MOŽE I BEZ DRŽAVE

Bjelovar će postati prvi tax free grad u Hrvatskoj, evo što bi to moglo značiti za poduzetnike


Vid Barić
25.10.2017.09:05
Bjelovar će postati prvi tax free grad u Hrvatskoj, evo što bi to moglo značiti za poduzetnike
CROPIX

sažeto

Novac kojime bi budući poduzetnici inače plaćali komunalnu naknadu i zemljište sada će moći utrošiti na razvoj poslovanja


Vid Barić
25.10.2017.09:05

U svrhu privlačenja investitora vlasti u Bjelovaru osmislile su novi pristup te će sve poduzetnike koji su ondje naumili uložiti novac osloboditi plaćanja poreza i komunalne naknade. Gradska blagajna zbog toga ide u minus, ali vlasti se nadaju novim zapošljavanjima i investicijskom bumu.

"U izjavama gradskih vlasti koje sam čitao čini mi se da ciljaju na dvadesetak manjih subjekata godišnje, a ta brojka mi se čini dosta realna. Naime, oslobođenje od komunalne naknade te cijena zemljišta od jedne kune zvuče doista primamljivo," izjavio je za 100posto Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela i član Vijeća za gospodarska pitanja  predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji smatra kako bi se prvi pozitivni rezultati bjelovarskog eksperimenta mogli vidjeti unutar dvije godine.

Moguća prava mala revolucija

Štetner smatra kako je čitava stvar u prvome smislu vrlo ohrabrujuća za pokretanje biznisa. Novac kojime bi budući poduzetnici inače plaćali komunalnu naknadu i zemljište sada će moći utrošiti na razvoj poslovanja.

"Ukoliko bi Bjelovar nastavio ovim smjerom te npr. krenuo i u smanjenje prireza koji je ako se ne varam 12% - mogli bismo svjedočiti pravoj maloj revoluciji," uvjeren je Štetner, koji dodaje kako bi za pravi poduzetnički "boom" u Bjelovaru ipak trebalo urediti još neke stvari.

"Za biti dobro okruženje za biznis treba se posložiti dosta stvari. Važno je privući tvrtke, ali za pravi uspjeh treba tvrtkama omogućiti radnu snagu što je velik problem danas. Za napraviti velike stvari nije dovoljno samo parcijalno smanjiti jednu stvar, već napraviti pozitivan sustav. Treba strateški odrediti koje se industrije želi privući te poticati školovanje za taj tip industrije već od osnovne škole. Dodatno treba smanjiti prirez i potaknuti ljude na doseljavanje kako bi industrije imale dovoljnu bazu kvalitetnih radnika. Poticaj je i angažiranje kvalitetnih stručnih službi koje moraju biti na usluzi poduzetnicima. U ovome primjeru Bjelovar će biti prvenstveno zanimljiv tvrtkama iz neposredne blizine što bi moglo stvoriti probleme okolnim jedinicama lokalne samouprave, a što smatram korisnim jer će se možda i oni trgnute te ćemo dobiti natjecanje u što povoljnijim uvjetima rada za poduzetnike," dodaje Štetner, uvjeren kako će vlasti u Bjelovaru unatoč očekivanom gubitku od četiri milijuna kuna u proračunu u prvoj godini ipak na kraju - profitirati.

'Ako želite napraviti dobre stvari nekad treba proći i teži period'

"Stvar je vizije budućnosti. Ako želite napraviti dobre stvari nekad treba proći i malo teži period dok se ne vide prvi benefiti. Moramo jednom naučiti postaviti si dugoročne ciljeve i onda ustrajno ići prema njima. Najgore bi bilo da se ovaj potez ukine za godinu dana jer nema dovoljnog interesa. Siguran sam da će Bjelovar ostvariti dugoročne benefite ovim potezima. Ako je gradska vlast odlučila ići u ovo – vjerujem da su pripremili strategiju kako da građani ne osjete minus," kazao nam je, pohvalivši primjer Bjelovara kao primjer odlučnog funkcioniranja lokalne samouprave.

"Priča s Bjelovarom mi se sviđa jer potiče na promjene u odnosu prema poduzetnicima na lokalnoj razini te pokazuje primjerom da se ipak može i na lokalnoj razini. Previše čekamo na državu koja radi pozitivne promjene, ali dosta sporo. Generalno smatram da su doprinosi na plaće (pogotovo one iznad 2.000 Eur neto) previsoki te da bi se smanjenjem doprinosa povećale neto plaće radnicima. Vjerujem da bi to potaknulo zaustavljanje trenda iseljavanja. Problem lokalnih jedinica je da ih veliki broj nije samoodrživ bez dotacija države, a u takvome sustavu nema prostora za razmišljanje o poticanju poduzetništva. Da biste napravili potez poput Bjelovara koji će rezultirati s, kako su najavili, 4 milijuna kn gubitka u proračunu – morate uštedama i racionaliziranjem poslovanja uštedjeti tih 4 milijuna kako nitko ne bi osjetio taj manjak. Po zadnjim podacima koje sam vidio od više od 400 općina više od trećine ih ne zaradi niti za vlastite plaće dok je kod gradova njih nešto manje od pola na rubu održivosti. Teško je pobjeći od brojki. Ipak, država diktira glavni ritam te se velike pozitivne promjene poput odličnog poteza smanjenja poreza na dobit mogu dodatno ojačati reakcijom lokalne uprave i smanjenjem parafiskalnih nameta".

Bjelovar

poduzetništvo

Davorin Štetner

tax free

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter