kako je srušen mit o kultnom zatvoru

Bjegunac iz Alcatraza pismom FBI-ju dokazao da je bijeg bio moguć. 'Ja sam John Anglin. Da, te noći smo se izvukli!'


Daniel Radman
16.04.2019.13:20
Bjegunac iz Alcatraza pismom FBI-ju dokazao da je bijeg bio moguć. 'Ja sam John Anglin. Da, te noći smo se izvukli!'
Profimedia

sažeto

FBI je punih pet godina tajio sadržaj ovog pisma


Daniel Radman
16.04.2019.13:20

Dugo se vjerovalo kako iz Alctraza, najčuvanijeg – a i najozloglašenijeg američkog zatvora – nije bilo bijega. Sagrađen na nepristupačnom mjestu, na otoku u sredini zaljeva San Francisco, trebao je odagnati zatvorenike od svake primisli na bijeg.

Statistika bijega (bila) je neumoljiva

Profimedia

Naravno, bilo je onih koji su se trudili, a statistike govore da je u ukupno 14 pokušaja 36 zatvorenika tražilo izlaz. Od tih 36, uhvaćeno ih je 23, šestorica su ubijena, dvoje se utopilo, a za dvoje se ne zna iako sve sumnje i tu govore da je riječ o utapanju. Preostala trojica su braća Anglin i Frank Morris.  

Oni se također vode u rubrici 'nestali', no za njih se vjeruje kako su uspjeli dokazati da su preživjeli bijeg iz legendarnog zatvora. Tj. dokazao je jedan od braće, John Anglin koji je 2013. poslao pismo FBI-ju u kojem je napisao:

"Ja sam John Anglin, 1962. godine sam s bratom Clarenceom i Frankom Morrisom pobjegao iz Alcatraza. Imam 83 godine i u lošem sam stanju. Imam rak. Da, te noći smo se svi izvukli, i to jedva! Frank je umro u listopadu 2005. godine, a moj brat 2008.', napisao im je.

FBI zatajio sadržaj pisma

Profimedia

FBI je punih pet godina tajio sadržaj ovog pisma, a analiza pravopisa nije mogla reći ni 'da' ni 'ne'. Opisao je on njima i kako su živjeli u egzilu, no daleko zanimljiviji je opis samog bijega.

Pripremali su se šest mjeseci. Žlicama su kopali kako bi proširili ventilacijske kanale koje su iskoristili kao izlaz iz ćelije, a kako bi prešli zaljev dosjetili su se originalne ideje: od kišnih kabanica napravili su splav!

No, to je bio samo jedan dio posla. Drugi se odnosio na kupovanje vremena. Od iznimne važnosti bilo im je da stražari što kasnije otkriju bijeg, pa su izradili i posebne lutke koje su ih trebale zavarati tijekom vizite. Njih su napravili od smjese sapuna i toaletnog papira, a da izgledaju uvjerljivije na glavu su im stavili vlastitu kosu.

Po njima snimljen film

Kad su stražari otkrili nestanak, krenula je i potraga, a kako nije dala rezultata vjerovalo se da su ovi pljačkaši banke poginuli pri bijegu. Doduše, 70-ih su se pojavile navodne njihove fotografije s farme u Brazilu, pa je po tom predlošku snimljen i film s Clintom Eastwoodom.

Alcatraz je u 'pogonu' bio do 1963., dakle godinu dana nakon njihovog bijega, a danas je velika turistička atrakcija koju posjeti više od milijun turista svake godine.

zatvorenici

alcatraz

bijeg od kuće

braća Anglin

Frank Morris

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter