mladi makedonac o referendumu

'Bojkot referenduma je korak unatrag, trebamo raditi za budućnost jer Makedonci već masovno bježe u zapadnu Europu, a cijelu državu pogađa 'Bela čuma'


Mia Peretić
01.10.2018.15:45
'Bojkot referenduma je korak unatrag, trebamo raditi za budućnost jer Makedonci već masovno bježe u zapadnu Europu, a cijelu državu pogađa 'Bela čuma'
Reuters

sažeto

Jučer se 91,2 posto Makedonaca koji su izašli na birališta odlučilo za promjenu imena svoje zemlje, no podjednako je važno reći da mu je pristupilo svega 36,11 posto birača


Mia Peretić
01.10.2018.15:45

Iako se na nedjeljnom referendumu 91,2 posto Makedonaca koji su izašli na birališta odlučilo za promjenu imena svoje zemlje u "Republika Sjeverna Makedonija" kako bi riješili diplomatski rat s Grčkom i otvorili si put ka europskim integracijama i NATO-u, u jednakoj je mjeri važan podatak makedonske Državne izborne komisije da je referendumu pristupilo svega 36,11 posto birača, što ga čini neobvezujućim. 

Građani Makedonije izjašnjavali su se na pitanje "Jeste li za ulazak u EU i NATO prihvaćanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?", po kome bi se Makedonija trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija, no da bi referendum bio uspješan, na birališta je trebalo izaći 50 posto plus jedan od ukupnog broja birača. 

Reuters

Makedonski premijer Zoran Zaev najavljuje da će odluka o usvajanju sporazuma kojim su ovog lipnja Grčka i Makedonija dogovorile promjenu imena sada biti na parlamentu, a ako pak i to propadne, najavio je izvanredne parlamentarne izbore. Kako bi ova odluka prošla u parlamentu potrebna je dvotrećinska većina, a Zaev je pozvao političke protivnike da osobne interese ostave po strani. 

Reuters

Situacija je takva da sada obje strane, i za i protiv promjena imena Makedonije, tvrde kako je referendum bio uspjeh: pristaše su zadovoljne što se većina izašlih na referendumu izjasnila afirmativno, a protivnici nisku izlaznost također vide kao trijumf i demonstraciju prave volje građana. Opozicija na ulicama slavi, jučer ih se pred parlamentom okupilo tristotinjak, noseći transparente i makedonske zastave.

"Kompromis nije savršen, Makedonija je u podređenom položaju spram Grčke, ali moramo povijest ostaviti tamo gdje pripada i raditi za budućnost svih"

Post referendumska događanja prokomentirao nam je mladi Makedonac iz Gostivara, Dimče Mickoski, koji je jučer također izašao na referendum:

"Jučer su građani Makedonije pokazali da još nisu zreli za neke velike odluke za svoj narod i državu. Naravno da pitanje u vezi imena nije bilo jednostavno, no svejedno mislim da građani još nisu svjesni interesa svoje države. Dogovor između Makedonije i Grčke je bio kompromis između dvije strane, a naravno da svaki kompromis nije savršen i da se u svrhu dogovora moraju napraviti neki ustupci. Bojkot referenduma je korak koji je previše unazađujuć i to od oporbe koja je u prošlom mandatu Makedoniju vratila za više godina unatrag i udaljila od europskih integracija putem nepotrebnih promjena imena aerodroma, autocesta, spomenika i tako dalje", smatra Mickoski.

Reuters

Makedonija je, podsjetimo, svoj glavni aerodrom u Skopju nazvala po Aleksandru Velikom, kao i autocestu koja vodi od srpske do grčke granice.

Dimče nije propustio priliku da glasuje na referendumu:

"Ja sam izašao i glasao ZA, iako mislim da je u svemu ovome Makedonija žrtva i da je u podređenom položaju u vezi sa zahtjevima Grčke iz koje je nakon građanskog rata od 1946. - 1949. godine protjerano više od pola milijuna stanovnika koji su bili Makedonci. Jasno je da su rane još svježe za ljude koji su prošli i nije jednostavno ni za Makedonce koji još dan danas žive u Grčkoj i trpe svakakve pritiske i nepriznavanje od strane države".

Prijepor još iz antike, a realni problemi su jako suvremeni

No, to vuče duboke korijene od samog osnivanja Grčke države, a posebno od građanskog rata, kaže Dimče i pojašnjava: 

"Grci imaju drugu sliku Makedonije i Makedonaca i oni to pripisuju svom povijesnom razvitku, a s druge strane Makedonci imaju svoju povijesnu priču povezanu s time tko su oni i kako je tekao njihov razvoj. Koplja se sudaraju u dijelu antike, još od vremena Aleksandra Velikog kojeg obje strane žele prikazati kao svoga".

Ipak, od prijepora iz davne povijesti, kao i današnjih političkih sukoba koji se, osim na nacionalnom identitetu temelje i na protivljenju nametanju rješenja izvana, za Makedoniju prijetnju predstavljaju i neki drugi procesi:

"Mislim da povijest trebamo ostaviti onamo gdje pripada i da počnemo raditi za bolju budućnost svih. Istina je da je danas u Makedoniji stupanj emigracije mladih strašno velik i samo mogu reći da je iz mjesta gdje živim do sada oko 10 000 stanovnika otišlo u zapadnu Europu, najviše Njemačku. Na listi čekanja za njemačku vizu ih je stravično puno. Velik je i broj ljudi iz Makedonije koji svoju budućnost vide u stjecanju Bugarskog državljanstva pa da na taj način idu u države Unije, da tamo žive, rade i studiraju", smatra Dimče i zaključuje:

"Mislim da Makedoniji trebaju EU i NATO, a ne mi njima. I trebamo proraditi na ovome za dobrobit svoje države i građana i da zaštitimo svoju državu. I to ne od ratova, nego od još opasnije pojave koja se zove "Bela čuma" (odnosno bijela kuga), koja je već zahvatila velik dio države. Nadam se da će građani Makedonije, Vlada i svi ostali početi misliti na ovu malu državu, te da joj osiguraju budućnost, a ne propadanje".

Grčka

referendum

Makedonija

oporba

ime

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter