Građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj' kako bi, ističu, 'širili istinu o Istanbulskoj konvenciji i tako spriječili ratifikaciju tog dokumenta', odlučila sam provjeriti kakvim se to 'istinama' služe korištenjem jumbo plakata 'Recimo NE rodnoj ideologiji', na kojem je nacrtana (osmogodišnja?) djevojčica koja se (kao) pita: 'Jesam li muško ili žensko? U školi su mi rekli da moram odlučiti…'", navodi Borić u izjavi za medije.

Dodaje kako je poslala upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem traži da joj temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama dostavi preslike o pisanim ili usmenim prigovorima roditelja unesenima u zapisnik iz 2017., u kojima su se roditelji navodno žalili da se u osnovnim školama djecu uči da "moraju odlučiti jesu li muško ili žensko". Ministarstvo joj je, kaže, 18. prosinca odgovorilo da njegova Služba za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje nije zaprimila nijedan takav prigovor ili pritužbu roditelja.

Borić tvrdi da čitav niz udruga laže

"Toliko o istinoljubivosti cijelog niza udruga koje podržavaju Inicijativu", ističe Rada Borić. To su, navodi, udruge U ime obitelji, GROZD, Centar za obnovu kulture, Udruga žena Judita, Udruga Vigilare, Udruga za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Hrvatski pokret za život i obitelj, Centar za prirodno planiranje obitelji, Hrvatska schönstattska obitelj, HKDPD "Biskup Srećko Badurina", Hrvatska zajednica bračnih susreta i Kursiljo - mali tečaj kršćanstva.

Napominje da je odgovor Ministarstva stigao u trenutku kada je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva odobrila udruzi U ime obitelji trogodišnju potporu za razvoj civilnoga društva. Ističe kako ta zaklada u svojoj viziji ističe ostvarivanje "aktivnoga građanstva u razvoju modernoga, demokratskog i uključivog društva u Republici Hrvatskoj". Kao vrijednosti na kojima temelji tu svoju viziju, dodaje, navedeno je poštivanje ljudskih prava, javnost djelovanja, odgovornost svih (su)dionika razvoja zajednice, suradnja i dijalog svih (su)dionika razvoja zajednice, informiranost, tolerancija i uvažavanje raznolikosti te nenasilje.

"U ime obitelji ne promiče niti jednu od navedenih vrijednosti. Dapače, aktivno djeluje protiv najviših vrednota iz članka 3. Ustava RH - zaštite prava čovjeka, nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova. Godinama se služi širenjem dezinformacija vezanih uz aktivnosti civilnoga društva i financiranje udruga, nije poštedjela ni rad Zaklade, a primjer njihovih 'metoda' jest i tekst plakata, koji služi za dezinformaciju i uznemiravanje javnosti", poručuje Borić.

Zaključuje kako je Zaklada dodjelom sredstava poništila svoju zacrtanu misiju i viziju. "Njezin Upravni odbor dužan je odgovoriti koje su to vrijednosti prepoznali u djelovanju U ime obitelji, dodjeljujući im znatna financijska sredstva za daljnje djelovanje", dodaje gradska zastupnica Nove ljevice.

U ime obitelji

udruge

Rada Borić

GROZD

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter