OD SMRTNE KAZNE DO ZAŠTITE PRAVA

Bocvana je posljednja zemlja u Africi koja je dekriminalizirala istospolne odnose. Kakva je situacija u ostatku svijeta?


100posto
12.06.2019.14:00
Bocvana je posljednja zemlja u Africi koja je dekriminalizirala istospolne odnose. Kakva je situacija u ostatku svijeta?
Profimedia

sažeto

Prema izvješću ILGA-e o homofobiji na državnoj razini, čak sedam država članica Ujedinjenih naroda ima smrtnu kaznu za sporazumne istospolne seksualne radnje


100posto
12.06.2019.14:00

Vrhovni sud Bocvane odbacio je zakon iz kolonijalnog doba prema kojem su istospolni seksualni odnosi kažnjavani kaznom do sedam godina zatvora, a time je Bocvana postala zadnja zemlja u Africi koja je dekriminalizirala istospolne seksualne odnose.

Odluka u Bocvani donesena je nakon što je Vrhovni sud u Keniji potvrdio zakon kojim se zabranjuju istospolni odnosi, čime se istospolne zajednice mogu kažnjavati kaznom do 14 godina zatvora, što je izazvalo velike kritike od osoba koje zagovaraju ljudska prava te UN-a.

Istospolni odnosi ilegalni u više od 70 zemalja diljem svijeta

Kazneni zakon koji je bio na snazi u Bocvani branio je bilo koje tjelesno ponašanje koje nije u skladu sa "zakonima prirode", a ukoliko bi se ti zakoni kršili, osobe su mogle biti kažnjene sa sedam godina zatvora. Južnoafrička Republika je jedina zemlja koja je legalizirala istospolne brakove u Africi.

Profimedia

Inače, istospolni odnosi su ilegalni u više od 70 zemalja diljem svijeta te je gotovo polovica tih zemalja u Africi gdje je homoseksualnost veliki tabu. Agencija za putničko osiguranje Travel Insurance Directa (TID) iz Australije, još je prošle godine objavila tekst o državama u kojima "nije sigurno za homoseksualce", a njihova karta otkriva o koliko još svijet zaostaje za poštivanjem i jednakim pravima svih stanovnika, neovisno o seksualnoj opredijeljenosti.

U devet država homoseksualnost kažnjiva smrtnom kaznom

U travnju ove godine država Brunej uvela je kamenovanje do smrti kao kaznu za preljubništvo i homoseksualne spolne odnose, a intimni odnosi između dviju žena kažnjavaju se s 40 udaraca štapom, uz zatvorsku kaznu.

Ukupno je devet država u kojima je homoseksualnost kažnjiva smrtnom kaznom, a to su Afganistan, Iran, Mauritanija, Sudan, Nigerija, Jemen, Saudijska Arabija, Katar, te Somalija.

Zemlje Afrike, Srednjeg Istoka i Azije zakonski zabranjuju homoseksualnost

Kako piše CNN, prema izvješću Međunarodne udruge lezbijki, gay, biseksualnih, trans i interseksualnih osoba (ILGA) o homofobiji na državnoj razini koje je objavljeno u ožujku ove godine, čak šest država članica Ujedinjenih naroda ima smrtnu kaznu za sporazumne istospolne seksualne radnje, a njima se od travnja pridružio i Brunej.

Profimedia

Osim u ranije spomenutoj Africi, u dijelovima Srednjeg Istoka i Azije homoseksualnost je zabranjena zakonom, dok u Papua Novoj Gvineji homoseksualni činovi mogu rezultirati zatvorskom kaznom.

Ne brane homoseksualnost, ali su netolerantni prema LGBTIQ zajednici

Osobe koje su, recimo, u Indiji u istospolnoj vezi neće ići u doživotni zatvor s obzirom na to da je indijski vrhovni sud prošle godine ukinuo zakon iz doba kolonijalizma, no homoseksualnost je i dalje veliki tabu u drugoj najmnogoljudnijoj državi na svijetu.

Prema karti Travel Insurance Directa, države Vijetnam i Madagaskar ne brane homoseksualnost zakonom, ali se smatraju netolerantnima prema LGBTIQ zajednici, dok je u Kini, Rusiji i Turskoj te dijelovima Indonezije homoseksualnost legalizirana, ali u njima ne postoji aparat za zaštitu LGBTIQ zajednice.

Reuters

Hrvatska među zemljama koje su legalizirale homoseksualne odnose

Među državama koje su u potpunosti legalizirale homoseksualne odnose i nude određenu pravnu zaštitu su Meksiko, Tajland te dio država istočne Europe, a njima uz bok je i Hrvatska.

Države poput Italije, Poljske, Grčke, Češke i Čilea su legalizirale homoseksualnost, dok su Australija, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada, Brazil, Južna Afrika i neke zemlje zapadne Europe, legalizirale istospolne brakove te generalno nude zaštitu prava LGBTIQ zajednice.

Europa

Afrika

homoseksualci

Bocvana

prava

LGBTIQ zajednica

newsletter

Prijavite se na Newsletter